Friday, November 13, 2009

simfoni alam




telah hilang merdu lagu unggas
terlepas antara gemersik daun
bergetar lembut dihembus bayu
melepas gundah dijantung waktu

sayu bergema deru ombak
kala menyusuri tepian pantai
mendampar cerita sepelusuk dunia
namun hilang ditelan masa

redup siang dipayung awan
terang malam dihias kunang
simfoni alam tinggal kenangan
kemana hilang iramaku berdendang



dan pada mu simfoni lagu kasih ku masih berkumandang............

33 comments:

nursarah87 said...

apa lg yg tinggal?..simfoni alam tidak lagi berlagu indah..

NuR said...

tak hilang cuma 'pause' seketika..

kan?

hehe

good job bro!
nice poem..

sI tEDI said...

aku suka lagu simfoni kasih dr Fauziah ahmad daud.. he he he....

sekarang ni.. alam bersimfonikan hujan...

sayu=pilu said...

erm syahdu nya menyaman kan mententeram kan jiwa baca puisi pokcik....

erk nama sayu ada di situ...hehehhe

Anonymous said...

Nice en3...bestnya kalau dapat rasakan sendiri...
"masih berharap kemerduan unggas, kelembutan bayu dan irama berdendang terus menyanyikan lagu simfoni kasih"....

abgBro said...

bro...lu bkin gua terlopong sambil garuk2 kapla yg tk gatal neh...wahahaha

BuLaN iTu aKu said...

alam itu memang indah
namun kadang2 ia dimusnah kan
oleh kerakusan manusia

imHepPie said...

sebenarnya masih lgi x paham dri dulu sampai skang simfoni tuh mende??

Mawar_berduri said...

wah....Indah sungguh bait2 puisi ni... :) bley jadi cikgu sastera... :P

mamai said...

nursarah87:
tinggal kenangan

nur:
bila nak play balik...

sItEDI:
betul tu ngah gerimis disini

sayu=pilu:
terima kasih...nanti pakcik buat entry untuk pilu pulak hehehe

anony:
terima kasih....terus berharap

abgBro:
aku juga pening kepala nie

bulan:
itulah kita hanya pentingkan diri atas nama kemajuaan

imhepie:
buka kamus dewan hahaha

sharamli said...

simf0ni tu muzik ke?

erm..ptut bkk kamus bersama2 imheppie...he3

joegrimjow said...

gambar bawah tu mendamaikan

~~~ kay ~~~ said...

wahhh..bersimfoni alam
dengan berbagai ilham
(^_^)

(menarik....)

Solehah said...

uih..mendalam makna ni..tak tercapai dek akal saya manusia biasa ni..hehe

mamai said...

sha:
betul la tu hehehe

joe:
warna purple tu aku minat

kay:
sekadar menghargai ciptaan tuhan yang dilupakan

soleha:
biasa ajer tu

sayu=pilu said...

same2.... ok sayu nanti kan kemunculan pilu...


buat tau tunggu nih....

HonEyBuNNy said...

indahnya alam ini...tp sudh byk tercemar..kn best kalo alam ne mcm dlm gmbo tuh...hiihi

Finaz said...

alam + simfoni = irama ballad
alm yg dah tcemar + simfoni = muzik trash metal
huhu

Finaz said...

alam + simfoni = irama ballad
alm yg dah tcemar + simfoni = muzik trash metal
huhu

J@J@ / Bini The Rock said...

lawo nyerrrrr gambor....

xq

suhaila-ab said...

tak dapat nak kata apa apa la bro...tetiba aku terdiam...

enyheartsdiamond said...

uncle bole jadi the next ZAINAL ABIDIN :)

mamamin said...

selagi simfoni kasih mu masih berdendang, simfoni alam tetap disitu dari semalam, hari ini dan esok.. :))

Sulela said...

simfoni alam kat tempat aku neh masih happening...hehehe

maiyah said...

simfoni alam sentiasa berlagu indah utk mnghiburkan isi alam tu :)

mamai said...

sayu=pilu:
akan pakcik fikirkan sesuatu yang istemewa

honeyBunny:
harap masih ada lagi tempat yang sebegitu

finaz:
trash metal pakcik layan lagi tapi trash enviroment pakcik tak boleh pie

jaja:
aku curi kat encik google hahaha

suhaila:
awat hang terdiam lak tu

eny:
uncle tak reti nak menyanyi

mamamin:
andai benar begitu akan ku terus bersenandung

sulela:
tunggu aku akan datang ke sana cuti sekolah sudah mari

maiyah:
tapi rasanya makin hilang simfoni alam kerana kerakusan manusia

Liyana said...

hm, best ayat2 tu..rasa macam romantik je..

Idalara said...

simfoni kasihku juga tetap juga berkumandang walaupun dia telah pergi.

Cik Cookie said...

hanya alam yg dgr suara hati kita.

thanks sbb singgah blog CC pada "masa kecederaan".

mier@merr said...

unggas sepi tiada berlagu
bayu menghembus tiada dinginnya
gemersik irama alam tiada pesona
hilang...
pupus...
mana??
simfoni alam tiada bicara...

cinta lea ixora said...

pakcik bile nak wat entry utk kontes lumut...??? jum la join pakcik.. ade 2 ari je lg.......

anaklaut said...

salam..bro


terima kasih singgah bagi komen di anaklaut.

ku selalu menyintai alam..

arnamee said...

salam pakcik:)

indahnya tatkala mata menyapa bait penuh bersahaja~ sweet:)