Friday, January 29, 2010

interview

one of aku punya hobi adalah pergi interview, kadang-kadang tu bukan sebab nak kerja tu tapi suka sajaer suka-suka.

last year total aku pie interview 8 kali dan dari lapan tu 3 darinya telah offer aku kerja. tapi aku tolak atas beberapa sebab but bukan sebab salary tapi more on enviroment kerja kat tempat tu.

last monday, 25.1.10 aku telah menghadiri temuduga pertama aku untuk tahun ini, aku pergi sebab aku teruja dengan company tu kerana all the time aku ingat company tu milik orang luar tapi bila aku buat research rupanya milik bumiputera. aku dipanggil temuduga tak sampai dua jam dari masa aku apply job tu trough jobstreet oleh HR manager mereka.

on that day termasuk aku ada tiga orang yang hadir untuk jawatan yang sama, dan sempat juga aku berborak dengan mereka both of them mempunyai master,kecuali aku yang hanya ada degree buruk.

mungkin sebab aku tak ada master aku jadi orang pertama masuk bilik interview. and what a supprise this is first time in my experiance bila yang temuduga aku itu terdiri dari board of director, tiga orang semuanya dua perempuan dan satu lelaki. well kalau dah board of director yang interview pasti soalanya susahkan.

tapi tak tahu kenapa aku rasa macam interview biasa ajer hari itu, semua soalan aku jawab degan tenang dan hujah sekali. banyak juga mereka tanya pasal aku dan experiance aku. dan macam biasa mereka tanya kenapa aku nak berhenti kerja dari tempat sekarang. aku cuma jawab aku tak tulis pun yang aku nak berhenti kerja dan aku suka dengan kerja aku. aku cuma tulis aku ingin mencari pengalaman baru jika berpeluang.

lama juga la aku dalam bilik tu dari 9.30am - 11.00am, seperti biasa la memang interview aku tak pernah kurang dari sejam, record paling lama aku pernah diinterview 3 jam dari pukul 5.00pm to 8.00pm. itu last year bila one of MNC company call untuk interview aku. but at the end aku reject juga sebab company tu productnya melibatkan drug so aku kurang yakin dengan diri aku.

well seperti biasa dalam bilik interview aku yang lebih banyak bertanya berbanding mereka. that should be because kita kena tahu macam mana keadaan tempat yang kita hendak kerja nanti. about their culture, about product, about sales and most important what is company target and direction.

at the end off interview aku bagi tahu kat intiviewer tu.."sesi interview pada saya adalah tempat di mana kita bertukar pendapat dan pandangan, tempat kita berkongsi pengalaman dan mungkin kita boleh guna pakaidi kemudian hari. sesi interview bukan sekadar mencari siapa yang layak. that why aku suka pergi interview kerana aku suka belajar dari yang lain. bukan kerana aku desprate untuk dapat kerja"...dan ada sedikit perubahan pada muka mereka. dan aku pasti aku tidak akan dapat kerja itu.

bila keluar dari bilik interview kedua-dua mamat tadi datang menghampiri aku, "lamanya kat dalam, apa yang dia tanya"...dengan muka yang cuak. aku cuma cakap tak ada apa-apa cuma mereka tanya about our self. cuma aku bagi tahu mereka just tell the true to them tak payah nak tipu-tipu sebab mereka tahu.

petang tadi HR manager tempat tu call, kita akn buat second interview next week. aku cuma cakap "nanti saya fikirkan"...

sebenarnya hati aku tak segairah mula-mula dapat call interview bila mana aku menyaksikan bertapa stress muka staff yang lalu lalang semasa aku isi form. tiada sedikit senyuman yang diberikan dan hati aku mula gusar dengan susana office yang suram dan sempit....


p/s; kadangkala kita harus fikir dalam bekerja ini bukan sahaja gaji dan pangkat jadi keutamaan. tapi kepuasaan bekerja yang penting no meaning andai kita get big salary tapi hati tak happy. stress boleh buat kita cepat mati beb.....

32 comments:

hisham said...

salam bro...byk gak pengalaman di temuduga ni ek...tu yg petah berkate2 tu...
btl bro...kepuasan tu adelah keutamaan...

tunbegia said...

sungguh rajin berinterview, 'memang duit bukanlah segala-galanya, tapi segala-galanya hendak pakai duit,'

salamm,

tunbegia said...

sungguh rajin berinterview, 'memang duit bukanlah segala-galanya, tapi segala-galanya hendak pakai duit,'

salamm,

beautiful_rose said...

betul tu....
sokong ckp pak cik mamai
kalo kite keje dlm keadaan y x gembire x ikhlas,keje pon jd x berkualiti...
so,sy wt 1 keputusan y mana sy memilih utk bhnti keje walupn tmpt keje tu bagus majikan baik tp hati x gembire pon rse mcm x gune gak (x ikhlas) then skang sy memilih utk wt somethg y sy suke...

