Thursday, December 31, 2009

surat kepada tuan

kepada tuan
yang bergelar payung negara
usah kau lupa rakyat jelata
sebelum mereka menyembah derhaka

kepada tuan
yang bergelar pemerintah negara
usah kau pentingkan kaum keluarga
masih ramai rakyat yang sengsara

kepada tuan
yang bergelar pemimpin negeri
usah kau terus bermimpi
lena di atas empuknya kerusi

kepada tuan
yang bergelar pak menteri
usah aku pentingkan diri
silap hari bulan kamu tinggal gusi

kepada tuan
yang bergelar tun dan tan sri
kemewahan itu bukan untuk kamu miliki
tapi untuk kamu berkongsi

kepada tuan
yang bergelar datuk dan YB
ingat pada undi yang kami beri
jangan hanya nampak masa hari mengundi

kepada tuan
yang berjawatan tinggi
usah terlalu mendongak langgit yang tinggi
kelak lupa rumput di bumi

kepada tuan-tuan dan diri ku sendiri
ingat pesan mereka ini
hormat itu bukan dapat dibeli
hormat itu datang dari dalam dirip/s: selamat tahun baru kepada kalian semua dan semoga diri kamu mulia selalu dibulan-bulan yang mendatang.....

Wednesday, December 30, 2009

alahai 1Perempuan itu

kenapa kau lagi yang mesti buat hal, sudah berapa kali aku bilang kalau tak pandai belajar, tak salah kalau belajar walau dari orang bawah, sebab mereka lebih tahu dari kau yang tak tahu.

kau tengok sekarang saper yang susah, tak bolehkah kau biar aku senang sikit hari ini. kau tahu tak dah dua hari aku membuang masa di office. tak bolehkah kau bagi aku peluang bermain badminton dengan rakan-rakan sekejap. pasal kau 1Perempuan aku kalah semua game cisss....you kill my mood nak bersuka. tak pasal-pasal aku kena masuk office semula.

kau tahu betapa susah aku nak selesaikan semua ini. kau tahu tak dua hari masa aku spend kat office terbuang macam tu sahaja kerana kelalaian kau. Tak payah tunjuk pandai kalau tak tahu. Ikut sahaja prosedure yang dah di beri, susah sangat ker, nak kata kau tak reti baca dalam bahasa melayu aku dah buatkan dalam bahasa penjajah. takkan tak paham kot, kata belajar kat negeri penjajah.

oh mungkin aku tak pandai tulis dalam bahasa penjajah, tapi takkan kau tak paham gambar rajah, mungkin gambar rajah aku tak sehebat graf FROEX yang kau hadap tiap hari tu.

alahai 1Perempuan, nak kata kau tak berotak tak mungkin pasal kau bijak, tapi kenapa kau tak guna akal kau tu. JUST CALL ME IF YOU NOT SURE....sikit punya besar aku tulis kat note tu....kau buta ker.

alahai 1Perempuan lupakanlah darjat kau tu, ia tak memberi makna andai kau berfikir seperti seekor kera. belajarlah sebelum kau terus menjadi seekor kera sumbang kelak. tak perlu malu pada orang tapi malu pada diri kau sendiri. jangan tunggu sampai orang mengambil tindakkan kerana jika ia berlaku bemakna sudah terlewat buat kau....


p/s: sorry guys...nampaknya hasrat nak berjalan dan membuang sampah di laman kalian tepaksa di tunda. semoga esok hari cerah untuk aku....

Tuesday, December 29, 2009

aku benci hujung tahun

setiap kali hujung tahun datang aku mesti meradang. bila hujung tahun tiba aku pasti jadi gila. aku benci hujung tahun, kala orang berpesata aku yang bersusah payah. bila sampai hujung tahun aku rasa nak lari dari dunia ini. bila hujung tahun menjelma, aku jadi orang yang paling glamer.

aku benci hujung tahun.....
aku benci dengan huruf dan nombor yang banyak, aku benci dengan kertas-kertas yang bersepah...p/s: untuk beberapa hari yang akan datang. aku tidak dapat berjalan-jalan dan membuang sampah di laman kamu semua. jadi laman kamu semua akan bersih dari sampah aku....dan beberapa hari yang akan datang aku terpaksa lupa anak bini dan rumah. dan beberapa hari akan datang aku rasa macam kena tido kat opis. tapi kalau mood crazy aku datang apa aku peduli aku terjah juga laman kamu semua

Monday, December 28, 2009

yang ku idamkan


kalau kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti
baru selesai membaca novel ini, sudah lama aku mencari rasanya last aku baca masa aku di sekolah menengah. rasanya tak ramai yang pernah baca novel dari kartunis ujang nie, sebab ini bukan novel cinta macam yang orang suka baca tapi aku tak suka...

