Tuesday, December 15, 2009

sakit

"ayah sakit, tolong ayah sakit"..abang meronta menahan kesakitan

"sabar, abang tahan sikit, abangkan kuat"..aku cuba menenangkan abang yang bekerut mukanya menahan kesakitan.

"tolong ayah tak nak..sakittttttttttt"..abang meraung lagi saat doktor memotong kulit anunya petang tadi.

"okay dah siap dah doktor tak buat apa-apa"..kata doktor sebaik selesai.

"dah abang dah boleh bangun sakit sikit ajerkan"..pujuk aku pada abang, aku memang kenal sanggat dengan abang nie dia memang tak tahan sakit walau luka sikit pun. cuma petang tadi masa di masuk bilik doktor dia kelihatan konfiden sanggat.

tak seperti abang adik amat senang sekali, dia amat selamba bila doktor memotong anunya petang tadi. siap dia boleh lihat macam mana dotor menggerjakan anunya dari mula sampai habis. suasana dalm bikik doktor amat sunyi tiada sebarang jeritan.

cuma malam tadi ada menangis sedikit, mungkin baru terasa kesakitannya bila bius sudah habis, tapi bila di beri ubat tahan sakit dia terus senyap. memang senang jaga adik berbanding abang.

saat ini sudah pukul 5 pagi abang masih lagi menangis kesakitan, lagi parah bila dia amat takut dengan ubat. dan untuk malam ini rasanya sudah kali keempat aku banggun pujuk abang, sehingga mata pun sudah tidak menggantuk lagi rasanya. tapi aku tak kisah aku dah biasa. dari kecil aku jaga abang. setakat bangun malam buat susu dan tukar lampin dia dah biasa dah. dan rasanya untuk seminggu ini menggurus abang adalah cabaran aku yang paling besar.

syukur adik tidak banyak kerenah walau kadang-kadang dia ada rasa cemburu bila aku lebih beri perhatian pada abang.

"sakit, sakit"..abang masih meraung lagi pada masa ini sedang adik sudah lama lena tidurnya. dan setiap kali dia menangis sakit aku terpaksa peluk dia dan itu akan melegakan kesakitannya.........

dan saat ini kala aku melihat mereka berdua lena tidur rasa amat kasihan pula, tapi lebih baik sekarang dari terlewat nanti.



P/S: aku tak sanggup nak kejutkan jasmine, kerana dia harus berkerja esok..

39 comments:

umi_e said...

Salam... semoga abang dan adik cepat sembuh ya...

