Monday, June 15, 2009

komputer dulu dan sekarang

baru-baru nie aku ada beli sebuah laptop jenama compaq ( actualy HP )aku beli kononnya nak bagi anak dan wife aku guna dan belajar. Sebab aku sendiri dah ada laptop yang company aku bagi. Laptop yang aku beli tu memang berguna tiap-tiap hari anak aku on tapi buat main game ajer termasuk la lap top aku.......

zaman sekarang nie laptop dah jadi perkara biasa semua student ada laptop kalau buat servey majoriti setiap rumah kat malaysia nie ada laptop atau sebiji komputer especially kat bandar. Percaya atau tidak bila tiap hujung bulan bila semua adik beradik aku balik kampung maka rumah mak aku akan jadi sebuah pusat cyber cafe penuh dengan laptop dan itu tidak termasuk komputer yang memang sedia ada kat rumah tu....dan semua komputer tu akan on dari pagi sampai malam sebab anak buah aku termasuk anak aku sibuk main game...

zaman aku dulu komputer ni merupakan perkara ajaib....barangsiapa yang ada komputer kat rumah maka dialah orang paling grand masa tu. Kalau cakap pun pasal komputer ajer dan yang tukang dengar akan melopong mulut....masa tu nak pegang komputer pun takut tengok ajer boleh....lagi bangga kalau dapat pie belajar komputer walau hanya tau guna word dan lotus 123...

perkara macam nie berlanjutan sampai aku masuk U.. masa tu baru la kurang sikit jakun kat komputer....namun komputer masih lagi barang mewah. Kalau ada kawan-kawan yang ada komputer kat bilik maka bilik itu akan jadi tempat tumpuan ramai hehehehehe tumpang buat assingment la apa lagi...Biasanya yang ada komputer nie budak-budak IT la...dan budak IT nie biasanya poyo sikit rasa macam dia ajer yang bagus. Awek-awek kat U pulak memang suka kat mat IT nie ada masa depan katanya....
kalau ada presentation group pasti awek nak joint budak IT pasal cangih presentation guna komputer kalau tak guna slide bodoh ajer la...

Namun tak semua budak IT tu cerdik ada juga yang kurang cerdiknya...pernah one of our friend IT student yang dok satu level ngan aku kat kolej. Bapak dia belikan dia satu komputer baru untuk dia kalau tak silap aku komputer tu IBM brand yang paling cangih masa tu dan terbaru di pasaran ada 4RAM kira paling laju masa tu dan monitor kaler lagi...nak di jadikan cerita oleh kerana komputer tu baru maka ramai la yang teruja nak pinjam...dan mamat cyborg ( gelaran dia ) nie jenis yang tak kedekut kalau kedekut kita orang pulaukan dia....

oleh kerana ramai yang guna maka one day komputer nie kena virus so tak boleh la guna...mamat cyborg nie mengadu la kat kita orang macam mana nak buat komputer dia dah ada virus...so kami cakap kat dia kalau dah kena virus pie la clean komputer tu...mamat cyborg tu tanya lagi camner nak cleankan computer tu so kami cakap guna la sabun lepas tu cuci macam basuh baju( sebenarnya kami melawak ajer)...dan hujah kami diperkuatkan lagi oleh one of senior kat situ yang juga student IT kami panggil dia tok penghulu dan dia cadangkan lagi bagus kalau komputer tu direndam dulu. Tok penghulu nie memang kira terror la bab komputer nie. Tiap kali kalau ada masalah komputer ramai student refer kat dia termasuk student pompuan... kami suka ikut dia bila pie repair computer kat blok pompuan cuma itu ajer cara nak masuk pun walau kami terpaksa jadi balaci angkat komputer hehehehehe.....

berbalik kepada mamat cyborg nie aku tak pasti nie nie betul student IT atau dia nie memang jenis yang lurus bendul....one fine morning masa aku dan geng nak pie mandi macam biasa untuk ke kuliah kami semua terperanjat beruk kat dalam bilik mandi tu...
mana tak dalam tab basuh baju tu kami terlihat ada sebiji CPU berwarna hitam yang cantik berendam dalam air sabun...kami berpandangan antara satu sama lain dengan mata yang terbeliak dan mulut telopong....dan dengan serentak kami jerit cyborg!!!!!!!!!!!!!!

pagi tu kami ponteng kelas ekonomi....dan pikir macam mana nak selesaikan masalah mamat cyborg nie...kalau bapak dia tahu sure mampus kami woooo...dalam hati menyesal tak sudah lawak tak kena tempat tak pasal-pasal kami kena pie lab nak buat assingment dan sure kena beratur panjang sambil mengadap komputer yang cam hampeh....dan dengan berkat kepakaran tok penghulu berjaya juga kami betulkan komputer tu hehehehehe tukar ajerla mother bord dalam lama luar ajer baru apa lagi yang boleh buat...tapi cara bersih virus tu memang berkesan sebab lepas tu dah tak ada lagi virus hehehehehehe.....

