Sunday, November 21, 2010

6 bulan yang berlalu

seperti yang ku duga, kedatangan ini seawal yang lalu bukan dialukan, biar tangan betaut eratnya salamaman biar mulut menguntum senyuman namun hati merasa kepanasan. biar ku cuba mencipta kemesraan ku telan semua cacian ku hulur ke maafan ku luahkan segala pengalaman agar ada perubahan biar ada kemajuan.

Namun sayang segala keikhlasan pada ilmu yang dicurahkan hanya menjadi tomohan umpama mencurah air di atas daun keladi. sifat iri hati nyata lebih menguasai daripada ingin memperbaiki kelemahan diri. sehingga terasa diri ini asing dalam kemeriahan bangsa sendiri yang berkata aku sujud lima kali sehari. namun lain di mulut lain di hati manis bermadu pada kata-kata tapi bercuka pada dasarnya.

pada bulan yang berlalu aku tetap gagahkan diri dan berkata ini hanya sementara bukan mudah untuk mengubah sesuatu budaya. biar pedih pada luka yang bertaburan berselirat di setiap jalanan aku redha dan berserah kerana tahu Tuhan tetap bersama.

namun enam bulan yang berlalu luka ku kian parah hati kian hilang kesabaran antara luka yang berdarah terasa lebih sesak bila di hidang sedulang penghinaan. lalu antara ikhlas dan maruah diri aku rela berundur diri tidak mungkin akan ku biar mereka menginjak diri ini lagi. Untuk apa bertahan pada satu yang tidak ada kepastian, mereka lebih selesa berada dalam ruang keselesaan itu dari membina kemajuan.

pengunduran diri ini adalah satu yang mereka harapkan kerana itu adalah satu kemenanggan dan tanpa mereka sedar mereka telah lama tewas.

kini diri lebih bahagia biar berada bukan dalam mereka yang sebangsa namun mereka rela menerima demi sebuah pembaharuan.....


p/s memang sukar untuk mengubah sesuatu budaya tapi kita rugi jika kita tidak pernah ingin mencuba kerana hasilnya mungkin tak terhingga