Friday, August 14, 2009

titik tekanan

kita telah membicarakan tentang titik keseimbangan daripada entry terdahulu, keseimbangan yang perlu kita capai di sudut ekonomi,sosial, politik dan agama. titik kesimbangan ini amat penting dalam kita melayari hidup kita seharian. kita masih lagi tertanya-tanya bagaimana tiitk keseimbangan itu dapat dicapai sedang kita manusia yang hidup di dalam dunia mempunyai kepentingan sendiri.

tahukah kita bahawa walau sekuat mana kita sekali pun dan sehebat mana sekali pun sesebuah organisasi itu ia tetap mempunyai satu kelemahan. kelemahan ini adalah merupakan satu titik tekanan ke atas kita sebagai manusia dan juga organisi. kebisaanya titik tekanan ini jarang di sedari oleh sesorang individu dan organisi bukan tak di sedari tapi kita tak mahu orang lain ketahui.

titik tekanan inilah yang sebenarnya membatu kita mencapai keseimbangan dalam kehidupan kita, mungkin kita tidak sedari. titik tekanan ini jugalah yang meyeimbangi ekonomi kita dan seterusnya persekitaran sosial, terutama bagi kita di Malaysia yang mempunyai berbilang kaum yang mana ada majoriti dan minoritinya. Titik tekanan ini juga meyeimbangi keadaan politik kita. contohnya kita mempunyai berbagai parti politik dalam negara ini dan walau UMNO yang paling dominan dan seterusnya membentuk Barisan Nasional. Namun begitu parti ini tetap mempunyai titik tekanannya sendiri dan ini amat ketara bila mana dalam PRU 12 BN boleh dikatakan kalah teruk bukan seperti selalunya. Tidak juga mengatakan Pakatan Rakyat itu kuat tapi ianya menmafaatkan titik tekanan yang ada di dalam BN itu sendiri. Sebenarnya Pakatan Rakyat juga mempunyai titik tekanan mereka juga tapi kurang disedari.

rasanya elok biar begitu sekurang-kurangnya kita ada pilihan untuk dibuat kemudian hari dan pada parti yang memerintah tidaklah mereka nanti membuat sesuka hati dan hanya menguntungkan parti mereka sendiri. Sekurang-kurangnya mereka akan lebih perihatin kehendak masyarakat dari kehendak tekak mereka. cukup kita berbicara pasal politik lari dari tajuk nanti.

dari sudut agama pula di mana letaknya titik tekanan kita ini agar kita dapat meyeimbangi kehendak duniawi dan keperluan di akhirat kelak. kita sebagai manusia juga mempunyai nafsu dan ketahuilah kita yang nafsu ini bukan semuanya buruk malah ada juga yang baiknya cuma yang buruk itu lebih dominan pada kita. ini kerana kita tidak menyerdarinya dan kita tidak mencari titik tekanannya. seandainya kita menyelami diri kita ini nescaya kita mampu ketemui titik tekanan itu dan pasti kita mampu mencapai keseimbangan antara dunia dan akhirat. maaf aku bukan seorang pakar agama tapi lain orang lain caranya.

waduh apa yang dirapukannya ini, flu ini buat otak aku jadi tak menentu....fikir la sendiri..kalau okay ambil tak okay masuk tong sampah.

Thursday, August 13, 2009

salahkah aku...akhirnya

" aku letih la nak makan ubat"...itu yang abah katakan pada aku pada semasa dalam perjalan ke hosital. aku lihat yang sejak akhir-akhir ini tidak berapa minat nak makan ubat-ubat yang di sediakan oleh pihak hopital.

"kalau abah mati nanti, kau orang semua jangan kebumikan abah kat tanah perkuburan di pekan merlimau tu"...abah berkata pada tapi aku cuma diam tak kata apa-apa dan terus memandu.

"tanam abah kat tanah wakaf tu, kat pekan merlimau tu tanah kuburnya dah sesak sangat susah nanti orang nak datang menziarah. lagipun dah dekat sanggat dengan pasar tu. nanti air dari orang cuci ikan dan ayam mengalir pulak kat kubur, tak elok"...sambung abah,

"tanah wakaf tu kat hutan tebal abah, nanti tak takut ker sorang-sorang"...aku cuba berborak walau dalam hati ada rasa sebak. kenapa abah cakap pasal mati dan kubur pulak nie

"biar hutan tak apa, dalam kubur nanti aku sorang-sorang juga. bukan jiran-jiran aku boleh bantu aku esok bila aku kena soal dengan malaikat"...abah jawab selamba

"nanti abah nak pie minum kopi jauh tu"...aku saja berseloroh supaya topik itu di matikan

"kau orang buat lakan abah air kopi tiap-tiap kali kau lepas sembahyang..itu pun kalau kau ingat kat abah"..abah jawab selamba..."aduh terkena aku"...aku berkata dalam hati.

"lagi satu aku nak pesan, nanti kat atas kubur tu jangan kau orang letak pagar atau tembok batu. berat aku nak keluar nanti, cukup dengan batu nisan dan kepok kiri dan kanan". kemudian keadaan kembali senyap aku terus memandu.

