Sunday, September 27, 2009

cerita raya seminggu

seminggu tak update blog nie sibuk beraya di kampung di tambah pula komputer sudah di jadikan cyber cafe oleh anak-anak buah dan juga anak aku di rumah nenek mereka. lagi pun beruk band memang cam hampeh sepanjang raya nie membuatkan hati terbakar tiap kali on line. sebagai permulaan update blog cuma cerita raya sahaja yang dapat di hidangkan.

bermula dengan cerita malam raya

dah jadi tradisi kat kampung malam raya kami semua bertakbir dari rumah ke rumah bermula dari rumah mak aku dan di akhir dengan rumah terakhir di atas. aku suka rumah nie sebab rumah nie antara port kami melepak masa kecil sebab depan rumah ini ada sungai tempat kai berkubang. ini rumah dak Adi ( sekarang dah jadi cikgu dan seorang usahawan )

cerita pagi raya

sembahyang raya di masjid merlimau Utara ( masjid baru depan politeknik ) aku sembanhyang kat sini sebab lari dari Imam masjid kampung aku. bukan apa cuma tak larat nak dengar dia menangis setahun sekali. bila setiap kali dia baca khtubah raya yang masih isunya basi.


seperti biasa lepas sembahyang raya kami semua melawat kubur abah. memandangkan hanya ada kubur abah dan sattu kubur yang tak di kenali di kawasan ini. maka kami tak perlu bersesak-sesak dan berebut parking macam kat kawsasan kubur di merlimau tu. memang arwah abah tahu apa yang terbaik untuk kami.


budak comel nie pun ikut juga ke kubur walau dia tak pernah jumoa dengan datuk dia.


gambar nie masa kami beraya di kebun arwah nenek lepas kami menziarah kubur nenek yang meninggal syawal last year.


ini anak buah aku yang sulung, memandangkan dia bekerja di Kota baharu di asia pasific traninig center. aku proud dengan dia sebab only dia yang meneruskan perjuangan aku dalam aviation line. tapi sekali tengok macam dah ada anak tiga dah...


anak buah aku no dua cuma dia yang beraya bawa aweknya bersama pada raya pertama. nasib baik aku dah ada anak tiga kalau tak awek dia bertukar tangan.

hari raya kedua dan ketiga:
seperti biasa merayau ke rumah saudara mara penant tak terhingga dari pagi hingga ke kepetang. malangnya hanya satu gambar yang dapat aku ambil yang lain-lain dalam camera anak buah aku.


setiap kali raya rumah ini tidak pernah miss kami kunjung aku suka ke sini banyak kuih tradisi. cuma kali ini mak saudara aku nie tak sihat maka kurang sikit kuih.

raya ke empat kelima dan ke emam:
aku dah kembali ke shah alam semua keluarga di kerah ke alam budiman, adik yang bungsu pindah rumah baru. ingat suruh beraya rumah dia tapi tolong dia pindah barng rumah cisssss...


ini gambar awek aku kalau tak letak nanti dia merajuk pulak...

dan ini pose istimewa dari yang bungsu..selamat hari raya untuk semua

37 comments:

al-lavendari said...

selamat kembali dari berhari raya. takbir malam raya tu selesai jam berapa? ada orang bagi awak duit raya tak?

azzaliena suziantie feisal said...

waahhhh
best ye..
yg bongsuu tuh hensemmm
ade chaaann goraat..hahaha

selamat hari ghayee. :)

fadzilah said...