first time aku beli laptop aku sendiri masa tu aku final semester beli second hand dari abang senior yang dah graduate. Aku beli guna duit sendiri hasil jadi part time perpustakawan setiap malam....aku beli sebab nak buat tesis aku dan awek aku sambil ditumpang oleh roomate aku dan kawan-kawan aku...

la nie student kalau tak ada laptop tak nak pie belajar macam anak-anak buah aku nie sanggup berhutang janji dapat beli laptop dah tu nak yang cangih.....walhal bukan ambil course IT pun.....la nie kalau mabil course IT pun hehehehe lom tentu dapat kerja sebab la nie komputer tak pie kelas pun dah boleh guna....lain la dulu kalau ada sijil komputer sure orang ambil kerja walau SPM tak lepas.....







by the way cyborg dah jadi orang berjaya sekarang........

22 comments:

dkama said...

hahaha lawak... cyborg tuh bukan la lurus bendul tapi die hormat kat tok guru... tu pasal berjaya...

Hasbullah Pit said...

walaupun kau pernah ceritakan cerita ni dulu.
tapi tetap kelakar

gee said...

laptop tu aper..kihkihkih-->mau kena sepak ni

ije said...

adeh cyborg.. lurus betul! haha.

tapi betullah. kalau time cui sekolah or raya, rumah dah jadi mcm cc. penuh laptop.

mamai said...

dkama:
respevt tak bertempat....

abol:
ya aku pernah citer kat ksu dulu yer...ciss otak lu masih ada cip 4mhz

gee:
laptop tu sama ngan ngetop....

ije:
hehehehe kau pun sama yer

GRuNGe said...

Wakakaka. Aku ingat zaman bukan IT dulu. Zaman dimana disket jenis senang patah. Zaman dimana windows masih tak ada, pakai OS ala-ala dos. Zaman microsoft word takde tapi akai word perfect dan lotus. Untung budak-budak la ni kan mamai.

mamai said...

grunge:
kamu mmg betul...budak sekarang mmg beruntung tapi aku hiran bila tengok buku teks anak aku yang banb IT tu masih lagi tunjuk flopy discket...masih ketingalan

anaklaut said...

tq sudi singgah di anaklaut

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

masa gua kecik dulu komputer game kena masuk 20sen..

miss GAZA said...

salam buat tuan punya belogg..

haha
lawak tulla si cyborg tu.
=D

tapi saya ingat pasni kalaw pc ni wat hal saya rasa ada jugak kot yg berendam dalam kolah tu!
haha
kasi hilang semua virus sama cacingss!
=p

kagum sama si cyborg yg udah brjaya harini..
=)

miss GAZA said...

eh,
sayala budak sekarang tu..
mmg beruntung!
huhu
alhamdulillah..
=)

mamai said...

anaklaut:
salam ziarah juga...

pentoi:
itu zaman kita dulu la nie nak main game koman-koman pun 1 inggit

miss gaza:
terima kasih sudi singgah....cyborg dah jadi orang besar pasai dia belajar dari episod rendam komputer tu....anda mmg anak yang bertuah...

Naz said...

hahahaha....
lawak la kawan ko tu. x terjangkau akal aku ada org yg boleh buat mcm tu...

Sulela said...

Aku kenal komputer masa mula keje. Guna lotus 1-2-3 dan word. Bila pie interview bank, dorang tanya ada skill guna windows tak. Bila aku cakap takde, dorang reject la. Lepas tu aku pie masuk kelas malam belajar komputer. Adehhhh...seksa makcik dibuek eh. Bukan murah yuran nak belajar tu. Tapi aku berazam nak sambar laptop sebijik...kekeke

mamai said...

naz:

apa yang tak kita terfikir itu yang berlaku...

Sulela:

aku pun dulu cuma kenal word nan lotus 1-2-3 ajer itu pun dah masuk U baru kenal....

kau nak beli laptop baru bagus lepas n ie boleh ler update blog selalu

kimisai said...

salam..weh bro sambung la story tuh..tak sabar dah nie..

INTAN said...

klu jaman ko masuk U...pengguna pc dh meluas..kira mesti ko ni junior aku.....hehehe...jaman aku dulu guna typewriter lagik tau..hehe

ceh...tua dah aku ni

mamai said...

kimisai:

salam terima kasih kerana melawat...
citer tu dah habis la...nanati sambung citer lain....

Intan:

baru nak meluas...junior mungkin kot

eiza in the house.. said...

adey hai..lurus betullah...nasib leh baikkan semula..mau tak bapak dia sekeh sorang pale tu..hehe

mamai said...

eiza:

pasal takut kena sekeh tu la mati-mati kami tolong dia betulkan komputer tu...

soulman said...

komputer pertama aku guna .. olivetti monochrome dual floppy .. rega RM22k .. tp opis pyer .. hehe

mamai said...

soulman:

mahal tu....