Sunday, August 23, 2009

dugaan puasa kita.

Sudah dua hari kita menjalani ibadah puasa dan sudah dua hari juga iman kita diuji. pelbagai ujian yang kita hadapi terutama ujian dari godaan nafsu makan kita. Lihat sahaja bila kita pergi ke bazar ramadan sudah pasti kita akan jadi rambang mata dengan segala jenis makan yang dijual. sehingga memaksa kita mengosongkan dompet untuk memenuhi tuntutan nafsu kita biar akhirnya segala makanan yang dibeli terbengkalai di atas meja.

Pabila sudah kekenyangan dengan segala bentuk makanan maka kita keletihan dan seterusnya nafsu tidur mengambil alih tugasnya. mata menjadi layu ditambah dengan perut yang penuh sudah pasti tidur menjadi lena. bila sudah lena maka segala amalan terlepas begitu sahaja.

kala sedang lena beradu sudah pasti tidak mahu diganggu sedikit kesilapan pasti kita marah tak menentu. itu tandanya nafsu amarah sudah memulakan tugasnya dan akal mula di kuasai hantu segala tindakan di luar kawalan akibatnya pasti ada kekecohan.....

berakhirnya dua hari ramadhan yang berlau kita hanya mendapat penat berlapar tanpa sebarang pahala....


....aku happy dapat puasa di kampung bersama dengan bonda tercinta walau broadband aku macam celaka....


P/S..aku berharap dua hari yang berlalu semua sahabat dapat mejalankan ibadat dengan sempurna..

29 comments:

NuR said...

patutlah lama tak nmpk bro kat sini..
hehe..mcm la nmpk sgt kan..

apepun selamat berpuasa bro..
amik kad puasa kat blog nur ye

<< s| tED| >> said...

Alhamdulillah.. aku berpuasa seadanya 2 hari ini. tiada makanan dr bazar ramadhan... semuanya menu yang biasa2 sehari2... :)

Fia Batrisya said...

salam bro mamai..

ape khabar??? n3 yang bagus untuk menyedarkan sume orang.. hehe..

kat kampung yer?? bgusla...
dapat teman bonda bro..:)

kim salam la kat family k!~

@tune® said...

begitulah hendaknya..
inadah yang diiktiraf oleh Si DIA..

InsyaAllah

Fia Batrisya said...

sabar-sabar bro... jgn pasal broadband nanti kene tolak pahala plak.. ekeke!~

jgn marah..

J@J@ / Bini The Rock said...

tpt aku pon sama...
bazar ramadhan dah jadi mcm pesta makanan....

nmpk itu nak beli, nmpk ini nak beli..akhirnya, ke tong sampah la peginya...

Ish!!! itulah amalan syaitan yg dipesan pd manusia sblm mereka digari...termasuklah aku ni! :p

mamai said...

nur:
terima kasih nanti bro datang collect

sItEDI:
alhamdullilah...tapi yang biasa-biasa tu la buat poket kosong

Fia:
dua hari kat kg tak dapt nak berblogging

@tune:
semoga kamu berpuasa dengan aman

jaja:
next time pie pasr ramadhan bawa duit cukup-cukup ajer

sharamli said...

sbb tu la maksud puasa tu bkn sekadar menahan diri dari lapar dahaga..tp jgk amal kita kena jg..kena la pandai2 kawal diri..

Cik Skaf said...

salam.Biasalah en Mamai, yang kat pasar ramadhan tu, mmg tugas dan fungsinya berniaga, mencari duit tambahan sempena bln ramadhan ini.kita sebagai pembeli nilah kena tahan nafsu mata..huhu. Apa yg sy buat biasanya sy bawak duit cukup2 aje. utk yg mcm sy, RM5 dah cukup. kalau lebih dr itu, mmg dah tau ni da masuk kategori membazir.

enyheartsdiamond said...

eny ternanti2 post pak cik masa 1st day posa tu tao;)

patungcendana said...

kat kampung ke...patut lama tak nampak...

internet macam celaka?...jangan marah2...nanti kena jual...erk...lari!!!!!!

patungcendana said...

lupa nak beritahu...header kau sangat cantik...:-)

{lumut} said...

patotla sepi sikit..hee
puasa mmg bulan berperang dgn nafsu..
bukan sng utk berperang dgn nafsu..kerana nafsulah punca kecundangan manusia..
semoga puasa kamu berjaya seluruhnya.