cun la awek bro mamai...
hampir sama rupa u all...
slmt kembali berblog.

~~~ kay ~~~ said...

suka sgt dgn "tangga batu" kat luar depan rumah2 di Melaka.

(^_^)

T.u.Y.a said...

salam bro..
salam lebaran..
padat jadual raya seminggu yer..
special betul kubur arwah ayah bro..
x yah nak bersesak2..nak berebut parking..
mmg dia tau ape yg terbaik utk anak2 nye..

selamat kembali ke rutin harian..
kerja la ape lagi ek..

ber_uwang said...

alhamdulliah semua selamat dan gembira di hari raya lepas.

maiyah said...

salam.. jeles lerr nengok sakan raya huhu.. tapi sronok tgk kegembiraan tu.. bik semangat katakan :D

En.Beskot™ said...

syoknye takbir dr umh ke umh..
kg ak takbir kt surau je..
umh kg yg byk kueh tradisi tu cm menarik je..
pape pon..
slamat ari raye bro mamai..

zia said...

amboi2..meriahnya..hehehe

Naz said...

balik merlimau yer bro?? aku balik Melaka gak, area2 durian tunggal... raya tahun ni happeningkan... hehehehe...

SELAMAT HARI RAYA...
MAAF ZAHIR BATIN...

yusuf mujahidin ™ said...

Aslmualaikum.

seronoknya sheikh beraya..hehe
tradisi dikekalkn..aAlhmdulilah

cookie devine said...

Kim salam kat anak buah yang keja kat Kota Bharu tuh.hehhehe...

NuR said...

cantiknya wife bro...
kimsalam pada dia ye..

duit raya ada utk si cumel
tapi dia kena la datang beraya dgn acik nur di sini.. hehe!

huhu..psl kes anak sedara bawa awek.. nur pun ada ni.. terasa tercabar bila maksunya takde pakwe utk ditayang masa raya.. hanya ada pakwe si kereta silver yg tiap2 hari ditayang.. huh sadis!

mamai said...

al lavendari:
takbir tahun nie cepat habis kerana kami buat dua gropu kalau tak jam 1 pagi pun tak habis.
duit raya tak ada orang bagi cuma makan ajer

azzaliena:
nak ngorat boleh tunggu besor dulu hehehe

fadzilah:
cun yer terima kasih hehehe

kay:
tangga batu tu memang menarik tapi ada banyak lagi yang cantik-cantik

tuya
selamat kembali bekerja..ya memang special

beruwang:
raya nie semuanya berjalan dengan lancar

maiyah:
harap kami semua dapat beraya dengan kamu juga

en beskot:
kat surau buat juga tapi tak seronok sanggat.

zia:
kamu beraya di mana

naz:
weh kau ada di melaka ker durian tunggal dengan kampung aku tu tak jauh la

yusuf mujahidin:
seronok juga terutama bila dapat ber temmu sanak saudara

cookie devine:
ok no problem dia pun solo lagi tu..

nur:
nak beraya dengan cikgu nue bila masanya yer lain la kalau cikgu nur balik shah alam

sI tEDI said...

cayalah.. banyak gambar..
eh nak tanya..

kalau kita kebumi jenazah seperti yg di wasiatkan arwah bapa kamu tu.. perlu ada permit atau tidak sebab di luar kawasan tanah wakaf.

@tune® said...

beb...bukan kah text khutbah berlainan setiap tahun...isu yg dikupas juga mengikut isu semasa...

part air mate..maybe khatib terasa sunyi pemergian Syawal

Naz said...

tu la pasalnya... ntah2 kita sedara kot?? hehehehe... aku balik kl hari khamis mlm hari tu..

mamai said...

SItEDI:
tanah itu memang tanah wakaf pun cuma orang kamouna ajer tak nak di tanam kat situ sunyi katanya.

tapi kalau bukan tanah wakah kena la dapat kelulusan dulu lain la kalau tanah sendiri

@tune:
rasanya isi khutubah tu sama cuma ayat ajer lain isu semamasa yang basi rakyaat harus berteriam kasih pada kerajaan

naz:
mungkin juga mari kita selidik leluhur