"mak, mari tengok abah doktor dah keluar tu"...aku menyuruh mak masuk bilik untuk melihat abah.

mak baggun dan menapak ke bilik abah, aku biarkan mak di sisi abah sambil air mata mak mengalir mak membisik sesuatu ketelingga abah, aku dukung anak aku dan suruh di tengok atuk dia.

"adik tengok atuk tu nanti adik rindu kat atuk"...aku berbisik ke telingganya. aku dapat rasakan itulah saatnya.

"along, tengok atuk"..arah aku pada anak buah aku pula.

dalam saat itu aku dapat lihat yang dada abah sudah tidak lagi beralun dan aku sendiri tahu bila semunya jadi sunyi.

"mak, abah dah tak ada"...bisik aku kepada mak.

"abah kau senyum, man"...mak berpaling ke pada aku dan air mata mak terus mengalir.

"mak tak sempat nak minta maaf dengan abah kau lagi...dia dah pergi entah dia maafkan mak ker tak"...mak bersuara sedih.

"abah dah maafkan kita semua mak, aman tahu tu"...aku cuba memujuk mak.

sebentar kemudian doktor perempuan itu masuk, aku senyum dan anguk kepala, aku faham tugas doktor, dia perlu memastikan kematian. sebelum itu aku meminta kebenaran untuk aku dan mak aku serta anak buah aku bertafakur untuk abah. setelah selesai aku menghubungi adik beradik aku yang lain memberitahu agar mereka mengemas rumah dan menyipakan tempat untuk abah nanti. Aku arahkan anak buah aku membawa mak aku keluar dari bilik manakala aku ingin memastikan doktor tidak mengasari tubuh abah sewaktu mereka mengemas dan mencabut semua wire yang melekat di tubuh abah dan yang menghubungkan tubuh abah dengan moitor hijau.

aku arahkan agar nurse membersihkan tubuh abah dengan baik dan jangan dikasari. setelah siap semuanya aku meminta agar doktor hanya mengesahkan kematian dan tidak ada sebarang post mortem dilakukan lagi. kerana itu adalah antara permintaan abah dulu.

"mak nak balik dulu ker..kalau mak nak balik aman suruh along antar nanti aman tunggu abah kat sini sampai siap, aman ikut van jenazah ajer"..aku bertanya pada mak.

"tak, mak nak tunggu dengan kau kat sini sampai siap"...jawab mak pendek.

dalam masa aku menunggu jenazah abah disipakan, abang aku yang sulung sampai dan kami menunggu bersama. dalam pukul 12.00 semua telah siap dan kami menggiringi van jenazah ke rumah. sampai di rumah semuanya telah siap dan aku dapati semua saudara dekat sudah ada, termasuk nenek aku belah abah. Malam tu kami menemani abah sekeluarga untuk kali terakhir.

awal pagi jiran tetangga sudah sampai termasuk kenalan abah, pagi tu aku lihat orang paling ramai dekat rumah aku sehingga tiada tempat parking. turut datang ziarah hari tu adalah bekas ketua menteri melaka, yang juga sebenarnya kira pangkat atuk saudara aku. cuma keluarga kami tidak berapa peduli hal itu, kalau tak dah tentu aku boleh jadi antara orang kaya merlimau masa tu hahahaha, cakap ajer apa projek nak buat pasti dapat.

semua urusan jenazah dari mandi dan kafankan jenazah aku dan abang-abang serta anak buah lelaki aku yang lakukan dibantu oleh orang kampung. pagi itu juga abang aku dah pesan pada penggali kubur agar kubur digali di tanah wakaf semasa dia datang mengambil ukuran jasad abah. ramai orang kampung tak setuju bila abang buat permintaan tu, semak dan hutan katanya namun abang aku menjelaskan itu adalah permintaan arwah abah aku.

selesai sembahyang kami bawa jenazah abah ke kubur di tanaf wakaf sebaik sampai aku lihat kawasan kubur abah dah di terangkan. sekali lagi aku dan abang-abang aku yang melakukan peyempurnaan itu. memang kami mahu begitu untuk kami menghormati abah sebagaimana yang abah kehendaki. semasa memasukkan jenazah abah dalam liang lahat kami mendapati liangnya terlalu luas sehingga terpaksa kami tutup dengan papan. hati ku senang bila melihat keadaan itu semoga abah mendapat keselesaan.

petang itu orang kampung buat musyuarat tergempar pasal tanah wakaf, mereka kesal kerana tanah wakaf itu tak dijaga dan di bersihkan. ya ada hikmahnya di sebalik apa yang berlaku mungkin abah dah tahu.

segalanya sudah selesai abah sudah selamat di kebumikan, aku duduk termenung di depan rumah merenung apa yang terjadi, aku lega kerasa semuanya lancar, aku terbayang wajah abah yang sentiasa senyum sehingga ke akhir hayatnya bukan aku sahaja yang perasaan begitu tapi semua orang yang datang menziarah berkata begitu.

