Wednesday, July 15, 2009

5283 < 65 > 5348

Harap tak terlambat nak ucap tahniah and takziah pada yang menang dan yang kalah kat MU (Manek Urai ) bukan Manchester United ( aku harap next season MU kalah EPL ).

Tahniah:
Buat calon PAS sebab menang dalam pilihanraya kecil Manek Urai walau majoriti cuma 65.
nampaknya PAS kena kerja kuat untuk kembalikan keyakinan rakyat. Harap abg Ujie dapat bukitkan yang peraih ikan boleh buat kerja lebih baik dari yang ada MBA or PHD.

Tahniah:
Buat calon BN ( UMNO ) yang berjaya megurangkan majoriti undi PAS kepada 65. sekurang-kurangnya BN dapat buktikan yang masih ada lagi sokong BN ( guna duit tu lain cerita it part of strategi).

Cuma BN kena pikir dengan lebih jelas lagi, idea buat Jambatan tu rasanya tak relevent kalau 20-30 tahun dulu mungkin boleh diguna.

Rasanya BN harus fikir pasal buat Jamban baru dan air bersih untuk penduduk Manek Urai. Tak guna ada Jambatan baru kalau hanya digunakan untuk tempat orang buang hajat pasal jamban rumah dah roboh. Tak guna ada MBA or Ijazah or PHD kalau perkara basic tak boleh nak fikir.

Takziah:
Buat calon PAS kerana majoriti yang merosot satu pengajaran buat PAS, carilah mana silapnya.

Buat Calon BN ( UMNO ) kalah dengan majoriti yang kecil tapi itu bukan perkara baru 2004 dulu PAS kalah dengan majoriti kecil juga.

Perkara yang disesalkan

1. Dengar cerita TPM ulang alik dengan Helikopter untuk kempen BN siapa punya helikopter tu yer. Banyak sungguh duit beli minyak heli tu. Persoalanya ada tak SPRM nak siasat kes nie kalau la benar duit yang digunakan oleh orang yang naik heli tu benar2 guna duit rakyat macam mana yer.

2. Dengar cerita juga terdapat mereka yang ditangkap kerana menyamar sebagai SPR nak masuk Manek Urai, tapi sayang tiada tangkapan dibuat polis hanya menyuruh penyamar pulang. SPR tak nak siasat ker mana tau yang nak masuk tu pengundi hantu tak kira la nak pangkah untuk PAS or BN yang pasti perbuatan itu salah.

3. Dilaporkan juga terdapat pengundi yang beratur ambil duit dari seseorang dah tu bukan sikit RM300.00 khabarnya. Agak-agak ada tak SPRM nak siasat perkara nie, ini bukan masalah bagi duit untuk undi PAS or BN tapi masalahnya perbuatan beli undi itu yang salah.

4. Kes puteri UMNO kena baling dengan batu sampai cedera heboh dalam berita perdana tapi kes muslimat PAS kena caci tak ada pulak berita yer.


hmmm sampah sarap kat Manek Urai tu siapa la yang tolong clearkan.
kesian kat makcik dan pakcik yang dah tua tu kena sapu sampah nak tolong jauh pulak.

12 comments:

sharamli said...

nak naek helik0pter g tlg pakcik makcik clearkan sampah?

INTAN said...

aku dh lama pencen dr ambik tau hal politik..jd aku xleh komen..

tp aku setuju yg next session MU kalah...

IdaAnuar said...

aku nak komen tentang harapan ko supaya MU kalah kat EPL...helooooooooooo,jangan harap.

pas patut kaji balik kenapa menang tipis sangat dan umno pulak bagus lah sebab kalah juga..ada ke kalah bermaruah?cuba ko cite sikit mamai

mamai said...

shah:
terima kasih sudi tolong nanti aku belikan tiket kapal terbang

Intan:
yess terima kasih kerana bersetuju dengan aku

Ida:
aku tau kau mesti serang aku pasal MU kalah next EPL game hehehehe

apa kalah bermaruah hehehe tang mana maruah dia tu

niEna hailani said...

pas kalah coz anasir jaht telah digunakan...

actually nya kl nk kaji pasal penggunaan duit rakyat mmg menyakitkan hati...

coz bnyk sgt xley kira ngn jari kaki dah

DaliaLiyana said...

menang kena...tak menang pun kena..tu la senario politik malaysia...hai....macam2....

patungcendana said...

aku tak minat hal2 berkaitan dgn politik...

jadi aku senyum je la ya...:-)

mamai said...

neina:
macammana nak kira terlalu banyak yang digunakan pinjam jari kaki dan tangan aku pun masih tak cukup lagi

dalia:
adat berpoliti masing2 nak tunjuk mereka lagi bagus yang merana kita rakyat la

mamai said...

patungcendana:
aku juga sebenarnya tak berapa minat dengan politik nie tapi marah bila diperbodohkan oleh mereka yang kita harapkan

NuR said...

bro..
masa tgk kat dashboard tu nur igt bro nak bagi kuiz matematik tadi..
bila buka blog bro mamai baru la tauu..

huhu...

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

menang kalah adat bertanding.....tapi nak bikin jambatan tu....hahahahaha.......

mamai said...

nur:
hehehehehe itu la namanya permainan politik lain di mulut lain di hati

Pentoi:
diner tadi aku dan wife aku baru bercakap pasal lu mmg panjang umur lu..wife gua nie minat baca blog lu juga. tapi kalau dia minat lu sure gua buat lu jadi batu ladung hehehehehehe