Frodo Baggins said...

hahahhahha cool!!!
terbaixxx arr bro mamai...
keje mesti ske n happy
stress cepat tua!
agaggagagaga ...

jawapan last tu, confirm beliau2 tu akan ingat sampai mati! trust me! ((rasanya wa pown akan ingat sampai mati))


>>___<<

ikan emas said...

Cantik catatan ini
terutama kat beberapa frasa tuu...tetapi ada juga yang sy tak berapa nak setuju.
saya pernah menulis juga mengenai tips menghadiri temuduga ini.

p/s : tak kena rasanya dilabelkan sebagai 'merapu'

jalak lenteng said...

betul tu pakcik mamai..wat per gaji besar tapi keje tak hepi..

masuk neh 10x saye dah inteview..hanya 1 daripadanya sukses..dan lepas tuh berenti keje..agagaga

yusuf mujahidin ™ said...

Aslmualaikum bro man

turunkn la ilmu nk hadapi interbiu ni...
cuak rs..hehehe

ZULKIFLI BIN MOHAMED said...

Salam Mamai,

"benar bagi sesetengah manusia, tidak kepada manusia lainnya - hebat juga hobi saudara ini".

zia said...

betul tu pakcik..pengalaman interview gua tanya kat mgmt tu "betul ke gaji kat sini dah rendah"? hehehe..tup2 terus gua dpt keje hehehehe

caluk@cencaluk said...

nak cari kerja tukang sapu sampah tp gaji mcm CEO he he

Sharinginfoz said...

hmmm tak sangka kan ada juga yang suka pi interview suka2 ya... yang penting dapat pengalaman kan...

Siapa Nak Promo Blog???

Apasal Suka Berhutang???

Jom Promosi Celcom Broadband

sI tEDI said...

sebelum kerja sekarang 3 kali je g interview. he he he

sharamli said...

mesti sebab ari tu befday pakcik...

eh..bet0l la kan 25.o1

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

lu betul...kerja mau syok ma..

dzul hafixi said...

nanti gua aplikasikan..
nak tgok camane..

patungcendana said...

ajar aku woi...aku paling takut interview...huhuhu

enyheartsdiamond said...

nanti bila eny nk p interview..ny mentak tunjok ajar uncle k :)

Idalara said...

tak suke g interview
tp interview org suke lah...
rasanya keja yg disandang skrg pun tk de interview..

hamzah@al-lavendari said...

saya setuju sangat dengan awak kali ini. saya memang cari tempat kerja yang boleh saya berblogging.. macam tempat sekarang. bila kerja saya siap, saya berblog. orang atas tak bising asalkan kerja saya siap dengan memenuhi piawaian yang ditetapkan.

Erna said...

pertama kali rasanya nakak jumpa orang yang pi temuduga untuk bertukar2 fikiran..selalunya orang nak pi temuduga..macam2 persediaan dan muka pun..berkerut risau bila la nak sampai giliran..

Koyuki said...

nak kerja yang dapat buat saya senyum setiap hari bukan muncung dan ketuk kepala di dinding

sekamar rindu said...

salam.....singgah..

patungcendana said...

re:...eh...aku tengok gagak pun ter emo gak...hehe

seroja jingga said...

salam kawan
lama aku tak datang..

interview?
tadelah aku nak rajin mcm ko nih

Solehah said...

pak cik, eh bos, nak mintak tips interview..boleh ka buat entry khas..hehe..lari topik lak..

master teddy said...

setuju2!!

kalu xd kepuasan,kalu stress xde gne.nt mle la nk wat keje smbl lewa.btol x uncle?? ;)

♀.รﻨν.♂ said...

pakcik.
nty tlg wakilkan org nak intebiu boleh?
hahahaa

dkama said...

waaaaaaaaaaah Gempak hobi bro... Rasanya susah nak selesa kerja ngan orang ni... maklum lah zaman dah berubah... orang2 sekarang high taste kan...hahaha PEACE

bias® said...

pergh! kena mintak petunjuk nie?

Lia3003 said...

yeah! stress stress..fuh! speechless nak cakap sal keje

missjiwa said...

gile hebat....
ngee~