kala itu hingga kini aku masih lagi teringat akan abah, aku teringat akan isyarat yang aku beri kepada doktor masa malam mereka sedang berusaha memberikan bantuan pernafasan pada abah. aku meminta doktor agar berhenti dari memberi bantuan itu, setelah aku bertanya berapa kali mereka sudah melakukannya. doktor memberi isyarat 3 kali, lalu aku minta mereka berhenti. aku tak tahu mengapa aku harus suruh doktor berhenti masa itu yang aku tahu pada masa itu aku tak mampu lihat abah di seksa begitu.

abah pernah berpesan pada aku agar dia tidak di perlakukan begitu malah pada doktor juga abah berpesan begitu. tapi aku rasa amat bersalah...mungkin abah masih dapat diselamatkan jika usaha di teruskan....salahkah aku buat begitu.ini kubur abah seperti mana abah kehendaki, sudah 5 tahun abah pergi dan hanya ada dua kubur di tanah wakaf ini, yang bernesan kayu itu adalah orang luar yang meninggal di kampung aku. aku ingat raya nie aku nak buat nesan utuk kubur tu. dan dalam masa 5 tahun tu memang ada orang yang meninggal di kampung tu tapi semua nak mereka di tanam di tempat yang ramai orang. aku rasa abah tak buat keputusan yang salah kerana aku dan adik beradik dapat datang dengan aman ke kubur abah terutama pada hari raya. aku tak perlu langkah kubur dan jalan berhimpit-himpit.kesian si comel nie tak dapat jumpa atuk dia tapi dia juga sibuk nak pergi kubur atuk....

semoga roh abah di cucuri rahmat.....

Wednesday, August 12, 2009

salahkah aku dari yang terdahulu

"encik doktor, tunggu pakcik ker"...tiba-tiba ada suara lembut menegurku, aku mendongakkan kepala, la rupanya nurse pelatih hari tu.

" ha ah ngah tunggu abah dia belum keluar lagi"..jelas aku pada nurse pelatih tu, cehh ingat dia dah lupa kat aku. nurse pelatih nie aku kenal masa abah kena tahan wad. dia yang tengok terkial-kila mencari urat nadi abah aku untuk ambil sample darah. berkali-kali dia cuba tapi tak juga jumpa dah macam nak menangis pun ada aku tengok dia. lalu aku bantu dan tunjuk macam mana nak cari urat nadi dengan cara mudah. lalu aku tepuk lengan abah aku tiga kali.

"nah kat sini cuba rasa"...aku tunjuk kat nurse pelatih dan berlalu keluar tak mahu ganggu dia buat kerja

"terima kasih encik"...balas nurse pelatih sambil tertunduk malu..bila aku masuk bilik abah. aku tengok nurse pelatih dah tak dan wife aku cakap nurse pelatih tu tanya aku nie doktor ker. dan sejak dari hari tu kalau terserempak dengan doktor pelatih tu pasti dia panggil aku encik doktor. baru tunjuk sikit dah orang cakap aku nie doktor rasa menyesal la pulak tak belajar pandai-pandai kalau tak sure aku boleh jadi doktor betul, boleh la aku selalu jumpa nurse yang cun-cun hahahaha..

sedang aku dok bersembang dengan nurse pelatih tu tiba-tiba ada suara cemas dari bilik hemodialisis.

"bantuan oksigen! bantuan oksigen! pesakit katil no 11 sukar bernafas"...suara nurse kecoh kat dalam.

"katil No 11, itu katil abah aku buat rawatan tadi"...bisik hati aku dengan pantas aku angkat anak aku dan meluru masuk ke dalam bilik rawatan. aku nampak nurse dan pembantu doktor sedang sibuk memberi batuan pernafasan melaui tabung oksigen pada pesakit itu. dari bentuk tubuh badan pesakit aku pasti itu abah aku. aku merapati katil no 11 dengan perasaan yang cemas juga.

"kita kena bawa pakcik ke wad kecemasan sekarang"...aku dengar pembantu doktor berkata pada nurse yang bertugas. dengan segera abah aku di alih ke atas katil roda dan bersama dengan alat bantuan pernafsan dan nurse serta pembantu menolak abah ke wad kecemasan. aku dan anak aku mengiringi abah, aku memerhati abah mata abah tak terbuka cuma nafas abah turun naik dengan cepat tak stabil.dari mulut abah yang berkumat kamit itu aku dapat dengar abah hanya menyebut "allah","allah",'allah". sebaik sampai ke wad kecemasan aku tak dibenarkan masuk maka tersekat aku di depan pintu.

aku tak tahu nak buat apa aku blank sekejap, apakah ini saat yang abah selalu kata pada aku bila kami berborak masa balik dan pergi dari hospital. hati ku rasa tak sedap seperti ada sesuatu akan berlaku pada abah. walau ini bukan kali pertama abah di kejarkan ke wad kecemasan tapi dah beberapa kali. kerap kali juga aku menjengah ke wad kecemasan melalui cermin pintu yang kecil tu aku cuba mnegintai abah di dalam tapi tak berjaya. aku semakin gelisah kalau tak kerana aku bersama dengan anak aku sudah pasti aku redah masuk dalam wad kecemasan tu.

