Sunday, December 13, 2009

kadangkala

kadangkala
kita jadi kaku
kita jadi lesu
kita jadi bisu

kadangkala
kita kerap tertipu
kita kerap menipu
kita kerap buat tak tahu

kadangkala
kita jadi pemerhati
kita kerap diperhati
seringkali kita buta hati....

semalam dimarathon puisi
seorang brader menyuarakan isi hati
tentang kisah nasib diri
tentang kepincangan ideologi
meraih simpati di pasar seni

semalam di pasar seni
bukan mereka menjual harga diri
hanya mencari sesuap nasi
di bawah panas terik mentari
mengharap kemurahan rezeki

semalam di pasar seni
ada cerita tentang diri
ada cerita tentang hipokrasi
ada cerita tentang ideologi
ada cerita tentang rezeki
ada cerita tentang mimpi
hidup kita di alam realiti

38 comments:

NuR said...

besh!
thumbs up!

yg tak besh
tak dpt tgk...

hisham said...

bro..bersajak ke ni..hehe

Noorlaila Mohamed Nor said...

semalam bersama bloggers tu kan?
wahhh pakcik cepat mai gambang
sy pun nak secret recipe
huhu

LORD ZARA 札拉 said...

bila tersingkap realiti di sebalik mimpi, mungkinkah akan menghiburkan hati yang gundah gulana kini?

ber_uwang said...

kadang kala kita tak nampak sengsara orang...

jane said...

bukan senang nak bg kefahaman yg senang

masing2 pon susah dgn senang

ideologi ni kdg2 buat kita senang nak jadi susah

dan sy memilih untuk senang..kekekek

Finaz said...

mmg kreatif betul org2 yg biz kat pasar seni..seni betullah diorg tuh!

bbpink_90 said...

meaningfuL La pkck..
even ite x fhm La isi trsirat nye..
tp feeL mmg mndLm La mkna nye...

HonEyBuNNy said...

kadangkala ila tergamam bca blog pak cik..ngeh3..xdk kaitan pown..hahha

Aku Beskot™ said...

tergamam seketika tgk brader berbaju biru tu..
melepas nk tgk mamai bersajak..
rugi²..

miEz haNeM said...

mamai:)

pandai bersajak..
tapi sekejap je dapat tgk..

next time boley:)

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

bravo beb....caya lu...

fndrocka said...

msemua bercerita pasal sajak marathon ni.mesti gempak.

al-lavendari said...

kadangkala dalam cerah kita kelabu. realiti diri tak siapa yang tahu.

mier@merr said...

wahhh..
best2...

Koyuki said...

saya suke ni pakcik
sangat suke
kalau lah saya pon boleh tengok

T.T

enyheartsdiamond said...

kadang2..kita lupa prinsip..

sharamli said...

kita juga kerap ditipu

seroja jingga said...

mamai ko sungguh telented..puisi ini buat ku kelu! serius! aku suka

anaklaut said...

salam..bro,


suka puisi ini...

Cik Cookie said...

enjoy yea smlm?
CC sibuk.
harap lain kali blh join

AzuanBudakPandai said...

owh pasar seni yg lam blog lumut tu kan??

Boneka tak sakit said...

hahah suka komen kat blog plain jane tu! susah yer bila org tak senang hahaha bijak2!! :)

master teddy said...

btol3,,sy stuju.. =)

beautiful_rose said...

pakcik mamai berpuisi ke?

abgBro said...

kadangkala jiwa memberontak...demi sesuap nasikk...kata nista diketepikan...itu lah gejolak jiwa si anak muda!

bias® said...

ada apa dekat pasar seni?

adibah said...

mamai, kau perform hari tu ye? aku tak sempat nak gi tengok korang..

too bad.. :(

sI tEDI said...

apapun hidup perlu di teruskan!

mamai said...

nur: tu la balik awal sgt hahahaha next tim boleh joint yer

hisham:
tak bro ngah berkaraoke

noorlaila:
pasti kalau pakcik balik gambang pakcik cari kamu

lord zara:
pasti menghiburkan hati jika zara dapat joint sekali

ber_uwang:
mungkin kita kurang melihat

jane:
kalau kita lebih memerhati mungkin kita akan senang untuk faham

finaz:
hidup kena kreatif

bbpink:
hahahaha ada cerita disebalik cerita

honeybunny:
tak ada apa-apa cuma sekadar bercerita

aku beskot:
dia juga tumpang seronok

miez hanem:
next time joint mimpi...seronol jumpa kamu selesai satu misteri

akupentoi:
wa tunggu lu la bro hari tu

fndrocka:
memang best lagi best kalau kamu dapat joint

al-lavendari:
hanya kita yang tahu diri kita

mier:
thank you

koyuki:
nanti bulan satu datang shah alam pakcik bawa okay

eny:
itu tanda kita lupa diri

shah:
pakcik masih mencari peluang nak berjumpa kamu

seroja:
kalau la kau ada semalam pastilagi best

anak laut:
kamu lagi pandai berpuisi

cik cookie:
ya next time cc mesti joint

azuan:
ya sama latu

boneka:
terima kasih tapi itu la realiti

master teddy:
terima kasih...bila nak jumpa pakcik

butiful rose:
ya semalam satu ajer

abgbro:
ingat nak perform sajak demokrasi semalam

bias:
ada budak-budak berlari

adibah:
aku tunggu kau hari tu

caluk@cencaluk said...

kadangkala aku terlalu sibuk
tuk lawat blog kawan2 he he

BuLaN iTu aKu said...

uncle... nnti kite dating 2 pulak ye...
huhuhuhuhu
next year,.
tungguuu

en.Adam said...

yang penting puas!

maiyah said...

inilah kehidupan

cik CumeY said...

pakcik..

pakcik ngan lumut perform best..seriously..


nanti korang perform CC nak tengok lagik..

aishh..jeles korang leh pandai bersajak..hahaha

mamai said...

caluk:
tak mengapa kamu mencari rezeki tu

bulan:
pakcik okay ajer

adam:
ya memang puashati la meh buat lagi

maiyah:
kita juga yang mencoraknya

cumey:
boleh sajer nanti datang la kat mimpi bulan satu

VIP| fLoRa ™ © said...

*thumbs up*

i like.. ^_^

misteri sguh kehidupan itu.. bnyk lg yg blm diungkapkn..

aloy_paradoks said...

duit tu gua masukkan dalam akuan paradoks untuk modal mimpi... mencari sesuap nasi balik cari kat rumah je balik tu...

terima kasih banyak sbb datang, bawak puak lagi... suara lu mmg tajam la.... kalah Dark Ray...