Saturday, July 18, 2009

why so difficult to respect

Sometime aku betul-betul tak paham dengan masyarakat kita nie. Last two days aku lunch kat Qaseh shah alam as usual.

ka sini ada satu tempat parking yang dikhaskan untuk mereka yang kurang upaya atau lebih mudah cacat atau OKU bahasa komersial. Parking lot ini memang betul-betul depan Qaseh nie.

masa aku datang tempat parking memang penuh tapi masih ada lagi yang kosong cuma jauh sedikit so aku dengan staff aku parking jauh sikit.

Tapi bila aku sampai kat Qaseh tutup aku nampak sebiji BMW nie masuk kat tempat parking orang cacat atau OKU nie. dalam hati berdetik kaya OKU sekarang nie tapi bila aku tengok yang keluar tu dua orang lelaki yang sihat walafiat tubuh badannya malah lagi tegap dan gagah.

hati aku mula terbakar nak ajer aku maki mamat dua orang nie. Apa dia tak paham simbol orang atas kerusi roda yang besar tu. Jika tidak kerana staff aku cool downkan aku dah tentu aku pie sound punyer. Tapi untuk menunjukkan protes aku aku ambil gambar nie depan mamat tu.



sambil ambil gambar nie aku sempat juga sindir mamat 2 ekor nie " fizikal tak cacat tapi otak yang cacat" aku harap dia dengar apa yang ku cakap sebab aku cakap kuat

Disebabkan incident nie aku tak ada selera nak makan kat Qaseh aku ajak staff aku blah makan kat tempat lain kami pergi ke restoran Geng.



masa on the way tu aku sempat ambil gambar nie and mamat tu perhatikan aku lagi. Aku apa peduli aku harap dia baca entry nie.

one thing benda macam nie aku memang benci what make so difficult to us to respect other people right.

tak ada guna pakai kereta besar dan bertali leher walau tengah panas kalau otak cacat tak boleh nak pikir.

walau tempat itu kosong tak bermakna kita boleh guna sesuka hati.....




ada kalanya yang punggut sampah tu boleh berfikir lebih baik dari yang tukang buang sampah

24 comments:

GRuNGe said...

Bro, sabar. Memang ramai orang yang cacat otak dari fizikal skang. Sebab tu jadi perkara macam ni.

Btw bro, maybe satu hari kita bakal terserempak dekat area Geng atau Qaseh.

aloy_paradoks said...

gua harap lebih ramai manusia bersikap mcm lu....

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

gua yg pentoi pun masih boleh berfikir..

zaira fitrah said...

itulah org zaman skrang ni.. ambik jln mudah jer.. bkn nk pk psal hak org len.. klau dlm train lg slalu hal cmni blaku..

enyheartsdiamond said...

betol la..
kdg2 eny observe gak..
ada golongan muda mudi mcm ney..

skrg kn..
budak skola pon da brany kurang ajar sgt3..

buat/tunjok kuat..

*thx 4 da kupu2 poem!suka!!!

mamai said...

grunge:
harap ini dapat menyedarkan mereka..
selalu ker sana ker boleh ler contact bro

aloy_paradoks
harap begitu juga...saling hormat menghormati

akupentoi:
ya la bro lu pun masih boleh berpikir heheheheh sebentar lagi gua akn berangkat ke laut misi OFB trip 3

fitrah:
kita harus berani menegur mereka salah tetap salah.

eny:
thank for suka that kupu2.
hope my kids tak buat macam tu kalu dia buat you have a right to take action

sharamli said...

asal mrh?

bt0l la mamat tu parking situ..

CACAT 0tak..

OKU la tu kn..hu3

ber_uwang said...

agak nya mamat tu fikir OKU tak mampu makan kat QASEH tu kot... maklum lah tempat mahal..OKU biasa makan kat warung tepi jalan aje...

NuR said...

huhu...
qaseh tu kat seksyen baper bro?
ni yg tak besh..
masa dok s.alam dulu taktau tempat ni.
dah dok sini mcm2 lak tau..

huhu...
bro...
org mcm tu mana pun ada..
diaorg lebih pentingkan keselesaan dari bersusah payah.
tambah lak kalo keta besar, duit besar, badan besar..
kita ni dianggap kecik je..

adibah said...