dalam keadaan cemas itu hati ku berkata....yang aku harus menghubungi adik beradik ku yang lain. segera aku hubungi abang aku di puchong, adik aku di shah alam dan kakak aku di JB, selepas tu aku hubungi kakak sulung aku dan abang aku yang no dua sebab mereka tinggal di kampung. orang terakhir yang aku beritahu abah berada dalam wad kecemasan ialah mak aku. kerana aku tak mahu mak panik nanti lagi susah jadinya. kemudian aku dapat sms dari abang, adik dan kakak aku yang mereka dalam perjalanan. aku masih ingat masa tu baru pukul 5.10 petang.

aku mundar mandir di wad kecemsaan sambil mengintai ke dalam, aku tak puas hati bila tak dapat masuk ke dalam. sebentar aku lihat seorang doktor keluar dari bilik kecemasan dan terus bertanya pada doktor tentang abah aku. doktor kata abah dah stabil tapi masih dalam kawalan dan perlu ditahan dalam wad. ada sedikit kelegaan di hati ku bila doktor berkata begitu. jam 6.00 petang abah telah di hantar ke wad pegawasan dari situ aku mula berada di sisi abah. aku lihat pernafasan abah kembali stabil tapi masih tak sedar lagi mungkin disebabkan kesan oksigen dan ubat masa dalam wad kecemasan tadi.

sekali lagi aku menghubungi adik beradik aku dan mak. aku katakan abah sekarang stabil dan berada dalam wad. sepanjang berada di sisi abah aku tak henti-henti membaca ayat suci ada rasa sayu di hati bila aku lihat keadaan abah pada masa itu. alhamdlillah anak aku tak pulak meragam dia hanya memerhati datuknya tanpa banyak bercakap mungkin dia mengerti. pada masa itu aku terkenang saat aku bersama abah dahulu memang aku tak rapat dan jarang bercakap dengan abah tapi aku antara yang selalu kena teman abah bila abah ke kebun dan menoreh getah.

aku rasa kesal pada masa itu kerana aku merasakan abah seperti memilih kasih antara aku dan adik beradik ku yang lain. aku merasa begitu kerana aku jarang dapat apa yang aku minta dari abah pada masa dahulu. tapi abah selalu bawa aku ke majlis ilmu agama waktu malam. cuma aku ada sedikit terkilan bila abah tak benarkan aku belajar ilmu tasawuf dan ilmu tauhid,tapi abah ajar pulak abang aku. pernah aku tanya kenapa abah tak nak ajar aku, abah cuma jawab aku tak sedia lagi dan cukup apa yang aku belajar di sekolah. kerana aku masa dulu sekolah agama. Tapi aku tak baik pun malah nakal macam budak tak sekolah agaknya.

abah juga kata aku mungkin lembut tapi aku juga keras susah nak duga dan lebih tak best aku mewarisi nama atuk aku yang terkenal keras orangnya. aku keras ker rasanya aku tak sekeras berbanding abang aku yang no dua tu dan amat panas baran. abah cakap memang abang aku keras dan panas baran tapi dia cepat sejuk tapi aku macam "api dalam sekam padi" katanya. namun aku curi-curi dengar dan belajar juga bila abah ajar abang aku dan kawan-kawan dia dan abah memang tahu kerap juga dia tegur aku.

dalam dok mengelamun itu sedar-sedar sudah pukul 7.00 malam, mak,kakak,abang dan wife aku sampai. aku tengok mak dah macam orang tak tentu arah walau dia cuba tenang, semua soalan bertubi-tubi ditanya pada aku macam aku nie pesalah yang melakukan jenayah yang besar. tidak lama kemudian abang dan adik serta kakak aku sampai berserta dengan keluarga masing-masing. dan lagi sekali aku kena soal siasat macam pendatang asing.

oleh kerana keadaan abah dah stabil cuma masih belum lagi sedar, mungkin abah penat agaknya berjalan jauh di alamnya. namum dalam keadaan tidak sedar itu abah masih lagi tersenyum mungkin di sebabkan dia selalu senyum dan nampak seperti dia tidak dalam keadaan sakit bila melihat dia senyum. Mak mengarahkan adik beradik balik ke rumah manakala mak dan aku akan tunggu abah. turut serta yang menunggu abah masa malam tu anak aku dan seorang anak buah lelaki aku. arahan mak aku seperti arahan dari seorang kapten tiada siapa yang boleh membantah maka semua bergerak pulang.

mak dan anak aku menunggu abah dalam bilik sambil membaca yasin, aku dan anak buah aku menunggu di luar jauh dari bilik abah. sambil berborak dengan anak buah lelaki aku yang paling sulung nie bercerita tentang pelajaranya dan plan dia punya future. sedang aku berborak dengan anak buah aku tiba-tiba anak aku berlari ke arah aku sambil menjerit.

"ayah!ayah! nenek panggil...atuk"...jerit anak aku dan dengan segera aku capai anak aku dan berlari ke bilik abah dituruti anak buah aku.

sampai kat bilik abah, aku lihat mak dah ada kat luar dengan mata berair..aku terus masuk ke dalam bilik dan lihat ada dua orang doktor dan seorang pembantu serta dua nurse. aku lihat doktor sedang beri bantuan pernafasan pada abah, aku pandang abah nampak abah seperti tercunggap-cunggap sukar bernafas, aku pandang doktor dan doktor pandang aku, aku senyum dan doktor juga senyum...doktor perempuan tu...

aku beri isyarat tangan pada doktor, doktor perempuan membalas dengan isyarat tangan juga. aku senyum lagi dan membalas semula isyarat tangan doktor, aku keluar dan mendapatkan mak aku...

