Friday, November 13, 2009

DVD seorang awek

dulu-dulu aku cuma kenal cd atau vcd yang diulang cetak yang dijual di pasar malam oleh pemuda cina yang bertatu naga di dada atau lelaki india yang sarat dengan rantai emas di leher.tapi kedua-duanya serupa masih ramah dan manis tutur kata buat aku sering tergoda.

kini dvd dah ambil alih kepopularitian cd dan vcd dulu. setanding dengan kegelameran dvd maka tidak layaklah pemuda cina dan india yang menjualnya. sebaliknya telah digantikan dengan awek malayu cun. awek melayu cun tak perlu rantai emas atau tatu cuma perlu berbaju yang mampu menampakkan lurah bukitnya yang gebu atau berseluar ketat yang menonjolkan mangkuk tandasnya yang bulat. dengan sedikit suara manja mengoda pasti jualannya laku. sehingga pak aji balik surau juga tertipu tak cukup satu datang balik beli lagi satu.

mungkin ini strategi terbaru kerana jarang juga aku nampak pakcik baju biru datang serbu. walau meja dvd lalu sebelah kereta berwarna biru persis seperti pura-pura tak tahu. mungkin si baju biru tergoda dengan senyum awek melayu cun yang bermangkuk tandas bulat itu.

walau aku tak maksum seperti dulu-dulu (merujuk kepada komen jebatsari pada aku semasa minum di malam rabu). namun aku memang tak lalu nak beli dvd ulang cetak ini kecuali si bungsu yang sering berjaya memujuk rayu, bukan kerana kualitinya yang tak bagus. tapi sering tertipu dengan sarikata yang menyakitkan mata dan memenatkan minda.


p/s: dan yang pastinya di rumah aku tiada dvd player..bertapa retronya aku........

simfoni alam
telah hilang merdu lagu unggas
terlepas antara gemersik daun
bergetar lembut dihembus bayu
melepas gundah dijantung waktu

sayu bergema deru ombak
kala menyusuri tepian pantai
mendampar cerita sepelusuk dunia
namun hilang ditelan masa

redup siang dipayung awan
terang malam dihias kunang
simfoni alam tinggal kenangan
kemana hilang iramaku berdendangdan pada mu simfoni lagu kasih ku masih berkumandang............

Thursday, November 12, 2009

belum sampai seruan betul ke

peristiwa di kompleks tabung haji beberapa tahun yang lalu sewaktu aku menghantar abah ke sana untuk dia pergi menunaikan tanggungjwab yang ke empat itu. aku terdengar perbualan abah aku dengan seorang pakcik yang juga menghantar one of saudaranya untuk ke sana. perbualan yang aku ringkaskan di sini.

"untung pakcik sebab dah dapat pergi sana, dah sampai seruan tu...saya nie tak tahu lagi bila nak merasa mungkin seruan belum sampai lagi kot"...pakcik tu berkata pada abah aku

"alhamdulillah, rezeki dah ada dapat la pergi lagi pun anak-anak yang bantu...bukan pasal sudah sampai seruan. tapi sebenarnya seruan tu sudah lama ada sejak kita mengucap dua kalimah syahada sejak kita pecaya pada rukun islam, sejak kita percaya pada rukun iman dan seruan itu telah ada lama"...jawab abah aku pada pakcik itu.

"sebenarnya tidak elok kita kata yang seruan itu belum sampai lagi seolah-olah kita menidakkan rukun islam itu..seelok-eloknya katakan sahaja rezeki belum ada kerana itu lebih baik"...sambung abah pada pakcik itu lagi.

lalu aku berfikir sekejap, ada logiknya juga apa yang abah aku katakan itu...tapi mungkin kita sudah terbawa dengan kebiasaan......

pernah juga terfikir bila kita ini dikatakan islam....sewaktu kita mengucap dua kalimah syahadah atau bila kita dilahirkan.....
p/s: oh ya belum sampai jodoh atau belum sampai seru atau belum ada rezeki untuk berkhawin yang mana satu yer...

Wednesday, November 11, 2009

dead tree with rosemasa zaman aku sekolah dulu actually sampai kini, aku suka tengok pokok mati. malah gambar pokok mati pun aku suka tengok. sampai obsess aku pada pokok mati ini menjadi trade mark aku. setiap kali kalau ada kelas lukisan maka aku akan lukis gambar pokok mati dan dekat setiap buku aku juga pasti ada gambar pokok mati.

pernah sekali masa ketika waktu di U, pernah dia bertanya pada aku kenapa aku letak gambar pokok mati pada setiap buku aku. katanya gambar pokok mati itu melambangkan orang yang patah semanggat dan mati jiwanya. lalu aku kata tukarkan pandangan kamu pasti kamu akan ketemui sesuatu dari gambar itu. fikirkan perjalan pokok itu sebelum ianya mati. lalu dia tidak betanya lagi pada ku.dan di waktu itu juga aku sering memberi dia sekumtum bunga rose yang belum mekar. malah aku juga sering melukis gambar bunga rose yang belum mekar di bukunya. lalu dia bertanya padaku lagi mengapa sering beri dia bunga rose yang belum mekar. kata bukankah bunga rose yang mekar lebih wangi dan berseri dan ia melambangkan kebahagiaan.lalu ku berkata kerana cinta ku masih belum mekar dan masih belum harum. andai cinta sudah mekar maka nikmatnya hanya seketika dan harumnya hanya sementara. kerana bunga yang mekar itu akan cepat layunya.