kimisai said...

same la kita bro....semggu tak update tuh..bz...nak2 raya pertama dah kene ikut baraan kan..dulu kecik2 takpe la..ni dah besar len skit klu tak ikut...hahaha


salam raya bro...

Solehah said...

oo..sunnguh meriah hari raya pakcik..part yang paling menarik tu yg bertakbir dari rumah ke rumah..ingatkan dalam kartun upin dan ipin tu aje..rupa-rupanya memang wujud tradisi gitu ye..kat Kedah x da mcm tu.

niEna hailani said...

selamat ari raya pakcik....
ank pakcik sngt comey...

ayuh marilah kita berbesan...
heheheeeeeee....

raya x bpe besh.. cz kene demam seminggu... hari ni bru ook...

DaliaLiyana said...

perghhh..rajin la bro type pepanjang...dalia MALAS giler nak type...type kan leh?? hehehe...
kem salam ek kat awek bro tu?? :)

Che La said...

ya, seminggu memang penat sana sini.berita pun tak sempat nak tengok

{lumut} said...

bahagia...

mamai said...

kimisai:
aku suka ikut baraan tu rasa macam zaman remaja la pulak

soleha:
nanti kena cari orang melaka kalau nak merasa takbir dari rumah ke rumah

niena:
besan pakcik no hal cepat kalau nak book ahaks

dalia:
jgn la malas2 nanti bro nak baca apa kat laman kamu tu

che la:
wah kamu lagi ligat

sI tEDI said...

oOooo ok!! kenapa pulak ek.. org dah wakafkan tanah tu.. tak mahu lak kebumi kat situ.

jadinya.. kalau kebumi masih di tanah wakaf dekat pekan merlimau tu ke? yg tepi jalan. yg hampir nak cecah jalanraya tu. dah sempit kan??

macam pernah diskus je topik ni..

mungkin masa kau tulis pasal kebumi arwah ayah di tanah sendiri agaknya.. ingat2 lupe..

aloy_paradoks said...

bila nak dapat anak pompuan lak beb..

enyheartsdiamond said...

uncle!!selamat kembali!!!;)
wife uncle cun!!!;)

SELAMAT HARI RAYA..
MAAF ZAHIR BATIN;)

enyheartsdiamond said...

wife uncle cun!!!;)

bias® said...

oh kampung...heaven.

abgBro said...

sesekali nengok hang bersamping ni mamai nampak mcm Hang Lekiu laa...hehe

alhamdulillah semua slmt yer...:)

Precious said...

Wuihh ... yg bungsu tuh macam panglima. Hah, tak yah pandang ayah lagi dah ... ayah dah tua! Yg bungsu tu ... ehem ehemmm ler!
Ahhh, mamai, ko bela beruk band ker? Hua ha ha ahaaaaa!!!

J@J@ / Bini The Rock said...

Slmt Hari Raya Mamai,

wooo...aku raya ke-6 raya ke A.Gajah..ingat nak koling2 kau..nsb baik tak koling2..rerupa kau dh smpi KL erk??? hehehhe....

Masjid dpn Poli tu baru buat erk?? patut la aku baru perasan masa lalu aritu...besau betol erk!! Lain hari aku nak tumpang sembahyang situ laa...

Aku hari ni baru start keje...masih ade rasa kuih raya je kat tekak aku ni..tu yg bermalas2 san je nak keje hari ni...mood kerja lom sampai....hahhaha

Ok,
Jumpa lagi..maaf zahir batin!
:)

P/s: tema cekelat erk??

mamai said...

aloy:
dalam process aku memang teringin nak baby girl

eny:
thank you...ajer terangakat la wife uncle to nanti

bias:
kampung memang heaven...rasa nak balik selalu

abgBro:
hang lekiu tak nak la aku nak hang jebat pasal dia derhaka

precious:
yang bongsu tu nak kena book awal2 hahahaha ya la beruk aku tu memang rasa acam nak kena tembak pemalas

patungcendana said...

kirim salam kat awek kau...:-)

nia said...

yg bongsu dah berpunye ke???besau nanti mesti ensem tuuu..saya cupppp dulu..hahahhaha...

misznarney said...

mner gmbr nani????
uwaaaaaa.....