Thursday, June 18, 2009

semuanya ada rahmat.....

pagi nie aku buat presentation kat customer yang datang audit tempat aku...
senang citer mereka dari Honda...ada 5 orang semuanya 3 dari Jepun 2 local...
aku kena buat presention pasal Supply Chain Management process kat company aku nie especially in logistics side...

Aku memang panic kejap pagi nie pasal material untuk presentation aku tak complete gara-gara broadband aku yang slow malam tadi...aku pening apa nak cakap kat depa semua nie especially kat boss aku kalau presentation aku fail maka projek mungkin tak lepas....tapi nak buat camner bukan salah aku mana aku nak cari bahan pasal last minute boss bagi assingment nie...

aku nekad juga buat presentation tadi.......masa aku buat introduction tu aku minta apologies pasal aku tak banyak slide nak tunjuk tapi aku kata "why dont we do "Genba" activity instead of we look at the slide" ( genba maksud dalam bahasa jepun tu kira macam turun padang dan lihat sendiri ) out off sudden this idea came. Tak ku sangka 3 orang Jepun tu terus setuju dengan aku.....

Tanpa buang masa aku terus bawa customer nie genba aku punya production floor, Logistics dan warehouse sambil Genba tu aku explain kat customer about the process at all location....kurang dari 30 minit selesai semua location....

Yang tak ku sangka masa closing meeting tadi mamat Jepun nie puji aku punya presentation more practical, short and most important they witness the actual process compare to others huh bangga aku sekejap......"Boss I prove it one more time"....mana increment aku tahun nie jangan buat lupa yer...

anyway ada rahmatnya dari broadband yang slow tu apa yang penting kita kena selalu think positive and jangan gabra...

tapi aku masih marah kat TM............bila la dia orang nie nak improve...

10 comments:

INTAN said...

wah tahniah....TM still prob kan..tensen betoi la...

mamai said...

intan:
terima kasih...ya betul TM nie masih problem duit tipa bulan nak collect lambat bayar kena potong tang services tak pulak dia kecoh

GRuNGe said...

Ko memang seorang yang berfikiran positif macam Sponge Bob. Paling penting, ko think out of the box. Sebab tu, ko adalah bos.

mamai said...

grunge:
think out of the box ya itu satu benda yang baik apa kata kau buat satu entry pasal nie....

miss GAZA said...

congrate2!
kna puji ngan org jepun..
best ni!!


smua bnda jadi ada hikmah..
kita cuma kena brsangka baek ja..
pasti ALLAH tolong!
=)

mamai said...

miss gaza:
terima kasih....hait no positif think nee

Sulela said...

Whoaaaa...kembang tak ko rasa? kekekeke

Allah tu sentiasa menolong hamba2Nya yang sentiasa berfikir...hehehe. Dapat increment nanti, boleh la ko genba2 ngan kuarga ko lak...hihihi

mamai said...

sulela:
kembang la kejap...tapi aku dah terpikir apa pulak assingment yang bakal boss aku bagi lepas nie...hmm pasal increment tu yang buat frust tu lom dapat2 lagi

Atan said...

nama dah TM.. "TAK MAU" improve.. service.. collect payment laju jek

misznarney said...

wah...congratz!!