Thursday, June 3, 2010

apa lagi

ingin aku berbakti atas nama kemanusian, namun segala hasrat tersekat di perjalanan. bukan kerana ombak yang ganas, atau tandusnya padang pasir, malah jauh sekali dihalang gunung-ganang dan hutan rimba. tapi hanya kerana manusia yang hatinya lebih hina dan busuk dari binatang.

manusia yang merasakan dirinya dari bangsa yang mulia biar tanpa iktiraf walau dari seekor baghal. tidak sedari hidup dari belas ikhsan kini merasa diri adalah raja di tanah gersang.

manusia kejam yang memijak tulang belulang, menjarah tanah gersang dari sekaki ke sehasta lalu beribu batu jauhnya, menjadi satu negara, lalu dipajak tembok-tembok batu tinggi melangit tanpa sedar itu penjara yang membunuh mereka.

manusia yang tidak layak diangap manusia, yang telah menghujani saudara kita dengan peluru dan besi lebur meranapkan rumah batu menjadi lumpur. yang mengalirkan sungai darah dari tubuh yang lemah.

aku tunduk meratap sedih melihat tubuh-tubuh saudara kaku bergelimpangan tanpa upacara pengkebumian. terkorban kerana berkorban demi agama dan negara melontar batu dan kayu dengan harapan burung besi jatuh bertaburan dengan harapan singa berantai lari bertempiaran.

aku meraung dalam kebisuan menjerit memohon bantuan dari saudara yang katanya beriman. namun hanya perhatian yang mampu diberikan dengan alasan kami tidak berkelengkapan sedang hakikat sibuk bercakaran.

lalu apa lagi yang harus ku harapan hanya doa dapat ku panjatkan biar Tuhan tentukan atau aku turut terkorban demi satu harapan......


p/s: bila manusia merasakan dirinya lebih mulia dari yang lain itulah dia Zionis...

Monday, May 31, 2010

kekurangan ini

acapkali menolak mereka ketepi karana merasakan mereka itu tiada apa yang hendak dibandingkan. Kelebihan yang dimiliki sering membuat diri terasa bangga sehingga terlupa pada kekurangan sendiri.

mereka tidak pernah terasa hati bila diperlaku sebegitu, malah mereka terima dengan hati terbuka. mungkin sedar akan kekurang yang mereka ada, lalu untuk apa diperkata kerana hati-hati itu telah lama mati. mana mungkin menerima kekurangan yang mereka miliki walau itu bukan pilihan diri tapi ketentuan ilahi.

kini bila bersendiri baru menyedari bahawa kelebihan diri yang dimiliki adalah satu kekurangan. sedangkan kekurang yang mereka miliki itu adalah jauh lebih baik dari kelebihan diri ini.....


p/s: bila meletakan mereka di hujung penyapu terasa diri ini adalah sampah itu.