dan pada hari itu di waktu itu dia telah menghadiahkan aku sekuntum bunga rose yang mekar dan harum tapi sayang mekarnya telah layu harumnya telah pudar.
p/s: tapi kini aku ada sepohon jasmine yang bunganya sepanjang tahun harumnya sepanjang masa...biar tak secantik rose

Tuesday, November 10, 2009

1Perempuan yang....

ada 1Perempuan yang minta tarafnya sama dengan lelaki, berdiri sama tinggi duduk sama rendah. lalu dengan suka hati diperkenankan permintaanya itu agar tidak dikata diskriminasi. alangkah sukanya hati 1Perempuan itu tidak terkata dengan bangga berkata akulah yang bijaksana. pandainya sampai tak boleh dengar kata, tapi 1lelaki tu kata tak mengagap kita tengokkan sahaja.

hari ini 1Perempuan gelabah tak tentu hala, segala kebijaksanaan sudah jadi bebal belaka. hari ini 1Perempuan susah hati bila berdiri tak sama tinggi bila duduk tak jejak kaki . tapi harus hormat pada 1Perempuan ini akalnya tak mati hatinya penuh dengki lalu katanya 1lelaki mesti mati. sayang seribu kali sayang 1Perempuan tak tidak cukup bijak menghapus bukti padahnya menjerat diri.

hari ini 1Perempuan diadili hukuman telah sedia menanti,1Lelaki itu ambil cuti tak sampai hati nak lihat 1Perempuan berlalu pergi. sudah puas 1lelaki itu menasihati tapi tidak diambil peduli. 1perempuan tak guna kau bersedih lagi segala ego memakan diri. lain kali kalau tak pandai belajarlah lagi tak rugi, walau kamu lulusan luar negeri.


p/s: kadangkala ilmu yang kita rasa cukup tinggi ada kekurangannya, nak makan nasi tak perlu sains dan teknologi...........duduk rumah hari ini terasa sunyi.

Monday, November 9, 2009

di pentas dunia

di pentas dunia
kita menyanyi irama kita
kita menari rentak kita
kita melakon watak kita
kita bercerita tentang kita

di pentas dunia
siapa bertepuk untuk kita
siapa berdendang irama kita
siapa menari lagu kita
siapa ketawa dengan kita
siapa menanggis bersama kita

di pentas dunia
di mana penonton kita
di mana juri kita
di mana diri kita

Sunday, November 8, 2009

sudah ku kata

betul aper aku cakap semalam, mesti ada beritanya, tadi citer banjir kat kedah semakin buruk banyak sawah musnah, pak menteri tu cakap tiap-tiap tahun macam nie banyak kerugian berlaku. Ohhh kita mesti bantu tahun lalu kita dah bantu tahun nie kita bantu tahun depan kita bantu lagi. saban tahun macam tu saban tahun pun pak menteri dan pak perdana menteri buat budget katanya mesra rakyat.

cuma pelik dalam budget tak ada pulak kata nak buat budget untuk pikir macam mana cara nak atasi banjir guna teknologi terkini. yang ada cuma gotong royong bersih parit, gali sungai dan lebarkan sungai.macam biasa la pak mneteri datang tunjuk muka pegang cangkul dengan but yang tinggi, kais sekali lepas tu bagi ceramah next pilihanraya jangan lupa undi sekali lagi. lepas ceramah ada kenduri buat pak menteri untuk dihargai bukan menghargai. lepas makan pak menteri entah mana pergi tak nampak lagi.

rasanya budget RM60 Billion yang buat hari tu masih ada lebih lagi walau dah pakai separuh untuk poket kroni. apa kata kita peruntukkan untuk buat satu projek tebatan banjir, aku suka tengok teknologi yang dan daya ffikir orang kat belanda tu buat projek tebatan banjir mereka. kalau dah usaha dengan seperti itu andai berlaku banjir juga barulah kita kata itu takdir dari yang maha esa.

dalam boring-boring pagi nie baca juga la news paper sealiran yang hairan seperti biasa cerita muka depan cerita picisan yang sama taraf macam baca cerita ruangan hiburan. aku baca ruang dalam ada sedikit rasa begang katanya kerajaan selangor benar semula projek lereng bukit dengan sedikit penambahan. sebagai seorang anti pencemaran alam dan hutan maka aku anggap ini satu tindakan bodoh sama seperti yang dulu juga. esok lusa bila terjadi lagi tragedi maka sibuk lagi buat siasatan yang tak selesai pastu buat kajian yang tinggal dalam lipatan. akhirnya yang mati yang susah kita sendiri.

ada satu lagi aku baca katanya wakil rakyat akan jadi mata dan telingga kerajaan dalam menjayakan projek kerajaan sempena budget mesra rakyat yang di umumkan. hahahahaha bagus satu pendekatan yang bagus, cuma aku harap bukan rakyat yang akan jadi mata dan telingga kerajaan untuk pastikan wakil rakyat buat kerja. sebab dah banyak kali rakyat yang kena wakilnya entah hilang ke mana.p/s: banyak sangat kritik nie nanti aku pulak kena black list susah pulak aku nak mencalon jadi YB.....ada sesiapa nampak atau rasa oppss silap merasa budget RM60 bilion tu tak.