.. sebab ada masalah besar.. besar kepala.. besar ego..!!

aku pun tak suka orang yang macam tu..!

J@J@ / Bini The Rock said...

Huhuhu.....mamat tu tak kata ape2 ke lepas ko amek gambar kete dia tu???

Nomor plat terpampang....wah! aku dpt cari kete *bi em* ni, mau aku sula tuannye cukop2..

xD (mcm berani....haihh!)

DaliaLiyana said...

cool bro....i know u r really angry....biase la tu bro..kekadang ni org2 kaya ni..budi bahasa MISKIN....kalau dalia la kan...g dekat2 tnye dia ni penah sekolah ke tak?takkan sengal sgt sampai tak tau baca kan?? kalau bro tangkap pic tu nnt dia ingat bro minat kete dia lak...huhu..cool k bro...

IdaAnuar said...

erk...memang patut lah orang tu di musnah kan. hubby aku yang dah tentu OKU tu...tak pernah teringin letak keta kt parking OKu...walaupun aku suruh!sebab dia rasa ada yang lebih OKU dari dia...apa hal lah setakat dua ketul titanium dalam kepala dia tu...walaupun dah cop SAH OKU

abgBro said...

ramai lagi org yg akai duk tang lutut...bro gua tabik sama luu

misznarney said...

wah... tabik spring ar kt apak yg bmulut laser nih!! bangga ar.. hik3.

patungcendana said...

mungkin dia buta...tak nampak sign kat situ...huhuhu...

lebih bagus berkawan dengan pemungut sampah...:-)

niEna hailani said...

betui...
ramai yg pndai tp x pandai berfikir..
myb EQ drg x berfungsi kot...
heheheee

Naz said...

aku juga hangat dengan org2 yg x reti bahasa ni.... compomlah depa ni cacat otak. walaupun tempat tu selalunya kosong tp x sewajarnya depa suka ati jer nak parking... grr... (marah ni)

mamai said...

shah:
aku marah masa tu tak terpikit dia tu cacat otak ahaks

Ber_uwang:
harsa sepinggan nasi yang di makan tu sama ajer dengan kat warung tepi jalan

Nur:
kaseh kat belakang tesco Extra or dulunya macro...

mamat tu tak cukup ajar rasanya

adibah:
kalau dia rasa dia besar kepala dan ego....rasanya dia lom rasa besar kemalauanya lagi..ahaks

jaja:
rasanya dia tak boleh nak kata apa2 sebab dia tau kot dia yang salah

dalia:
aku mmg minat kereta tapi bukan kereta dia la

ida:
aku respect kat hubby kau

abgbro:
aku takut nanti pala lutut dia dok kat pala dia pulak..hehehehehe

nany:
macam tak biasa hehehe apak nie bila dah bersuara sendiri mau ingat

patungcendana:
mungkin juga dia buta hehehe buta hati.

terima kasih berkawan dengan pemungut sampah...

niena:
bukan tak berfungsi tapi berkarat pasal tak selalu guna

NaZ:
relax bro kalau kau marah nanti aku lagi marah...

NuR said...

hooo..
kat blkg umah nur yg kat shah alam tu je la..
dari tesco jln kaki je ke rumah
huhu
alangkah tak beshnyer..
bila discover tmpt tu setelah terdampar jauh ke sini....


wawawa....

@tune® said...

aku pon benci mereka...

skalipon terdesak..perlu pikir si cacat

mamai said...

nur:
bila balik shah alam boleh la singgah kat Qase and Geng roger la aku

@tune:
mereka malas nak bersusah payah

Sulela said...

Bagus, bagus, bagus. Ko memang berani tahap gaban. Itu baru satu...cuba naik bas atau lrt or pape je lah kenderaan awam. Ada yang selamba dek je duduk kat tempat yang dikhaskan untuk golongan kurang upaya neh dengan wajah tak besalah. Hampeh!

Redynne™ said...

incik mamai..

nasib baik anda penyabar.. :)

klu sy ditmpt anda, silap2 sy dh bgtau kt dia dulu sebelum dia ade can nk kerek2 ngn sy..hehe..

ntah2 pandangan mata dia ade 'trouble' skit kot..? :D