Friday, December 24, 2010

sebulan sudah berlalu

diam tak diam sudah sebulan aku berkerja di tempat baru, setelah selama sebulan aku berhenti dari tempat lama. tempat kerja yang paling singkat aku berkerja dalam sejarah hidup aku.

masih aku ingat ketika aku mula-mula joint kerja yang sekejap itu first month aku dah rasa ada yang tak kena dan aku dapat rasa yang aku tidak akan lama di situ. ada banyak perkara yang tak kena dari yang patut berlaku namun aku cuba bersabar. untuk membawa perubahan kerana itu nawaitu masa aku terima kerja tu, masa aku datang untuk interview. namun hari tak indah seperti yang kita selalu harapkan mereka lebih suka begitu dari menerima yang baru lalu aku dipaksa berundur sebelum waktu.( melayu memang sukar untuk maju )

sebulan aku menjadi penganggur di rumah memburu kerja baru, siang dan malam demi masa depan anak-anak, isteri dan bakal baby baru. rasa cemas, gusar dan adakala mahu juga berputus harap. lebih lagi bila mengenangkan apa yang akan terjadi jika aku tidak bekerja lagi.

namun untuk masa depan anak-anak aku kuatkan juga semanggat biar jauh mahupun dekat tempat interview aku tetap tuju. yang penting aku harus ada kerja untuk terus benafas demi keluarga. Dalam hati tuhan sahaja yang tahu bertapa aku berserah kepadanya.

Alhamdulillah, tuhan itu maha pengasih dan lagi pemurah sudah diperuntukkan rezeki untuk setiap mahluk ciptaannya. cuma kita harus berusaha mencari. genap sebulan aku menjadi penganggur terhormat akhirnya aku diterima juga bekerja disebuah syarikat berstatus MNC. (tak pernah terduga akan berkerja di sini kerana bukan bidang aku ).

aku lebih bersyukur kerana apa yang diberi oleh syarikat baru jauh lebih baik dari apa yang aku pinta, jauh lebih baik dari tempat aku berhenti kerja itu. (kerana terpaksa lebih tepat). di sini setelah sebulan aku rasa amat selesa bersama mereka, walau bukan seagama dan sebangsa namun mereka mudah menerima atas nama kerjasama. di sini aku cuba mencurah segala ilmu yang ada kerana mereka sudi menerima dan demi untuk aku dan keluarga.

Dan sebulan ini juga genap usia baby baru aku....selamat datang ke dunia iniaku percaya apa yang aku perolehi hari ini adalah rezeki untuknya yang bernama Muhammad Al Shafiq.......

Monday, December 20, 2010

mungkin belum harinya

Andai hari ini bukan milik kita
pasti esok masih ada
namun jika esok juga bukan milik kita
maka usahlah berasa kecewa,
kerana pasti ia akan menjelma jua
sabar itu pembimbing segalanya

Mungkin masanya belum tiba untuk kita
biar yang dikejar dihadapan mata
Biar yang dinanti telah menjelma
namun andai ia masih berkata
itu bukan lagi hak kita
maka usah kita merasa derita.

Mungkin kita harus lega
bila ia bukan lagi milik kita
angap sahaja kita belum bersedia
kecewa itu hanya memusnah jiwa
usahlah berprasangka pada takdir yang Esa
kelak kita tergelincir dijalan yang fana

Mungkin belum harinya
namun pasti akan ada waktunya
disaat kita merasa bahagia
namun jangan sekali terlena
yang manis itu racun padanya
sedikit tergoda derita selamanya

Mungkin belum harinya
yang gelap itu pasti bercahaya
yang berkilau belum tentu permata
yang indah itu sementara
gundah itu juga seketika
namun harus kita terus percaya......p/s: adakala bila kita rasa ianya milik kita kita lupa ada yang lain lebih memerlukan...