* abang kena jadi kuat tau... jangan gembeng :P

~~~ kay ~~~ said...

alhamdulillah...semoga abang dan adik cepat sembuh.
(^_^)

::[si putihpurple]:: said...

wahh..
sunat ye sume..hehe...

bgos r pocik mamai..bese mak yg bgun jga ank..ni ayah yg bgun..bgos2..

tepok tgn..hehe:))

ber_uwang said...

bersunat ke?

abe long said...

mamai dh bleh besedia nk time menantu la plak nmpak nye...
anak2 dh besor tuh..

Sharinginfoz said...

yalah kadang2 rasa tak nak susahkan org lain kan..

al-lavendari said...

mamai
anak saya yang bongsu pun masuk jawi Jumaat lepas. Esok nak pergi buka "clamp" anu dia. masa dlm bilik dr, dia sikit pun x nangis. tapi bila dah balik rumah, dia mula menangis bila nak kencing. Kena bawa jumpa dr semula. rupanya dia tahan2 kencing, tu sebab ari2 dia bengkak. sekarang dah ok.

nasib baik masuk jawi, sekali jer seumur hidup. kalau tidak ntah apa jadi pada kita kan?

iva saionji said...

Alhamdulillah selesai dah sunat....iskh bestnya dapat suami gini...hope my husband pon akan berfikiran begini bila dah ade anak nnt...hehehe...

sayu=pilu said...

semoga cepat sihat buat abg and adik.. dah besa bila berkhatan nih....heheheheh

semoga daku mendapat calun suami seperti mu pokcik... sanggup berjaga malam mengurus kan anak2...oh indah nya sharing is caring bila begitu....ohh

LORD ZARA 札拉 said...

aigoo~~

baiknya uncle~
jaga anak2 potong ya?

=]

kena jaga pantangnya tu~

cik CumeY said...

semoga derang cepat baik...

sabar yer pakcik...

nanti biase lah abang kot :)

nursarah87 said...

wah ayah mithali la pakcik mamai,

tenang la abang, jgn nangis2, cian ayah...

mamarempit said...

potong??? em....ok la..dh selamat....tk wat kenduri ke...

abgBro said...

musem khitan dah tibaaa!

gua tobat tak mau dahhh...

sakittt wo00....wakakakaka

miEz haNeM said...

moga abang dan adik akan senyum kembali bila luka nye da sembuh:)(

cayalah pakcik!!

kak jasmine dan anak2 pasti gumbira mendapat suami dan ayah seperti kamu:)



p/s:) kan tul cik gula2 kata..kamu ayah yg baik :)
gud2! one heppy family!

{lumut} said...

kamu memang ayah yg best...

comel lah korang...

serius.

NuR said...

pesan pd abg n adik.. "semoga tabah menjalani kehidupan."
erk..mcm tak kena je nak pesan nih. tapi takpe,nak pesan jugak.
huhu dah turun sana tapi tak sempat juga jumpa si cumel..wawawa! akan dipastikan next time gi sana kena jumpa si cumel.

bro,dlm agensi jodoh tu ada tak calon yg sanggup berjaga malam utk jaga anak? kalo ada kriteria mcm tu...bagitau nur ye..

dah tak betul dah adik bro ni..
haha..

mamai said...

umie:
ya banag kena jadi kuat

kay:
terima kasih

si putihpurple:
kerjasama

beruwang:
ya dah selamat kedua-duanya

abelong:
tunggu dia orang kerja dulu

shahringfoz:
benar kata mu itu

al lavendari:
anak anak saya pun nie suka tahan kencing sakit katanya...

lega la lavendari dah lepas semuanya...

iva saionji:
insyaallah dia akan memahami dan membantu

sayu=pilu:
pasti kamu akan ketemu kelak yang lebih baik insyaallah

lord zara:
hahaha memang dia orang nie kuat pantang makan bubur ajer

cik cumey:
pakcik yang rasa sakit hahahahaha

nursarah:
tak pa biar dia nangis kalau dia diam pakcik tak tau dia okay ker tak

mamarempit:
dah selesai buat juga tapi lambat sikit

abgbro:
aku juga terasa hahahahaha

miez hanem:
pasti dia senyum sunway lagoon dah menanti dia orang tu...

kerjasama pasti berjayakan

Daun Bidara said...

dah remaja la anak anak mamai ni

anaklaut said...

salam...bro,


selamat buat semua..buat abg dan adik..:))

notso_violet : seindah bunga seri pagi said...

abang ngan adik dah boleh kawen hihi.

sharamli said...

kal0 dgn mak abang segan sikit k0t..malu nak tunjuk anu..heee

HonEyBuNNy said...

ya pak cik...semoga mereka ber2 cpt sembuh...;-)

A.K.U.D.O said...

terima kasih menjaga kami dgn penuh keprihatinan dlm apa jua keadaan hatta susah maupun senang.

mamai said...

lumut:
comel ker nanti marah pulak cik cumey tu hehehehe..

nur:
ada juga tapi tak ramai la kena tunggu la hehehehe

che la:
jgn dia demand lak sudah nanti hahahah

anak laut:
terima kasih insyaallah semuanya okay

rai:
ada yang nak jadi calon ker

sha:
dah besar biasa la tau malu

BuLaN iTu aKu said...

ala.. abang n adik kene la tahan sakit sikit.. kalau tak potong.. macam mana nak kawin.. nanti kak bulan bagi present.. okie sayang...

bertuah akak jasmin dapat husband macam uncle

cik EPAL said...

banyak nya cabaran...harap dia cepat sembuh ;)

Koyuki said...

saya impikan bapa macam pakcik ni

imam said...

hehehe..ayah yg bertanggugjawab...bagos2..anak2 sayang nanti..
semoga both of them cepat sembuh dan pasni jadi anak teruna..
tak lama lagi depa bawak balik calomn menantu...

master teddy said...

adk sy sunat dlu senang nk jge.dorg merengek masuk je duit lam tabung kt sblh dorg.senyum je,,last2 sy yg bankrup.ish2...

fadzilah said...

ingatkan citer apa...bersunat rupanya..semoga cepat sembuh.

sI tEDI said...

aku setujulah.. masuk ajwi ni elok masa usia kanak- are 6-9 tahun..

kalau dah umo 13 tt.. rasa dah beso bebenor..

abang tgk adik tu.. releks jek..

mamai said...

honeybunney:
insyaallah

akudo:
sama-sama

bulan:
hero pakcik pasti kena tahan sakit

cik epal:
mudah mudahan

koyuki:
pasti kamu ada ayah yanng baik

imam:
pakcik nak suruh dia belayar dulu

masterteddy:
nie pun dah demand nak berjalan lepas baik

fadzilah:
musim budak budak potong sekarang

sItEDI:
13 thn tu dah lanjut usia da

maiyah said...

hehe.. dah bujang bleh ngurat

beautiful_rose said...

owh suda selamt dikhatankan yerk...huhuh kt kinik sy masih ramai lg sedg menanti giliran untuk dkahatnkan.sgt peneng bile layan karenah bdk2 nieh sume.....

hope abg dn adk cepat sembuh... =)

Sulela said...

Uikkk...sama macam anak Ida la ekkk. Berapa umo anak-anak kau ni, Mamai? Aku baru nak bermanja2 dengan anak lelaki aku...bagi cadangan suruh dia bersunat. Teruk telinga aku dengar dia menjerit...aduhhh... Tu baru cadangan je tu...wakakaka

seroja jingga said...

indah bukan hidup ko..
ada isteri tercinta
dan anak anak penyeri hidup..

doa kan untuk aku mamai..
aku ingin punye hidup macm ko..

harishah halim said...

ayh yg baik :)

bias® said...

sakit sekarang takpe. esok-esok tak sakit dah.