"aku letih la nak makan ubat".....

aku yang blues

aku cuba buat sesuatu
tapi otak ku beku
tup tup tup ia menitik laju
puas ku tahan namun tak mampu

aku cuba buat tak tahu
perkara sudah berlaku
namum seksanya pada aku
hampir habis tisu-tisu ku

aku cuba lelapkan mata ku
namun kau tetap menganggu
sesak nafas ku hilang deria ku
puas ku tahan namun kau mengalir jua

otak ku beku
nafsu ku mati
hidup ku sunyi
malam ku sepi
siang ku belum pasti
pacaindera ku terkunci

aku blues bila aku dapat flu
esok aku cuti...sakit kepala aku nie
perit sudah hidung ku, pedih juga matu ku
aduh kenapa mesti aku flu....
takut juga di hati kot yang itu mari
tapi kata doktor ini biasa....

Tuesday, August 11, 2009

salahkah aku

seperti pada hari sabtu yang selalu, hari sabtu sebelumnya dan hari sabtu yang telah berlalu dan pada hari sabtu hari itu. sebagaimana biasa memang menjadi tugas aku menghantar abah aku ke hospital besar melaka untuk dia buat hemodialisis seperti biasa.

abah memang dah lama mengidap penyakit buah pinggan, sejaka aku dari tingkatan lima lagi. penyakik buah pinggang abah bermula dari batu karang yang terdapat di buah pinggangnya. itu pun dapat dikesan masa abah patah kaki akibat jatuh dari pokok rmabutan pasal nakcari rezeki untuk anak-anak. lama juga la abah merana sakit kerana batu karang nie kerap juga aku berulang alik dari hospital KL ke Melaka kerana menemankan abah membuat rawatan. hasil dari rawatan batu karang abah daapat dibuang tapi malangnya sudah terlambat kerana batu karang telah merosakkan buah pinggan abah. mula-mula sebelah kemudian menjagkit lagi sebelah.

ingat lagi bagaimana mak terpaksa meneman abah lama di hospital KL kerana masa tu hanya hospital Kl ajer yang ada kemudahan untuk buat hemodialisis. oleh kerana tak tahan berulang alik Kl ke Melaka, abah buat keputusan berhenti buat delisis, sebaliknya guna kaedah lain iaitu mencuci dengan air. dengan kaedah ini rawatan itu boleh di lakukan di rumah dengan syarat mesti ada orang yang menjaga dan monitor manakala kawasan bilik yang digunakan mesti berkeadaan bersih jika tidak akan menyebakan jangkitan kuman. ini kerana untuk melakukan rawatan ini abah terpaksa melakukan pembedahan kecil di perut untuk membolehkan air itu mengantikan fungsi buah pinggang. sorry aku tak berapa pandai nak expalin kaedah ini lebih kurang ajer aku ingat. sebab masa tu aku tenggah sibuk belajar di U dan bercinta.

sebaik sahaja aku habis belajar abah dah decide berhenti buat cucian sendiri kerana tiada siapa nak jaga dan monitor abah. aku syor abah buat hemodialisis semula tapi kali ini abah kena buat di hospital seremban kerana itu yang paling dekat. maka bermula la episod aku dan mak berulang alik ke hospital seremban pula. bukan aku tak pernah offer buah pinggan aku tapi abah yang tak nak. katanya hidup dia dah tak lama lebih baik aku yang guna untuk masa depan. cuma aku tak boleh selalu teman abah waktu itu kerana baru bekerja dan sibuk kumpul duit nak pinang N katanya.

tiga tahun lamanya abah berulang alik dari melaka ke seremban, sehingga aku tak tahan aku cari kerja di seremban dan nasib aku baik aku dapat kerja di senawang. hajat hati senang abah nak berulang alik dia boleh duduk rumah aku di senawang. tak sampai dua bulan aku kerja di seremban abah di tukarkan ke melaka kerana di melaka sudah ada kemudahan hemodialisis. akhirnya aku pula yang berulang alik dari senawang ke melaka tiap minggu. sejak dari situ kelallah abah di hospital melaka sampai aku dah kawin dan dapat anak dua. namun tugas aku hujung minggu seperti biasa sebab hari lain kak long aku dan abang de yang take over.

petang sabtu itu seperti biasa aku akan ambil abah dari hospital melaka, biasa aku awal sampai kerana tak mahu abah tunggu lama-lama. tapi petang tu aku lewat sikit pasal anak sulung aku nak ikut sama. sebaik sampai aku lihat abah tak ada kat tempat biasa. pening juga aku masa tu nak pula anak aku tido dalam kereta nak tinggal takut pulak. akhirnya aku dukung anak aku bawa dia cari kat bilik himodelisis aku tengok abah tak ada juga. nak masuk dalam tak boleh sebab ada anak aku, biasa la kawasan larangan kanak-kanak. aku memerhati lagi nampak nurse muda yang cun bertugas kat situ yang memang selau aku nampak.

