Friday, April 17, 2009

Go Green : Earth Day 22 April 09 : The Green Generation

Earth Day 2009 LOGO

After we celebrate the earth hour in 28 March 2009 now is time for us to celebrate the Earth Day on 22 April 2009
let's us give a support on this program, lot of activities we can do to show that we are care about our planet such as:

1. To reduce the consumption fossil fuel and coal as well
2. Increase our recycling activities
3. Car pool or use more public transport
4. Back to nature

together we can improve our quality of life in this lovely planet earth and for our next genaration.....

Penanti.....

Penanti
satu penantian yang amat meyeksakan
Penanti menanti pertembungan soladu-soladu merah dan biru
Penanti menanti kemeriahan panji-panji
Penanti menanti satu janji yang tak pasti
Penanti menanti rezeki semangkuk mee segera
Penanti menanti carut marut bahasa keji
Penanti yang pasti terus menanti bilakan jadi realiti
Penanti aku dan mereka sudah penat menanti....

Thursday, April 16, 2009

PKR Gemar populariti...Berita Hairan

MELAKA: Tindakan bekas Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang, Mohammad Fairus Khairuddin meletak jawatan sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Penanti, menunjukkan tembelang Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang lebih gemar mencari populariti politik, berbanding membantu rakyat.

Kalau tak ada populariti macam mana nak menang.....macam artis juga la kalau tak popular tak dapat berlakon.....
tapi rasanya lagi baik habiskan duit rakyaat untuk buat pilihanraya supaya kita dapat wakil rakyaat yang benar-benar berkerja dari habis duit ketempat lain yang langsung tak memberi kepantingan kepada rakyaat.

Surang-kurangnya PKR melakukan perkara yang betul apabila mengundurkan wakil mereka yang didapati tidak cekap dan didapti terlibat dengan rasuah ( masih belum pasti dalam siasatan lagi ). Daripada UMNO yang masih mengekalkan menteri besar yang terang-terang didapati bersalah kerana rasuah dalam pemilihan baru-baru ni.....malah tidak konsisten dalam membuat keputusan walau kesalahan yang sama dilakukan oleh orang lain....

10 Pahlawan

Kisah 10 orang pahlawan yang dipilih oleh rakyaat Terengganu untuk mewakili mereka dalam dewan rupanya tidak cukup berani hanya kerana SMS. Ternyata mereka lebih sayangkan nyawa mereka daripada berjuang kesian orang Terengganu yang telah penat lelah memilih mereka. Telah banyak wang ringgit yang dikeluarkan dan habis untuk mengupah 10 orang pahlawan ini namun semuanya sia-sia....

Hakikatnya mereka semua ini lebih sayangkan jawatan dari memperjuangakan hak rakyaat, kerana marah tak dapat jawatan dari Kapten maka mereka semua mogok tak mahu bersidang( adakalanya lebih baik bersidang di bawah pokok ). Mereka secara diam telah menderhaka pada Kapten dan ingin merampas kuasa agar mereka mendapat lebih banyak kuasa supaya agar lebih berharta....

National SME Conference 2009


From 14-15 April 2009, Matrade Exhibition & Convention Center, Aku terpaksa memaksakan diri untuk hadir ke National SME Conference year 2009 organise by Expoter Club. Aku sendiri tak tahu mengapa aku kena hadir dan atas sebab apa. Di sebabkan GM aku insist so kena la ikut takut nanti kena cop melawan pulak.

Pada mulanya aku ingat conference ini tak banyak berguna untuk aku tapi ternyata aku silap. Sebenarnya dua hari conference ni banyak maklumat yang aku dapat yang selama ini aku tak tahu. Actually SME conference is good for those want to involve in business or already in business especially in SME.

Terdapat banyak peluang dan bantuan sama ada dalam bentuk kewangan atau khidmat nasihat yang di sediakan oleh MATRADE DAN SMEDEC. So bagi sesiapa yang ingin memulakan atau membesarkan perniagaan rajin-rajinlah datang ke MATRADE and SMEDEC.

Anyway red tape is something normal and always happen but for all the SME and future SME don't give up....and for me this topic should be discuss during the conference

Tuesday, April 14, 2009

Sesumpah........

video

rakaman yang amat menarik bertapa besarnya ciptaan Ilahi.......lebih baik dari katak tua yang sendang menunggu pinangan dari UMNO...(puteri umno boleh ler cium katak tua tu semoga boleh bertukar jadi raja).....aku panggil mahluk ciptaan Ilahi ni sesumpah ajer sebab aku terigat kat sesumpah yang selalu aku kejar masa aku zaman kanak-kanak dulu.....

SMS....... pelik tapi benar

Aku baru baca Malaysiakini tadi terasa something wrong pulak pasal SMS ugut adun kat Terengganu sampai menyebabkan mereka tak hadir sidang.

Aku lagi pelik bila PM kita kata SMS bukan datang dari pejabat MB...macam mana dia tahu yer sedangkan sisatan belum pun dibuat lagi.

Wah terror betul PM baru nie macam nujum pak belalang...rasa macam sama C4 yang hilang tu jer...pelik tapi benar........

Monday, April 13, 2009

Frust.........

Aku betul-betul bengang last saturday, mana taknya semua persiapan dah dibuat semua peralatan dah disediakan tinggal tunggu masa ajer. last-last dapat sms plan batal aduh patahnya hati.....

Kalau plan batal sebab ada kes kecemasan tak apa juga ni pasal ada orang lain pulak potong line. Mentang-mentang la dia yang berkuasa so dia boleh kansel orang lain punya plan...Aku dah bua persiapan awal dah trip kali ni aku dah plan nak naik kan alu-alu yang terlepas masa trip pertama aku dulu.

Aku dah terbayang macam mana alu-alu atau tenggiri punya sentapan dan dia punya layan fuhh mesti best, paling tidak pun aku boleh bawa balik selar,kembong atau tamban boleh juga buat lauk.....

Disebabkan bos jabatan laut nak memancing kat tempat yang sama maka kami yang dah confirm seramai 15 orang terpaksa batalkan plan....dan untuk membawa hati yang patah
ada yang pie mancing kat kolam pasal kelengkapan daha ada...

Aku cabut balik rumah sambung tido pasal sakit hati.....kalau tak boleh la aku tayang ikan kat pentoi hari ni hehehehehe( sorry la bro tak ada rezeki mungkin pasal aku tak ajak kau kot )......namun hati sedikit terubat bila Liverpool menang 4-0 dengan Blackburn last saturday...