Wednesday, December 16, 2009

indahnya dunia ini

indahnya dunia ini tanpa sempadan
tiada kau atau aku yang ada cuma kita
bercerita tentang yang lalu untuk dijadikan tauladan
bercerita tentang mimpi kesinambungan kehidupan

indahnya dunia ini tanpa sempadan
biar idealogi berasingan
kita cipta kesefahaman
untuk mencari kedamaian

indahnya dunia ini tanpa sempadan
kita belajar sedikit kelebihan
buat diri yang serba kekurangan
agar kita jadikan pedoman

indahnya dunia ini tanpa sempadan
kita buangkan kebencian
kita semaikan kemaafan
kita nikmati indahnya kehidupan




p/s: pada semua para bloger yang telah aku jumpa dan bakal aku jumpa dan yang tidak pernah aku jumpa, mengenali kamu semua itu satu yang amat istimewa. terima kasih kerana berkongsi tentang makna hidup ini.

38 comments:

Boneka tak sakit said...

SEDAP!! SYABAS BRO MAMAI!
*SAMBIL BANGUN DAN TEPUK TANGAN :p

mamai dlm bahasa negeri sembila lalai.. huhu :)
mcm fokus je! keke..

nie kalau buat lagu rap pown okay nie!!

nursarah87 said...

jgn benci, drpd membenci lagi baik gi makan donat, hehe


bila gaknye nak ketemu pakcik ya..

miEz haNeM said...

indahnya dunia nie..
jika kita saling memaafkan..
jika kita saling tau ras..
jika tiada hasad dengki..

dunia tak salah..
yang salah adalah penghuni yang tak mensyukuri nikmatnya:)