GRuNGe said...

Alhamdulillah, cukup puasa dan solat.

Bro, sorry lama tak dtg melawat blog. Agak busy sket lately.

Selamat berpuasa pada kau dan family.

Naz said...

Salam Ramadhan bro... aku nak minta maaf zahir batin kalo ada buat silap.. :)

bias® said...

woohoo!!! hidup puasa di kampung!!!

T.u.Y.a said...

salam bro..
dah 2 hari berpuasa Tuya x g bazar ramadhan pun..
takut rambang mata n membazir..
so,masak sendiri je kat umah..
heheheheh..

INTAN said...

aku x g lagik pasar ramadhan setakat ni....ari ni sure kena singgah sbb dh start keje

ber_uwang said...

orang berpuasa kena tahan segala dugaan... jangan marah marah sebab broadband di cipta sememang nya lembab...he he he..kalau tak mcm mana nak dapat duit.

ije said...

ok l atu. at least dapat gak online. ehe

jebat_durhaka said...

ko balik kg ek bro...aku ni seminggu sebelum raya nanti baru boleh balik Melaka

tp kan bro...bazar tu le jadi penyeri dalam bulan pose ni tp kene pandai kawal nafsu le..( leh kawal ke nafsu aku ni kalu g kat bazar tu...hehehehehe )

~~~ kay ~~~ said...

alhamdulillah hari nih dah masuk hari ke 3 puasa...
(^_^)

mamai said...

sha:
yang ini kes luar kawalan hahaha

cik skaf:
aku daha kantoi first day posa kat bazar ramadahan...bukan kat makanan tapi kat awek yang mengoda..

eny:
pakcik buzy beramal hehehehe...

patungcendana:
tak marah geram ajer pasal broadband aku tak dapat berblog dan ber facebook ahaks...

thanks itu header from my little sweet butterfly

lumut:
perang ngan Celcom la nie geram aku..anyway how your posa there...

grunge:
its okay posa aku berjalan dengan lancar...harap kau tahan dengan dugaan..ahaks

naz:
sama-sama la kita bermaafan

bias:
hati ku tak boleh tahan malam petang jumaat aku terus berangkat ke kampung

tuya:
itu yang sepatutunya lagi sedap masak sendiri

intan:
make sure kau bawa duit yang cukup ajer...

ber_uwang:
ajer ke benor kau kata tu...broadband aku rasa macam aku nak telan ajer

ije:
balik shah alam baru dapat on line...rindu kat halaman kamu

jebat durhaka:
cantik la tu...aku raya tahun nie kat melaka boleh ler kita berjumpa

kay:
alhamdulillah semoga bertambah pahala...

HonEyBuNNy said...

bgs2...insf neh ila...uhuhuhuuh.....

A.K.U.D.O said...

SELERA YG TAK TERDUGA,,,MELAMPAU LAMPAU TGK KUIH MUIH DAN LAUK PAUK TU...YG BEST DAPAT MKANN YG MENJADI KESUKAAN....TP MASIH DAPAT MENGAWAL AGAR TIDAK MEMBAZIR..

Sulela said...

Tahun ni pun aku tanak pegi pasar Ramadhan. Aku pegi first Ramadhan haritu jek. Cheh...azam tu. Seboleh mungkin aku masak kat rumah. Risau makanan yang tak habis akan ditongsampahkan. Tapi sekali-sekala menuntut selera, tak ada salahnya kan Mamai...hehehe. Yang penting, kita sama2 tambah amalan kita di bulan pose ni...

{lumut} said...

puasa kat mesia lg meriah.
kat sini xbest sgt.
tp dugaan mmg besar..
aiseh.

mamai,ni reply komen kamu kt my blog.hee


to MAMAI,
lumut tidak berdendam..
cume sukar utk melupakan.
yup betul.lumut sgt memendam.sampai suatu mase pendaman tuh menjadi titisan airmata..huhu

mamai,nak tlg lumut hapuskan pengkhianat cinta?
hehe...xpela.asalkan kamu xjd pengkhianat cinta suda..=)

bias® said...

respek lah bro!!!

miss GAZA said...

setakat sekarang 4 hari brposa ku xjejak lagi bazar ramadhan tu..
huh!