walau novel ini tak setebal mana tapi isinya amat padat, bercerita tentang kasih sayang sesama saudara dan pengorbanan. cerita tentang hasad dengki manusia sesama manusia. bagaimana manusia sanggup berlaku kejam terhadap yang lemah hanya kerana ketamakan terhadap dunia. memang tak rugi baca novel yang tak sebarapa mahal nie.sebenarnya sudah lama aku tak beli majalah gila-gila nie. rasanya sejak dari kartunis ujang keluar dari majalah nie. lalu menerbitkan majalah sendiri UJANG namun beliau telah dikhianati. dan bila ujang keluar dari MOY aku juga turut berhenti membeli majalah UJANG. dan bila dapat tahu kartunis ujang joint balik creative enterprise aku mula start beli semula majalah gila-gila, cuma amat sukar nak dapat majalah gila-gila di puncak alam ini menyebabkan aku selalu ketinggalan.

memang aku minat dengan kartun dan cerita ujang, seperti ABM,IBC,ACA and ATUK...


P/S: GEDUNG KARTUN kalau kamu semua beli dan baca pasti juga tak rugi......tak percaya tanya pakcik ZUNAR

Sunday, December 27, 2009

kasih yang tersisih

bukan dia tidak mahu disayangi dan bukan juga dia tidak mahu menyangi,tapi kasihnya pada saudara dan sahabat mengatasi kepentingan diri. pernah juga dia dicintai dan mencintai tapi hatinya telah dikhianati. hanya kerana dia bukan orang yang terpilih dari darah daging sendiri. namun dia tidak pernah membenci dan menyesali jauh sekali membenci. kerana sedar siapa dirinya, tidak sehebat saudara-saudaranya oleh itu dia bukan keutaman. biar begitu kasihnya pada saudara tidak pernah luak biar sering ditolak walau nyawa jadi taruhan.

dalam dia keseorang menjalani kehidupan, datang seorang gadis yang simpati dengan kehidupanya memberi hati dan harapan. dia merasa sedikit kebahagian kala sepi hidupnya dihiasi kerinduan si gadis. namun bahagia tidak berpanjangan sayang orang yang simpati tidak menjanjikan keikhlasan. lalu cinta si gadis beralih arah pada saudara sendiri bila kemewahan menjadi habuan.

biar janjinya dikhinati namun dia tidak juga berpatah hati, dia rela kerana sedar dia bukan orang yang diutamakan. biar sedih menyelubungi diri dia masih tabah menjalani hidup ini. segala gundah dan gelisah, segala keluh dan kesah dia ceritakan semuanya pada sahabat sejati yang sering di sisi. sahabat yang sama-sama membesar dari dia kecil lagi. seorang sahabat yang dia anggap lebih baik dari saudara sendiri. dan sahabatnya itu juga yang sering memberi dia semanggat dan kesabaran dalam menghadapi liku hidup ini. dan dia pernah berjanji demi sahabatnya, dia sanggup bekorban diri.

ketabahan dia melayari liku hidup ini, membuatkan seorang gadis menaruh hati padanya. lalu si gadis menyuarakan hasrat di hati dengan penuh keikhlsan. disebabkan pengalaman cintanya yang tidak kesampaian membuatkan dia berhati-hati. namun keikhlasn hati si gadis membuatkan dia tidak dapat menolak perasaan cinta itu. kini bahagia sekali lagi kembali dalam hidupnya. ke hadiran si gadis dalam hidupnya membuatkan hari-hari yang berlalu dalam hidupnya seindah warna pelangi.

biar seindah mana warna pelangi munculnya hanya seketika, hilangnya mentari maka hilang la pelangi. tidak diduga bila sahabatnya juga menaruh hati pada si gadis pujaan hatinya. lalu dia menjadi tidak tentu, dia tidak ingin melihat sahabatnya menderita andai tahu yang sigadis itu adalah kekasih hatinya. kerana dia pernah berjanji untuk melakukan apa sahaja demi shabatnya, dan dia tidak akan memungkiri janji itu, kerana dia tahu hanya itu sahaja sahabatnya.

demi sahabat dia rela hatinya luka, demi sahabat dia rela hatinya kecewa dan demi sahabat dia rela melukakan hati si gadis. biar itu yang paling berat untuk dia lakukan. dan demi sahabat dia rela korbankan kebahagian diri kerana dia sudah biasa menjadi orang yang bukan diutamakan.

dia tidak menyesal dan tidak pernah rasa kesal malah dia redha pada tuhan. kerana dia tahu pasti ada bahagia di hujung jalan...........p/s: kasih yang tersisih adalah sedikit kisah dari perjalanan hidup seorang yang bernama sahabat, semoga dia ketemu bahagia di pertengahan jalan bukan di hujung jalan...

cuma pesan ku tidak menggapa andai kita bukan orang yang diutamakan tapi kita harus utamakan diri kita. tidak salah untuk berkorban asal jangan kita terkorban