"pakcik mana" tanya aku pada nurse cun tu biasa la kebanyakan mereka yang dalam bilik rawatan tu pasti kenal abah aku. sebab abah aku nie peramah dan selalu tersenyum sebab tu dia dapat gelaran "ustaz senyum"...

"pakcik ada kecemasan sikit tadi" jawab nurse tu sambil menarik pipi anak aku. perkara biasa pada aku bila setipa kali lepas bua delisis abah akan mengalami kesukaran bernafas banyak kali juga dia di masukan wad kecemasan tapi kejap sahaja dia dah pulih.

"terima kasih"...kata ku sambil tersenyum kat nurse cun tu aku cari tempat duduk memandangkan aku dah penat dukung anak aku yang masih tidur. aku lepak kat kerusi menunggu. lama juga aku menuggu abah yang selalunya tak begitu.
sementara menunggu aku teringat masa dulu-dulu masa aku tu aku masih remaja waktu tu aku memang cukup malas kalau baba nak kena teman abah aku ke hospital. pada aku ianya hanya menggangu waktu aku sahaja, kerap juga aku ponteng dari teman abah dengan berbagai alasan aku beri. kadang-kadang aku marah juga kat abah kerana dia selalu mintak aku yang temankan dia, dah tu "mengada-ngada sakit sikit dah tak boleh nak buat sendiri runggut aku"...ya Allah jahatnya aku. aku bengang pasal abah tak pulak dia nak ajak abang aku yang dok rumah tu. tapi abah tak pernah ambil hati kalau aku tak teman, dia pergi sendiri naik bas atau teksi.

mak juga selalu bising-bising kat aku tapi aku jawab juga kenapa mesti selalu aku yang kena teman. sudah la selalu kena teman abah pergi menoreh getah, pergi kebun, petik rambutan, panjat manggis tu tak kira kena tidur kat pondok durian lagi. mungkin kerana aku tak pandai macam adik beradik aku yang lain maka aku kena buat semua tu. sebagai tanda protes dari aku. tapi abah tak marah pun dia cuma jawab "tak nak sudah..abah pergi sendiri"...memang banyak kali pun abah pergi sendiri.

weh ngantuk ler aku menunggu, mana pulak abah tak keluar lagi nie...aku tidur dulu nanti sambung la

Monday, August 10, 2009

bila harimau itu bangkit

harimau itu sudah lama tidur
5 dekad lamanya dia tidur
tidurnya lena dibuai mimpi
hidangannya daging berlemak tinggi
tak perlu memburu mencari rezeki
segalanya dihulur depan kaki

harimau itu sudah bangkit
perutnya merasa sakit
daging berlemak tinggi tiada lagi
ingin memburu tulangnya sakit
kerana 5 dekad tidur tak bangkit

harimau itu sudah bangkit
ngaumannya memecah sunyi
namun tiada siapa hendak peduli
hatta sang kancil buat tuli
kerana 5 dekad tidur mati

harimau itu sudah bangkit
kini belajar mencari rezeki
malang sekali kukunya berhias rapi
hatta si tikus berdecit tak ambil peduli
kerana 5 dekad tak sedar diri

bila harimau itu bangkit
tiada siapa takut serta hormat lagi
semua yang ada dah lepas lari
kerana 5 dekad tak pernah peduli.

Sunday, August 9, 2009

hari ini di waktu itu

aku sampai ke majlis itu tepat jam 10.30 pagi, kira awal juga aku sampai mana tak malam itu aku tak dapat nak lelapkan mata. walaupun penat drive dari Melaka ke KB sorang-sorang tapi mata tak mahu lelap, sejuk aircond bilik hotel seperti tak terasa. hati ku berdebar-debar otak ku ligat merayu masa-masa yang berlalu.

dari dalam kereta aku lihat ramai sungguh orang kampung di rumah tu sedang bergotong royong meyediakan hidangan dan memasak. "pasti meriah majlis ini" bisik hati ku. masih lagi dalam kereta kaki ku berat nak melangkah takut dan gelisah menyelubungi perasaan aku.

fikiran ku kembali pada masa lalu, masa-masa yang indah berlalu dahulu. tahun yang cermerlang telah belalu, aku berjaya menamatkan pengajian ku di U begitu juga dengan sue dan kawan aku manakala N pula ada satu semesta lagi untuk di habiskan. cuma kali ini N tak perlu ke kuliah kerana terpaksa membuat praktikal untuk melengkapkan course studynya. untung N dapat buat praktikal di tempatnya kalau tak susah juga aku.

aku memang bernasib baik setelah dua minggu tamat belajar aku telah di terima bekerja di sebuah kilang di Melaka kilang yang dulu amat popular dan terbesar di Melaka waktu itu. Aku amat teruja mana tidak sedang kawan-kawan sibuk mencari kerja, aku dah pun bekerja dan jawatan serta gaji yang menarik juga. cuma yang tak seronoknya aku tak dapat nak berehat panjang seperti kawan-kawan yang lain. Berita gembira itu juga aku kongsi bersama-sama dengan N yang masih setia menghubungi aku pada setiap petang.

