Monday, May 3, 2010

sebulan

sebulan, satu tempoh yang pendek untuk dinilaikan namun terlalu banyak harapan yang diletakan. sebulan terasa seperti tiada beban batu digalas, namun demi menjungjung kasih dan menurut perintah biar berlelas badan batu tetap digalas. bukan kerana setia membabi buta umpa hang tuah kepada sultannya tetapi demi kepuasan kepada diri sendiri.

sebulan juga ada banyak cerita duka dan nestapa, melihat gelak ketawa bersama derai air mata, bersama manisnya mulut bersulam gunting dilipatan, tepat menikam jantung namun semanggat tidak pernah luntur.

Dalam sebulan tiada banyak beza ceritanya dengan lima tahun, plot dan watak masih sama cuma pelakonnya berbeza. pembuka bicara sudah terduga penutup ceritanya namun masih harus berjaga-jaga kerana tidak mahu seperti pelanduk yang sering terlupa akan jeratnya.

cukup sebulan, adakala seperti terasa ingin melangkah kebelakang, untuk berundur masih belum terlalu lewat. namun hati masih belum ingin jadi seperti bacul yang lari sebelum berjuang. alang-alang meyeluk pekasam biar sampai kepangkal lengan, jika tidak ditempuh halangan masakan kita jumpa kegemilangan.........