Thursday, February 18, 2010

its must be someting wrong

hidup kalau tidak ada masalah, maka pasti ada yang tidak kena dengan hidup ini. hidup itu masalah dan masalah itu hidup itu pada pandangan aku, orang lain aku tak tahu. biar sejauh mana kita belari, walau sedalama mana kita bersembunyi pasti ada masalah datang menghantui.

sebenarnya yang menjadi masalah itu adalah bila kita tidak menyelesaikan masalah tapi cuba sembunyikan masalah. masalah itu sebenarnya untuk kita kongsi agar dapat kita selesaikan masalah itu. bayangkan kalau kita berkongsi masalah dengan sepuluh orang maka kita akan dapat sepuluh cara penyelesaian masalah(pandang dari sudut positif).

dalam realitinya masalah kita semua ini lebih kurang sama sahaja dan dan setiap dari kita pasti akan mengalami masalah yang sama. cuma dalam situasi dan masa yang belainan sahaja, satu masalah sebenarnya mempunyai lebih dari satu cara penyelesaian bergantung pada situasi.

masalah juga ada dua cara penyelesaian, pertama penyelesaian secara segera, tapi penyelesaian cara ini tidak menjamin ketahahannya kerana ia cenderung unutuk berulang kembali. peyelesai kedua adalah penyelesaian jangka panjang. cara ini memerlukan masa yang panjang dan analisis namun ia amat berkesan dan memastikan ia tidak berulang lagi.

cuma masalah mati sahaja yang kita tidak boleh selesaikan kerana itu kerja Ilahi. jadi usahlah kita mengeluh bila tiap kali kita menghadapi masalah. sebaliknya kita hadapi dengan tenang dan penuh kewarasan.p/s: masalah itu sebenarnya mendewasakan kita bukan membebankan

Wednesday, February 17, 2010

melewati hidup

bahagian I.

melewati hidup yang berlalu
bermula dari rahim seorang ibu
dikendong dibelai sepanjang waktu
menangis tika lapar dan dahaga pada susu

melewati hidup yang berlalu
berlajar satu persatu
merangkak, bertatih, berlari usah terburu-buru
ibu dan ayah adalah guru.

melewati hidup yang berlalu
mengenal apa tu darjah satu
berlajar A,B,C, 1,2 dan 3 itu pintu U
dalam hati ingat selalu

bahagian II.

melayari hidup ini
bahtera hidup adalah diri
nakhoda itu adalah akal dan hati
buat pedoman menempuh onak dan duri

menyusuri hidup ini
terasa kecil akan diri
kala berlari tersebam ke bumi
pengalaman adalah tongkat untuk berdiri

melepasi hidup ini
masih lagi tidak mengerti
untuk apa hidup ini
untuk siapa diri ini

melewati hidup yang berlalu
masih lagi seperti dahulu
belajar satu persatu
alam ini adalah guru...