Wednesday, April 14, 2010

masihkah kita si bodoh yang lalu...

aku sudah lama tak mengikuti cerita dan perkembang politik semasa, cuma akhir-akhir ini agak berminat nak tahu. maklum lah hulu selangor tenggah hanggat sekarang nie.

cuma pelik juga bila fikirkan bila mana setiap kali ada pilihan raya kecil pasti akan ada projek mee segera dari mereka (BN la biasanya buat kerja nie). katanya untuk kebajikan rakyaat kawasan tersebut. dan bila cerita pasal projek mee segera nie biasa la naik taraf jalan sehingga la membesarkan longkang (standard orang BN punya pemikiran dan mind set).

bila berhadapan dengan situasi ini, terasa macam kita, terutama mereka yang tinggal dikampung seperti diperbodohkan oleh mereka. seolah-olah mereka menganggap kita seperti tiada harga kecuali bila masa mereka perlukan undi dari kita. bila hajat mereka tercapai maka segalanya hilang, jalan raya kembali berlubang, longkang kembali tersumbat sehingga datangnya pilihanraya baru.

dan aku terasa seperti bertambah bodoh bilamana RM77juta setahun dibayar kepada APCO ( syarikat luar ) untuk projek 1Malaysia. sedangkan kita sudah lama tahu yang kita sudah lama menjadi 1Malaysia yang cuma hanya perlu kita terapkan adalah nilai-nilai murni sahaja. Terasa bahawa kita rakyaat Malaysia adalah rakyaat yang bodoh sehingga tidak mampu untuk melaksankan kerja sebegini.......


p/s: sering tertanya-tanya pada diri apakah kita masih lagi mewarisi sifat bodoh ini

Monday, April 12, 2010

bila rindu

bila rindu
ku renung ke langit
ku lihat awan melukis wajah mu
di dada langit yang biru
lalu aku terharu

bila rindu
ku pandang ke laut
ku dengar ombak mengalunkan nama mu
di bibir pantai yang putih
lalu aku bersedih

bila rindu
ku dongak ke langit malam
ku lihat lukisan wajahmu dibalik sinaran bulan
dihias kerlipan bintang
lalu rindu ku bertukar menjadi dendam...


p/s: rindu betul dengan kalin semua...