Thursday, January 28, 2010

CO2 Emission Reduction Presentation

hari ini aku dibagi last minute tugasan untuk buat presentation kat UMW AUDIOTRIUM TOYOTA. Tajuk tugasan aku CO2 Emission Reduction, presentation ini talk about what is our company contribution to our enviroment to reduce the CO2 Emission.

biasa la bila dah last minute memang tak banyak bahan dapat aku prepare, sepatutnya presentation nie di buat oleh lain department yang pergi training hari tu tapi entah macam mana GM suruh aku yang buat, pasal that department tak buat apa-apa pun.

tempoh masa presentation cuma 15 minit ajer, so kelam kabut juga la pagi tadi aku buat dan cari bahan, nasib baik department aku ada buat kaizen improvent untuk route deliver, so mind aku kata this is the thing yang aku talk about how the simple change in route of delivery can give us big impact in saving and reduce our CO2 Emission.

dan kerana presentation ini juga la aku terpaksa batalkan temu janji dan plan ayang aku baut dengan beberapa orang para bloger semalam. sorry guys tak boleh make it today. maybe next week kita jumpa la.

back to aku punya presentation tadi, mula-mula rasa malu juga la pasal dari 6 company yang buat presentation tu semuanya well prepare, presentation mereka canggih lengkap dengan gambar dan data, yang boleh memeningkan kepala. sedangkan aku hanya simple slide ajer.

but at the end of presentation tak sangka pulak aku punya yang terpilih, ingatkan company yang siap ada bagi quote from najib punya target year 2010 on malaysia punya komitment in enviromental policy yang katanya nak kurangkan pencemaran by 40%. company yang cerita tentang pencapai yang diperolehi oleh mereka dalam mengurangkan pencermaran alam sekitar tapi bukan di malaysia sebaliknya di Jepun....

one thing, bukan nak cakap aku bagus tapi bila kita buat presantation kita kena faham objektif dan kehendak audian, bukan syok sendiri, slide yang kita tunjuk biar ringkas tapi meeningfull. and most important jangan nak kutuk presentation orang lain jangan pertikai data yang orang lain collect. lebih-lebih lagi bila kita tak faham apa sebab mereka collect data itu.

kalau setakat nak bodek Najib yang hanya bercakap nak reduce 40% pencemaran masa kat copehengen denmark dulu, baik tak payah kita sedia maklum bahawa mereka hanya bercakap tapi action plan tak akan ada in fact mereka la peyumbang kepada pencemaran. kalau tak percaya kamu pergi sahaja ke mana-mana pejabat kerajaan berapa banyak pembaziran yang mereka lakukan, tak usah jauh tengok sahaja penggunaan elektrik mereka, biar seorang sahaja berada dalam office tapi lampu yang terpasang hampir seluruh bangunan. itu tak termasuk penggunaan aircond, dan kenderaan.

19 comments:

~~~ kay ~~~ said...

jom tanam pokok - trees are attractive, cheap, help with energy costs and reduce the CO2 in our air, they provide cooling shade and absorb CO2 from the atmosphere while creating oxygen...

well, almost half of the energy we use in our homes goes to heating and cooling..

we can reduce CO2 emissions by readjusting our driving style and etc..suka pulok aku tajuk nih hehehe

(^_^)

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

bravo...

bias® said...

membazir itu kawan siapa? siapa murid-murid? cikgu tak dengar lah...

Solehah said...

Tahniah..boleh menuntut ilmu ni..

sharamli said...

tahniah pakcik...

dkama said...

rasanya bos pon kena main peranan gak dalam memilih orang yang tepat... hahaha PEACE...

Hasbullah Pit said...

Najib target 40% ? bukan 25% ka?

aloy_paradoks said...

aku setuju dengan satu bahagian kondem tu...

Moon Death Spell said...

hehehe.. last minit punye keje ye..
macam moon selalu buat..

pasal presentation tu.. ape yang uncle ckap sama macam lectre moon cakap

Erna said...

mamai..tahniah..berjaya

~0~ said...

btol2....

gaberment mmg byk membazir...

zia said...

yang penting kualiti..hehehe

HonEyBuNNy said...

syabas untk pak cik.....;-)

Rozita said...

takut nak kutuk gomen lebih2..nnti masuk ISA pulaks :P

larasephia said...

setuju
sgt kagum dgn org2 yg berani bercakap.

mamai said...

kay:

kita tanam majlis perbandaran tebang hahahah

akupentoi:
biasa ajer bro

bias:
entah kawan saper tah teruk betul la

soleha:
tak seberapa cuma fikir logik ajer

sha:
thank you

dkama:
ini buka pilih tapi paksa

hasbul:
ikut katanya 40% cakap kena tinggi beb

aloy:
jgn kondem orang hahaha

bulan:
itu yang uncle belajar kat UUM dulu

erna:
terima kasih

SuFy said...

wahh...alhmdulillah....kdg2 kerja last minute memang menjadi..eheheh..:)

AzuanBudakMemandai said...

aku tak pernah tutup kipas bilik aku nie haha...

mamai said...

O:
itu yang mereka tidak sedar

zia:
ya betul tak perlu banyak-banyak slide

honneybunny:
thank you

rozita:
itulah masalah kita tak boleh nak mengutuk benda yang betul

larasephia:
tak juga berani cuma buat-buat berani

sufy:
tapi kena tengok juga selalunya last munite nie banyak yang tak jadi

azuan:
next time kena off kipas bila keluar bilik