gaji pertama yang aku perolehi aku beli sebuah motor agar aku senang nak berulang alik ke tempat kerja. sorry la nak beli kereta tak cukup duit lagi masa tu mak dan ayah aku bukan orang kaya pun. manakala duit lebih aku simpanla setelah tolak duit untuk mak dan ayah aku. tak lupa juga aku hulur pada N untuk dia buat belanja masa praktikal tu yang sebenarnya duit tu untuk call aku hehehehe. wehh sayang punya pasal beb jiwa dan raga ku serahkan inikan pula wang ringgit.

bila aku rasa duit yang ku simpan dah cukup aku mula memasang hajat dan hajat ku itu telah aku beritahu N pada suatu petang bila N call aku.

"sayang, man nak beritahu sesuatu pada sayang nie"...hahahaha masa ni dah tak pnggil nama N lagi dah panggil sayang...khak tui! kalau niece aku baca nie memang dia orang kutuk aku hahahaha

"sayang nak beritahu apa tu..cakap ajer la"....tu dia N pun panggil sayang kat aku kau orang jangan jeles la yer..

"sayang ingat nak masuk meminang sayang nanti"....terus terang ajer apa nak selindung-selindung benda baik tak gitu. kalau lambat kang talian putus takut duit syiling N tak cukup. untuk makluman N selalu call aku dari public phone pasal rumah dia tak ada telephone. kalau tak mesti aku dah call N tiap-tiap malam punya.

"betul ker, bila nak datangnya"...ada suara terperanjat dan suka di hujung sana..biasa la perempuan mesti suka supprisekan.

"ingat dalam hujung bulan depan sayang nak datang sana"...aku memang dah pelan awal, benda nie hajat hati aku nnak bertunang sebelum aku convo nanti.

"mak dah tahu ker nie"...tanya N pada aku..memang N panggil ibu aku tu Mak setap kai dia duduk kat rumah aku.

"mak, lom tahu lagi nie..tapi dia tak kisah tu"....jawab aku, sebab aku tahu yang mak aku tak akan kisahnya, sebab mak aku dan keluarga aku yang lain termasuk jiran aku memang suka kat N.

"okay nanti sayang bagi tahu kat Mek sayang yer"...jawab N yang masih lagi ceria di sana.

"sayang nanti hujung mingu nie sayang datang melaka"...N menyambung tapi belum sempat nak aku sahut tutttttttttttttttt talian putus duit dah habis la tu. potong stim betul la. letak telephone tukar baju pie main badminton dan petang tu aku menang semua set hahahaha tapi aku memang terror okay bukan pasal N, itu cuma sikit penyumbang ajer.

malamnya aku pulak menghubungi sue dan kawan aku tu ada khabar gembira dari sue juga.

"Man, sue mungkin akan bersalin dalam masa terdekat nie"...argh sue dah nak dapat anak ker, aku tahu sue pregnent masa di semesta akhir. masa tu aku tahu sue ada sedikit stress bila dapat tahu berita itu. puas juga la aku memujuk dia. dan kawan aku aku yang juga rasa bersalah cehh. apa nak bersalahnya itu anak kau orang la kau oang dah bernikah so apa masalahnya jaga ajer anak tu nanti.

"sue, bila agaknya tu, mana kawan aku"...aku bertanya aku juga gembira pasal aku juga akan dapat anak tu. hehehehe jangan salah faham yer, anak sue dan kawan aku tu bermakna anak aku juga la sebab aku dah rasa mereka sebahagian dari hidup aku.

"kawan kau tu pie masjid lom balik lagi, malam ni ada ceramah kat masjid tu"....kawan aku nie memang baik orangnya selalu ke masjid sejak dari U lagi, bukan macam aku yang selalu tak ke masjid masa kat U dulu.

"sue, aku nak bagi tau kau, aku nak bertunang dengan N hujung bulan depan"...aku beritahu sue..kalau aku tak beritahu sue nanti pasti dia akan merajuk. macam mana aku nak pujuk dia bukan bini kau. lain la dulu masa dia lom kawin dengan kawan aku tu, bila bergaduh dengan kawan aku tu. aku juga yang jadi tukang pujuk.

"eeeeee bestnya man, nanti sue nak ikut yer, suruh la N call sue".....weh sue memang suka dari dulu lagi dia mamang suka aku kawan dengan N dan sue juga provok aku agar kawin ajer masa aku tengah dok belajar dulu.

"macam mana sue nak ikut jauh la, lagi pun suekan dah nak deliver..buat teberanak ngah jalan nantikan susah"....balas aku..bukan apa takut juga kalau something happend kat dia masa pergi tu.

"tu sajer tak nak bagi sue ikut la tu, sampai hati kau, tak nak kawan macam nie"...udah merajuk la pulak budak sue nie.

