Tuesday, January 26, 2010

liabiliti

hidup ini suka atau tidak, kita selalu dikelinggi dengan liabiliti, biasanya liabiliti ini tidak mendatangkan sebarang faedah kepada kita. selain dari membebankan kita dan terpaksa kita tanggung atas nama ketuanan, keturunan, kebudayaan dan yang sebenarnya lebih kepada kepentingan.

apa yang lebih malang bila kita terpaksa menerima liabiliti kerana kita tidak berani hanya demi sesuap nasi. liabiliti juga kadangkala menyebabkan terpaska membenamkan kebenaran itu sedalam-dalamnya agar kita dapat hidup dalam kepura-puraan.

liabiliti ini biasanya datang dalam dua bentuk iaitu "material" and "man" (benda dan manusia) tapi yang pasti kedua-dua bentuk ini akan hanya menyusutkan "capital" dan mengurangkan profit.

untuk menghapuskan liabiliti adalah satu perkara yang amat sukar kerana ia melibatkan satu "process" yang panjang dan "procedure" yang amat ketat. namun ada masanya walau kita sudah mempunyai "process" dan "method procedure" yang baik kita masih gagal untuk menghapuskan liabiliti. kerana ada pihak yang menjadikan liabiliti ini satu "profit" untuk diri sendiri atau kumpulan tertentu.

bayangkan andai liabiliti ini dapat dihapuskan berapa banyak "capital" dan "profit" itu dapat kita agihkan.




p/s: kadangkala bila terlalu berkias sukar untuk orang tafsir namun begitu ia lebih baik.....di office aku juga ada liabiliti yang ingin aku hapuskan tapi memang sukar.

25 comments:

Frodo Baggins said...

mmmm .. setuju
sangat paham bro mamai

:D

liabiliti syarikat
liabiliti bangsa
liabiliti negara
liabiliti agama??

kesimpulannya, liabiliti
bnyk bawak impak negatif ...
agak sukar sbb kita dah lalui satu
tempoh yg panjang .. kdg susah
nak ubah. atau tu sememangnya KITA?? aishhhhemennn ~~


>>___<<

huj@n said...

kebenaran yang samar?

sharamli said...

sem0ga pakcik dapat hapuskan liabiliti di 0fis tu..dan lepas ni tiada lagik entrei2 ketidakpuasan hati psl bebudak 0fis..

master teddy said...

ble terlalu berkias org wat2 xpaham.. ;P

JMR said...

kurangkan liabilit, tingkatkan kualiti...erk...;-p

Koyuki said...

liabiliti jenis apa yang nak dihapuskan tu?

hehe~

Daun Bidara said...

liabiliti ada yang mungkin kekal rasanya dan ada yang datang sementara tapi cukup payah nak mengelak daripadanya.

Sharinginfoz said...

apa-apa pun gunakan liabiliti tersebut sebagai dorongan untuk lebih berjaya dan turn it into positif

Nak Kahwin Awal Ke???

Berapa Duit Dalam Poket Anda???

Sharinginfoz said...

apa-apa pun gunakan liabiliti tersebut sebagai dorongan untuk lebih berjaya dan turn it into positif

Nak Kahwin Awal Ke???

Berapa Duit Dalam Poket Anda???

Cik Cookie said...

liabiliti untuk bulan nih sgt tggi.
jd kena cut apa yg patut.

zia said...

realiti dan fantasi..err..tak sama ke..hehehehe

azieazah said...

Salam kenal MAMAI...

entri ni jelas memperlihat luahan yang serasi dengan nick yg diguna..hehehe

Rozita said...

liabiliti kat ofis tu, material or man?

aloy_paradoks said...

lu ni makro sangat la..

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

boleh ke beb....?

mamai said...

frodo:
hahaha kamu sememangnya seorang yang bijak dan cerdas

hujan:
kena lagi detail kot

sha:
itu perkara yang sukar

master teddy:
memang susah nak faham

jmr:
hahahaha liabiliti nak kurang tu yang susah

koyuki:
ada banyak liabiliti

daun bidara:
biasanya ia adalah kekal dan kalau nak hapuskan makan masa yang panjang

sharingfoz:
biasanya liabiliti tidak mendatangkan faedah...

cik cookie:
ya patut di potong

zia:
tak sama la dik oiii

azizah:
ya salam kenal buat kamu juga...memang kena pun hehehehe

rozita:
ada dua-dua sekali

aloy:
kalau terlalu mikro akan ada yang perasaan dan mungkin akan ada tindakakan...tapi lu orang seni mesti paham

akupentoi:
boleh tapi kena sama-sama la bro

hamzah@al-lavendari said...

"one man meat is another man poison .. " begitulah realitinya hidup ini Mamai !

caluk@cencaluk said...

cerita susut nilai ke he he

maiyah said...

apapun, buat yg terbaik

mamai said...

al alvendari:
setuju tapi thing still can change

caluk:
lebih kurang gitu

maiyah:
itu sudah pasti

dzul hafixi said...

cube try tukar liability jadi asset..
boleh x?

Solehah said...

takutnya dihapuskan...isk3..

Naz said...

mcm mana nak kurangkan/hapuskn terus liabiliti erk??

SuFy said...

assalamualaikum..maaf da lama x singgah..:) bz memanjang...

semakin usia meningkat...liabiliti gak semakin bertambah..betul kan..:)

AzuanBudakMemandai said...

liabiliti memang menyusahkan huhu