Sunday, November 15, 2009

berlumutlah....

berlumutlah ukiran di jiwa
dengan rela ku lepaskan
dengan nada lagu dan irama
kuluahkan jua rasa kecewa
pada cinta yang kita ukirkan bersama
di ruang asamara.......

"perlahankan radio tu encik"....aku meminta pemuda itu memperlahankan radio keretanya

"itu bukan radio encik itu...kaset saya nyanyi tu"..jawab anak muda itu

"kamu artiskah"...tanya aku lagi

"tidak encik..sajer suka-suka"...jawab anak muda itu

"sedap suara kamu...bagi IC dan lesen memandu kamu"...aku meminta pada anak muda itu

"kenapa encik...saya ada buat salah ker tadi"...tanya anak muda itu sambil menghulurkan lesen dan IC pada aku.

"ber_uwang...nama kamu ke ini"...tanya aku pada anak muda itu sambil terus terus menulis

"kamu pandu dengan laju nie nak ke mana"...tanya aku lagi

"saya nak ke KLIA encik nak jumpa kawan saya LUMUT...jawab anak muda bernama ber_uwang itu.

"kalau nak jumpa LUMUT buat apa datang KLIA...LUMUT tukan kat Perak"...kata ku pada anak muda itu.

"saya tau encik tapi nie LUMUT kawan saya dia baru balik dari oversea encik dia belajar kat sana'...jawab anak muda itu

"baiklah LUMUT punya pasal awak tolong sain autograf nie"...sambil menunjukkan tempat di mana harus dia sain.

dengan tidak banyak cakap anak muda itu terus sain ciss ingatkan dia nak sattle dengan aku tadi. ciss hilang duit kopi aku mentang-mentang la dia ber_uwang....

>>>>>>............>>>>>>>>>>....................

pada suatu hari seperti biasa aku meronda lagi dengan kereta kerajaan berwarna putih yang ada lampu biru di atas bumbungnya. tiba-tiba aku terlihat satu kereta dipandu dengan laju melepasi aku. sungguh tidak hormat pada ku nampaknya dan dengan tidak membuang masa aku terus mengejar kereta tersebut. dan terus memaksa kereta itu berhenti ketepi.

"maaf encik saya salah saya nak cepat nie"...seorang anak muda keluar dari kereta tersebut. sib baik nie malaysia kalau kat oversea mau mati kena tembak anak muda itu kalau keluar dari kereta bila di tahan polis

"bagi lesen dan IC...nie kenapa bawa laju-luju nie" tanya aku pada anak muda itu

"saya kecemasan encik saya kena ke hospital sekarang nie"...jawab anak muda itu sambil menghulur lesen dan IC pada ku.

"nama kamu nie bagus yusuf...siapa yang kat hospital tu"...tanya aku

"kawan saya encik nama dia LUMUT..." jawab anak muda bernama yusuf itu

"LUMUT lagi..hari semalam pun kena saman pasal LUMUT"..runggut ku

"nie kamu nak saya saman atau nak bayar ajer kat saya"...tanya aku pada budak yusuf itu direct pasal takut melepas la nanti macam budak ber_uwang tu.

"maaf encik...encik saman saje sayer lagi pun saya tak sanggup bersubahat dengan orang yang makan rasuah nie..berdosa encik. Ingat encik haram makan rasuah nie,lagi pula kalau kita beri pada anak bini tak berkat."...kata budak yusuf pada aku padan muka aku dapat ceramah free.

"baiklah sebab saya ini amanah menjalankan tanggungjawab encik yusuf tolong sain autograf ini yer"...aku hulur pada dia dan dalam hati berkata melepaslah lagi.

>>>>>......>>>>>.........>>>>....>>>....

dah sebulan lebih sejak aku kena ceramah dengan budak yusuf tu, aku berhenti dari ambil duit kopi tapi nak buat macam mana gaji polis macam aku bukan besar mana nie semua kerana Kerajaan taknak bagi naik gaji dah tu tak nak bayar bonus pulak. tapi kalau bagi kroni buat projek cepat ajer dia hulur duit....kadang-kandang baut aku nak tukar kerajaan pun ada.

tiba-tiba sebiji BMW yang dipandu laju melepasi aku,"wah rezeki" kata ku dalam hati dan dengan tanpa membuang masa aku mengejar BMW tu dan memaksa dia berhenti.

"encik sila keluarkan IC dan lesen memandu"...kata ku pada pemandu itu

"encik cepat sikit kalau nak saman tu yer"...berkata pemandu BMW tu pada aku sambil hulur IC dan lesen

"encik nak ke mana tergesa-gesa nie merbahaya bawa kereta laju-laju malam-malam nie" kata ku pada pemandu itu dari IC dan lesennya baru ku tahu yang pemandu tu Abe Long taukey besar

"abe long nak ke mana nie"..tanya ku lagi

"nak jumpa awek lama saya LUMUT"..jawab abe long

"la LUMUT lagi....dah berapa ramai yang kena saman pasal LUMUT nie...abe long sain ajer la kat sini"..kata ku pada abe long. terpaksa aku matikan hasrat ku nak minta duir kopi.

"baik-baik bawa kereta abe long...kirim salam kat LUMUT"...aku menyerahkan IC dan lesen padanya.

otakku ligat berfikir siapa dia LUMUT nie sungguh istemewa sehingga ramai yang sanggup disaman hanya kerana LUMUT.

dan kerana LUMUT juga aku tak dapat duit kopi....LUMUT siapakah gerangannya....