"okay nanti sue tanya kat kawan aku tu kalau dia okay kita semua pie...nanti aku call lagi"...talian di matikan kala panjang-panjang nanti lain lak citernya.

malam tu aku tidor dengan lena macam baby kat dalam perut sue agaknya, mana tak bila mak dan ayah aku setuju dengan cadangan aku tu. dan esok paginya aku pergi kerja awal sambil menumpangkan kakak ipar aku yang tiap-tiap pagi membonceng motorsikal aku untuk ke tempat kerja dia. kalau la N yang ada kat belakang tu mesti aku main brake depan motor aku tu, dah tu mesti N akan peluk aku kuat-kuat takut jatuh sambil mencubit manja peha aku. kalau hari-hari N membonceng motorsikal aku tu mau boleh lekuk belakang aku tu akibat bertemu dengan dua bukit N tu..hahahahah cukup untuk aku berkhayal sampai situ. ini bukan cerita lucah nak baca citer lucah boleh beli kat kedai mamak or apek.

aku rasakan hari-hari yang belalu amat perlahan bagi ku nak tunggu seminggu macam rasa sebulan. dan seperti yang di janjikan N datang ke melaka pada hujung minggu tu dan seperti biasa aku kena la ambil dia kat bus stand melaka dengan menaiki motor aku, satu peluang yang aku tunggu. walau rasanya pada waktu itu aku rasa mampu nak beli kereta tapi aku tangguh hajat aku dulu sebab kumpul duit untuk benda yang paling penting dalam hidup aku.

"sayang betul ker apa yang sayang nak buat nie"...tanya N pada aku selepas makan malam di rumah ku.

"kenapa sayang tak suka ker"....tanya aku

"bukan, sayang tak suka tapi terlebih suka cuma rasa macam rush ajer"....jawab N..weh suka tapi rasa rush pulak macam mana tu..

"terpaksa la sayang, kalau lambat nanti takut orang lain kebas, mana tau abang senior tu datang pulak"...jawab aku cehh macam mana ada lagi nama abang senior tu.

"ah! sayang nie abang senior tu dah kawin kot sekarang nie"...jawab N sambil mencubit peha aku ciss...dari dulu sampai sekaranh aku kena cubit kat peha ajer tak apa nanti aku cubit dia pulak satu hari nanti.

"mana sayang tau abang senior tu dah kawin, abangs enior tu ada contact sayang lagi ker"...huhuh aku jeles siot

"hiss sayang nie, mana la sayang tahu dia dah kawin ker tak cuma agak ajer dia dah taka da contact sayang lagi, cuma Camie ajer yang rajin contact dia"...jawab N kat aku hehehehe dia tau aku jeles la tu, aku tahu Camie adalah kawan N dulu dan dia juga satu group dengan kami cuma aku tak rapat dengan Camie sebab dia tak suka aku kawan dengan N masa tu. Camie niee dulu juga menjadi orang tenggah antara N dan abang senior tu, sebab tu aku tak berapa nak cerita pasal kawan aku si Camie nie.

malam tu kami berborak sampai pagi melepaskan rasa rindu di hati tapi tak ada la sampai perkara yang tak senonoh terjadi. woit aku nie masih kuat lagi iman di hati walau masa tu dah terasa tanduk nak tumbuh kat kepala dan ekor aku rasa dah macam panjang ajer. untuk mengelakkan perkara tak elok terjadi kami berborak depan mak aku ler heheheh bertiga lebih baik dari berdua cuma kesian kat orang tua tu kena tunggu kami. cuma N tu ajer suka bermanja dengan mak aku tu yang buat adika ku selalu jeles nasib baik dia tak ada kalau tak mesti bergaduhnya.

Setelah dua hari berada di rumah aku dan berbincang perkara yang patut pasal majlis pertunangan itu, N terpaksa balik ke kampung dia, maklumlah dia dah ponteng praktikal tu dua hari. sebelum balik tu N sempat juga buat peta macam mana nak ke rumah dia di Machang tu. dan peta tu walau pun dah hilang tapi aku masih boleh ingat lagi macama mana jalanya. aku juga seperti biasa menghantar N ke bus stand Melaka macam selalu dengan motor aku lagi la huhuhu. peluang lagi walau sepanjang dua hari duduk kat rumah aku N selalu aku bawa ronda kampung dengan motor aku, tapi rasa macam tak puas lagi.

"sayang, nanti sampai kampung kirim salam kat mek dan jangan lupa call bila dah sampai"...pesan aku pada N..pak we mana yang tak risau awek dia balik sorang-ssorang dah tu jauh pulak tu, dan lebih risau dalam bas tu nanti ada pulak mamat yang sibuk nak usha awek aku tu. kalau ikut hati nak ajer kau hantar sampai KB, lag best kalau aku dapat hantar dengan motor aku tu.

"okay nanti sayang call yer..jaga diri sayang baik-baik dan elok-elok bawa motor tu jangan main brake selalu"....pesan N pada aku sambil salam dan cium tangan aku, yess itu lah tokoh isteri solehah...

N naik bas dan mengambil tempat dia, aku masih lagi menunggu sampai bas bergerak dan hilang dari pandangan, belum pun jauh hati sudah merasa rindu lagi tak sabar bilakan bertemu kembali...

okay aku nak bekemas untuk balik ke puncak alam semula segala urusan di merlimau dah selesai adik beradik yang lain dah balik tinggal aku ajer nie yang selalunya lambat bergerak dari rumah nie.