Saturday, December 11, 2010

di sini terhenti

biar mereka datang
biar mereka pergi
namun aku tetap di sini
setia menanti walau tak pasti

ku letakkan sedikit harapan
pada hati yang kian mati
mengaharap sinar di hujung sepi
agar hilang segala sunyi

andai ini satu mimpi
izinkan aku terus lena
kerana ku pasti mimpi ini
mana mungkin menjadi realiti

biar mereka datang silih berganti
aku tetap di sini setia menanti
kerna di sini kasih ku terhenti
pada hati yang tak mungkin dimiliki

kala hari hilangnya mentari
kasih ku utuh berdiri
kerna kau tahu siapa diri ini
kerna kau lebih mengetahui
siapa dirimu di sisi
walau aku juga tak pasti.................


p/s: dunia ini tidak pernah meyimpan dendam tapi kita yang menjadi kejam

Sunday, December 5, 2010

di waktu itu..kembalikan hidup ku

perbualan aku dengan N sebentar tadi masih lagi bermain di fikiranku, hati ku tertanya-tanya apa sebenarnya maksud N bila dia bertanya begitu apakah masalahnya bila dia dengan tiba-tiba ingin kembali kepada ku. perbualan tadi benar-benar menganggu tumpuan pemanduan ku sihingga nayris aku kemalangan.

jam 1 pagi aku selamat sampai ke rumah, tapi fikiranku masih tidak selamat sampai ke distanisnya masih ligat befikir. hati ku berkata pasti ada masalah antara N dan Dia kalau tidak masakan N akan berkata demikian.

"man, kau dah makan... kalau belum tu nasi ada kat dalam perik lauk bawah tudung saji atas meja tu, mak masak asam pedas ikan kembung"...lamunan ku terhenti bila mak menegur ku. mmg perut ku lapar kala itu tapi selera ku tertutup biar ikan kembung masak asam pedas itu lauk kegegemaranku.

"dah mak. aman dah makan dah"....ku sangka mak dah tidur sebab sudah larut malam tapi itulah dia seorang ibu yang sentiasa mengambil berat tentang anak-anaknya biar adakalanya hatinya terluka.

aku terus menuju ke bilik, ku capai towel terus menuju ke bilik mandi ingin menyegarkan badan dari lekitnya peluh. sejuknya air paip di awal pagi masih tidak dapat melepaskan diri dari perbualan tadi.

"ah biarkan saja buat apa aku pening kepala memikirkanya, itu bukan masalah aku lagi untuk apa aku terus bersusah payah utuk dia setelah apa yang aku lalui"..hati ku berbisik.

ya kalau dikenangankan memang bukan perkara yang mudah untuk aku melupakan N dari hidupku. biar aku merelakan perpisahan itu namun aku juga manusia biasa ada hati dan perasaan bohong andaiku kata aku tidak kecewa dengan perpisahan itu. apa yang aku lakukan dulu hanya untuk meyakinkan N bahawa aku dapat menerima perpisahan itu dengan hati yang terbuka agar dia tidak perlu rasa terlalu berdosa.

hakikatnya aku manusia yang tewas, seorang raja yang tewas dalam medan perangnya sendiri.

"woit, kenapa nie muka toya semacam ajer pagi-pagi nie"..jerkah zamri dari belakang pada satu pagi tika aku sedang sibuk mengira barang di store.

"ha kau pendek, tak reti beri salam ker tak nampak aku ngah kira barang nie nak harapkan kau memang tak buat la jawabanya"...zamri adalah supervisor store aku yang lebih dikenali dengan panggilan pendek. Pendek bukan sebab dia pendek tapi jarinya salah satu jarinya pendek. pendek akibat tersepit pintu store sehingga putus hujung jari hantunya.

"kau kenapa man dua tiga minggu nie aku tengok kau tesion semacam ajer ada masalah ke, dah tu asyik nak marah-marah tak tentu pasal masalah kecik pun kau nak mengamuk. hari tu budak aku cakap kau tendang kerusi dalam store pasal dia orang salah kira barang"..zamri mula nak membebel.

"memang patut pun aku marah dah pasal barang salah kira line production stop dan tu aku kena taruk dengan boss"...aku mempertahankan diri.

"betul la tu, tapi kau tak pernah marah-marah dulu. kalau marah pun kau diam ajer tak ada la sampai nak mengamuk. kau ada masalah ker man, cerita la kat aku"..zamri cuba meneka seperti faham apa yang apa aku lalui.

"biasa la masalah kerja apa lagi"..aku cuba mematikan perbualan.

"lu jangan nak temberang gua la man, gua boleh baca lu la. lu bukan macam nie punya orang"..ah sudah si pendek nie dah mula jadi apek jual sayur kat pasar lak.

"apahal lak nie pendek aku okay ajer la tak ada masalah apa pun"...budak nie lagi dilayan mau tak kerja aku nanti

"bro, apa lu ingat wa baru sehari kenal lu ker. wa tau la wa tak belajar tinggi macam lu tapi wa tak bodoh la. lu nie dah tahap teruk tau tak. dulu lu kerja tak ada buat silap. lu tak ada termenung masa kerja lu tak ada marah-marah kalau ada masalah lu kasi selesai bukan kasi bincang. tapi sekarnag lu sudah lain la bro"...sudah si pendek nie dok perhati aku ker. dan bermula dari hari itu segalanya tentang aku berubah.........