p/s: salute ngan en3 pakcik kali nie:) banyak belajar dari kamu pakcik..TQ! dun worry pakcik..saya masih senyum..tq!

~~~ kay ~~~ said...

dari khatulistiwa ke kutub utara
apakah nilainya batasan manusia
di mana sempadannya
diwarna kulitkah atau budaya
atau berlainan bicara

iva saionji said...

terima kasih n sama-sama....hehehehe...ukhuwah terjalin dimana2...dengan niat yg betul InsyaAllah....

::[si putihpurple]:: said...

indahnya dunia ini dgn adanya pacik mamai...

ekeke~

Cik Cookie said...

terima kasih juga untuk pakcik yg selalu drop komen kat blog CC.
pendek tapi amat dalam maksudnya.
with love
Siti Cookie

cik CumeY said...

hehehe..

tenkiu pakcik..

mean something...

pakcik best! janagn serik lak jumpe CC pasnie

Mawar_berduri said...

terima kasih jugak pada pak cik yang tak jemu melawat blog saya .....

Pak Cik memang best ..
Thumbs Up buat pak cik ...

{lumut} said...

terima kasih juge krn sudi berjumpe..

=)

mier@merr said...

indahnya dunia ini kalau pakcik juga belanja daku secret recipe..hahaha

BuLaN iTu aKu said...

kebencian boleh memusnahkan keindahan dunia...

seroja jingga said...

aku suka ni..best..dan ini jugak buat blogger2 yang bercakaran tuh..udah2lah..kita berdamai saje kan bagus...sedih tengok dunia bloggin skang..sana sentap sini sentap..ades..kita yang 3 series ni jadi pemerhatilah mai..

Daun Bidara said...

setuju mamai setuju..baik jadi teladan tak baik jadi sempadan

anaklaut said...

salam..

bro...cita-cita saya di suatu hari nanti, untuk bertemu, sembang berbicara tentang kehidupan, kat warung kedai mamak pun dah memadai..ehehe

imam said...

pakcik duk mana? boleh kita jumpa..
org melaka je kan?
saya kat air molek..

maiyah said...

mmg indah.. hrgai utk menikmatinya.. huwaaaa bila aku nk gi pntai nih nk tgk keindahan

J@J@ / Bini The Rock said...

Terima kasih jua utk mu Mamai....

abgBro said...

biarpun siapa kita, biarpun dimana kita berada...we r brother..a m0sleem brother :)

enyheartsdiamond said...

terima kasih untuk uncle jugaaaa!

mamai said...

boneka tak sakit:
lalai tu rasa macam tak sedap la pulak hehehehe...

untuk semua my dear

nursarah:
meh kita pie makan big apple

miez hanem:
seronok jika dapat tengok kamu senyum selalu

kay:
tiada batasan tiada warna semuanya sama

iva:
semoga persahabatan bertambah kukuh

si putihpurpple:
indah lagi jika kamu bersama-sama

cik cookie:
kamu bila lagi nak jumpa pakcik nie

cik cumey:
oh tidak pakcik tidak serik jumpa kamu...rasa macam nak jumpa lagi

mawar berduri:
kamu juga best

lumut:
sehingga kita berjumpa lagi

mier:
anytime bila kamu datang berjumpa pakcik

bulan:
benar benci itu membawa kemusnahan

seroja:
hahahaha 3 series dah kita yer aku lagi advance tu..

harap semuanya okay

daun bidara:
ya tak bermakna kita belainan pahaman kita tak boleh bersama

anaklaut:
pasti satu hari nanti kitakan ketemu...

imam:
pakcik kat merlimau tapi kerja kat shah alam..

kalau balik kampung boleh la jumpa

maiyah:
selamat menikmati keindahan pantai

jaja:
kau ku tunggu next your turn

abgbro:
setuju dengan kamu we are brother

eny:
bila kamu nak jumpa pakcik yer

zia said...

huhuhu terharunya..hikhikhik

NuR said...

nice poem

siapapun kita, semuanya sama
biar lain fahaman serta ideologi tapi atas dasar ukhuwah, segalanya kan mungkin..

bro.
nice knowing u
and thanks..
even though tak sempat sembang lama dgn bro..
jgn serik jumpa cikgu ribena ni ye..

emm..koro tu ape?
haha..

Precious said...

Hidup ini memang indah jika kita menghendakinya begitu. Dan sebaliknya ... tak ke?

AzuanBudakPandai said...

sama sama hohoho..

sharamli said...

terima kaseh jgk atas perk0ngisan pengalaman dan perjalanan hidup pakcik..

wal0pun 0rg xpenah jmp..tp 0rg dpt rasa yg pakcik memang baik..
ad sifat penyayang se0rang bapa..

bias® said...

best puisi nie. boleh masuk next 'plore'.

beautiful_rose said...

puisi y cantik...suke bce puisi2 pak cik mamai =)

p/s:bile mo jumpe sy lak hehehhe =p adess malunye merepek mcm nieh.

fadzilah said...

teringin nak jumpa bro mamai..!

ije said...

menusuk..

HonEyBuNNy said...

indahnya dunia bila dapat berkenalan dgn semua org n mnjadi sahabat walaupun d alam maya...ihih

sI tEDI said...

terima kasih juga!

mamai said...

zia:
jgn nangis

nur:
tak serik tapi suka jumpa cikgu ribena nie...

koro tu kan sungai kat alor star hehehehe pie cari

precious:
ya jika kita mengkehendakinya

azuan:
terima kasih

sha:
hmmm bila turn kamu nak jumpa pakcik nie

bias:
boleh dah agaknya hahahaha

fadzilah:
meh la datang shah alam nanti saya beri contact number

ije:
lama tak nampak kamu

honeybunney:
ya indahnya jika kita dapat bersahabat

siTeDI:
jgn lupa aku balik melaka kita jumpa okay

T.u.Y.a said...

sangat2 bermakna dan terkesan dihati..buat Tuya berpk..

pk bile plak ler turn Tuya nak berjimba2 ngan bro..hehehhhhehe..

NuR said...

ooo..

sg korok la bro..
hehe

aloy_paradoks said...

tu la,, indah kan...

nobuta said...

indahnya dunia jika manusia mudah memaafkan kesalhan org laen..

master teddy said...

pakcik wat sy speechless lg,.xtaw nk komen pe =)
best2!!