Friday, March 19, 2010

dunia ini

dunia inikah yang semakin kejam
atau kita yang semakin zalim

dunia inikah yang semakin gila
atau kita yang semakin tidak siuman

dunia inikah yang semakin sempit
atau kita yang semakin haloba

dunia inikah yang semakin ganas
atau kita yang semakin tidak berilmu

dunia inikah yang semakin tua
atau kita yang semakin berusia

dunia inikah yang semakin kehujungnya
atau kita yang baru memulakan perjalanan

dunia ini bukan hanya ada kita
tapi bersama makhluk yang tercipta olehNya
yang berbeza pada akal yang mulia
namun kerap kita nampak lebih hina
menjarah,menjajah,melahap setiap benua
biar ada yang merana

dunia ini bukan milik kita
kita hanya seorang pegembara
yang sesat mencari jalan pulang
pada setiap persimpangan
sering kecundang membuat perhitungan
tengelam dalam jurang pada jalan yang terang

Wednesday, March 17, 2010

benar tapi

memanglah benar kata pujanga bunga bukan sekuntum dan kumbang bukanlah seekor.

tapi bukan semua bunga itu wangi dan bermadu dan bukan semua kumbang itu mengharap manisnya madu. bukan juga semua bunga yang wangi itu berseri dan tidak juga semua kumbang itu tertarik pada serinya bunga.

memanglah benar kata pepatah barang yang patah pastikan tumbuh semula dan barang yang hilang pasti berganti jua.

tapi bukan semua yang tumbuh dari yang patah sama tunasnya, dan bukan semua yang berganti sama coraknya dengan yang hilang. dan setiap tunas belum tentu ada bunganya mungkin juga lebat buahnya.

bukan semua yang kita miliki hari ini kekal untuk selamanya, bukan juga setiap yang kita hajati kita akan miliki. apa yang penting kita hargai apa yang kita miliki hari ini dan usah kita bersedih pada apa yang telah pergi.

tapi harus kita ingat setiap yang datang pasti akan pergi dan setiap yang pergi belum tentu akan kembali. segalanya takdir dari Ilahi.....


p/s: apa yang aku merapu tengah malam nie....dalam kita cuba mengembirakan orang pasti akan ada hati yang terluka....

Tuesday, March 16, 2010

di waktu itu...bukan aku benci

beberapa bulan sejak N dan aku berpisah secara rasmi, itupun setelah berlakunya tragedi pagi raya. aku seperti biasa meneruskan kehidupan bak kata orang putih "life must go on". tak kira apa juga apa yang melanda biar hati terluka dan kecewa. lagi pun akukan seorang "raja cinta" so raja tidak boleh tunjuk rasa kecewa biar jiwa parah.

seorang raja tidak boleh mengalah hanya kerana kalah sekali. seorang raja mesti tabah dan kuat, mesti bijak mengatur strategi untuk berjuang. apa yang penting takhta hidup itu harus dipertahankan, kalah itu bukan pilihan bagi seorang yang berstatus raja.

untuk tidak terlalu terasa kekosongan aku mula menyibukan diri dengan kerja, kalau dulu aku hanya buat kerja aku sekarang kerja orang pun aku buat. sekurang-kurangnya aku dapat menambah pengalaman, tidak ada apa yang rugi kecuali masa aku yang terluang.

satu petang yang sudah malam lebih kurang 9.30 malam sedang aku sibuk menyiapkan kerja di tempat kerja, tiba-tiba satu panggilan masuk ke talian telephone aku. "ah siapa pulak yang call aku malam-malam nie, waktu pejabat dah berakhir"..bisik hati ku.

"hello"...pangilan terus aku jawab dengan segera kerana aku memang tak suka mendengar bunyi telephone yang menyakitkan telingga. sekarang nie pun aku tak suka dengar bunyi telephone walau dari Handphone yang ada bermacam-macam lagu.

"assalamualaikum...boleh cakap dengan Man"...berkata suara lembut dari hujung talian

"waalaikumusalam, ya man cakap nie"...jawab ku ringkas namun dalam hati penuh dengan tanda tanya

"Man..nie N sorry call Man kat office and ganggu Man"..perempaun itu memperkenalkan diri...yang pasti aku memang sudah cukup kenal dengan suara itu.

"tak apa..Man pun dah habis kerja nie"...biar waktu tu aku sedang sibuk nak siapkan report.

"Man...macam mana sihat ker"...satu pertanyaan yang tak perlu sekadar mengambil hati

"Man kat sini okay ajer sihat...N macam mana..nie call darimana"..gilirian aku pula membuat ayat lazim sebagai pemula bicara.

"N call dari rumah la kat Semporna"...jawab N, sedangkan aku memang sudah tahu yang dia call dari Semporna sebab dia kena posting ke sana sebaik sahaja tamat KPLI.

"Man...N ada perkara nak cakap dengan Man boleh tak, tapi N takut Man marah nanti"..tiba-tiba suara dia menjadi sayu seperti menahan tanggisan..

"cakap la, apa perkara yang N nak cakap tu. tak ada sebab Man nak marah pun"..aku sedikit curiga, pasti dia ada masalah.

"Man...sekarang nie masih solo lagi ker atau sudah ada penganti N"..apa punya pertanyaan la

"masih solo lagi, Kenapa N tanya"...balas ku ringkas

"Man masih ingat kat N lagi ker, masih sayang N lagi ker...kenapa tak cari penganti N"...satu pertanyaan cepu mas

"N, sebagai orang yang Man pernah sayangi pasti sukar untuk Man melupakan N jauh sekali membenci N. lagi pun tiada sebab untuk Man lupakan N walau hati pernah terluka, tapi Man anggap itu semua hanya sebagai satu kesilapan kita sebagai manusia. Pasal penganti tu Man rasa sekarang ini bukan masa yang sesuai, biar la Man sendirian dulu."...huh ayat tak boleh blah tu

"Man...maafkan N kerana kecewakan Man dan tiada niat di hati untuk menyakiti hati Man, cuma N tak mengerti dengan diri ini, N terlalu sunyi waktu itu"......N bersuara sendu sambil teresak-esak menahan tangisan, ini yang buat aku rasa kalah nie..

"Man...baru sekarang N sedar bertapa Man terlalu baik buat N dahulu. tapi N tak nampak semua itu waktu itu N terlalu mengikut perasaan, Man tidak pernah menyakiti hati N tak pernah rasa marah dan benci pada N, biar N sering menyakiti hati Man. sesungguhnya Man terlalu berbeza dengan "dia" ( merujuk kepada kawan aku tu )Man selalu ada masa untuk mendengar semua masalah N"....sudah apa pulak masalah yang menimpa dia kali ini, sebagai seorang lelaki budiman aku memang pantang tengok orang perempuan dalam kesusahan nie tambahan pula dia itu berstatus bekas kekasih merangkap tunang aku dulu.

"N..sudah la tu, semua tu cerita lama tak perlu nak dikenang dan dikesalkan. lagi pun N sekarang ni sudah ada "dia" dan Man pasti "dia" akan menjaga N dengan baik malah lebih baik dari Man"....aku cuba menangkan N.

"tak Man.."dia" memang tak sama dengan Man, apa yang Man cakap itu tak seperti mana yang N alami sekarang. terlalu banyak halangan dan masalah dalam hubungan kami, dia tak seperti yang N kenal dulu"...alamak masalah sudah bermula..

sambung la esok aku ada kerja nak buat