..............TAMAT.................

okay ini entry aku untuk contest lumut aku tak tau sama ada di terima atau tidak pasal dah last minit nie...

btw aku suka blog lumut pasal semuanya best tak ada yang tak
dan blog esok semalam tak best pasal semuanya best....

22 comments:

Aku Beskot™ said...

hehe..
sempoi btol entri..
penoh pengajaran..
haha..
mamai,malik tu cumel.nk wt anak angkat la.
kakaka..

imHepPie said...

ahaha..apsal x bawak keta polis yg lancer tu pakcik bergaya sket

imam said...

salam ziarahh..

mier@merr said...

ahakz... agak2 telepas ketapi tak pakcik kite neh...smpat lagi beliau wat di saat terakhir....

BuLaN iTu aKu said...

pakcik.. oh tidak....
sesungguhnya kamu amat berbakat dalam penulisan..
nanti pakcik tulis skrip drama
bulan jadi directornya.. ok tak

Koyuki said...

sempat kot

selamat berjaya..

cinta lea ixora said...

wahwah.... sume kerana lumut.... glamer sggh name itu di malaysia walaupun puannye berada jauh nun di oversea..hikhik

Noorlaila Mohamed Nor said...

huu~
seronok baca cerita lumut
:)

{lumut} said...

salam pakcik..
adeh...kamu punye entry ni memang la sebelum 11.59.tapi waktu tu adalah waktu mula2 pakcik nak taipkan?hehe..kire mase saye nak tutop kontest..saye tgk dan refresh byk kali..masih tiada penyertaan..

kalau pakcik sound awal2 ckp tgh taip entry saya boleh tggu..hee.
sori ye pakcik mamai..kang mengamok pulak peserta lain...

jom la kite mengundi!!hehe...sebenarnye dah pening mcm mlas nak pilih pemenang..haha..tp ni kan adat permainan....saya harap semua dapat terima...

saya pulak yang takut ni...

abgBro said...

"ahhh awak jangan banyak cerita!!.." tengking seorg pak saman pd satu ketika dulu apabila aku je baru nk start mukadimah nasehat dia jgn mintak rasuah...huhuu

sayu=pilu said...

hebat penangan lumut nih...pokcik pun join gak erk....hehehehe

bes2 suka nya

~~~ kay ~~~ said...

Rasulullah Saw bersabda :
Bermaksud : " Laknat Allah kepada si pemberi rasuah dan penerima serta orang yang bekerja di antara keduanya. "

(hadis riwayat Ahmad dari Tsauban)
--------------------------
hehehe... pepagi dah serious...
have a lovely day!
(^_^)

cik EPAL said...

berapa banyak saman dah terkumpul ni?? hehe :D

mEiZ SHA said...

kalau x menang x tau laa pak cik..:D

ninie doakan menang laa ye..;)

Solehah said...

hehe..pakcik jd polis lak..

ber_uwang said...

uh uh saman lu bayar

mamai said...

aku beskot:
kau nak wat anak angkat boleh tapi kena kawin dulu hahahaha

imheppie:
pakcik nak bawa tapi boss tak percaya pada pakcik dia takut pakcik bawa pie merempit tak pun pakcik jual

imam:
salam ziarah pak imam

mier:
dah terlepas dah hahahaha

bulan:
boleh tapi yusof haslam dah beli semua

koyuki:
dah tak smepat hahaha

lea ixora:
itu yang pakcik tak puas hati tu

noorlaila:
ah baca entry lumut tak best pasal dia reject peyertaan pakcik hahahaha..kau baca entry pakcik nie...

salam ziarah yer tapi LUMUT memang best

lumut:
hahahahaha pakcik dah agak dah pasti kena reject dah 11.40 baru nak taip itu pun cam ribut buat...entah apa citer pakcik pun tak tahu tulis apa yang terlintas kat kepala nie ajer...

tapi contest nie memang menarik la boleh buat lagi

abgBro:
sama la ngan aku dah ceramah pun dia buat tak tahu ajer

sayu=pilu:
kamu bila pulak nak buat contest...pakcik last minit ajer nie tapi dah kena reject hahahaha

kay:
betul tu jgn makan rasuah makan nasi lagi baik

cik epal:
percaya atau tak pakcik dah ada enam saman yang belum berbayar

miez Sha:
dah terlambat sibuk nak saman orang entry dah kena reject

soleha:
menyamar ajer nie

ber_uwang:
aku mana ada duit gaji aku kecik ajer

atie said...

Salam Mamai...

pedas tu... pandai2... salam persahabatan..

Sulela said...

Lumut...Lumut...Lumut...Mana-manapun aku nampak Lumut...ekekekeke

caluk@cencaluk said...

oohh citer lumut yer

J@J@ / Bini The Rock said...

Oleh krn kau sebut nama 'LUMUT' banyak kali..maka aku gagahkan tulang patkerat aku utk menembusi ke rumah "lumut" melalui tingkap rumah kau ni...

zassssssssssssssss..........

sayu=pilu said...

ahahahah pokcik nak masuk contes sayu erk..tungu2 tahun depan kot... hutang tahun nih pun masih lum langsai gi..ahakzzzz