Tuesday, January 26, 2010

chess a.k.a catur

latelly aku banyak buang masa main chess aka catur kat rumah, main pun dalam komputer ajer dari amature level aku up ke expert sebab mahukan lebih cabaran, tapi masih lagi boleh menang.

one thing yang aku terfikir masa main catur nie, is not only about strategy tapi apa yang aku nampak catur ini also is about our life. no wonder orang cakap hidup ini umpama catur...

tapi dalam permainan catur ini sebenarnya apa yang kita perlu lakukan untuk menang ialah bukan sahaja membunuh seberapa banyak askar musuh tapi dalam masa yang sama kita harus mempertahankan king kita.

kalau kita perhatikan dalam permainan catur king mempunyai pergerakan yang paling terhad walau bebas, in other words apa yang aku perlajari king dalam permainan catur tidak banyak memberi kesan untuk menjamin kemenangan tapi hanya satu liabiliti.

namun untuk menang liabiliti itu harus kita pertahankan biar yang lain harus terkorban.....

sesiapa yang tak minat main catur so belajar la main nanti kamu akan lebih memahami hakikat kehidupan ini.


p/s: to all of you yang wish birthday semalam terima kasih banyak-banyak makin hidup ini semakin tua, but aku tak mahu jadi buah catur...aku mahu menjadi pencatur

27 comments:

Daun Bidara said...

dah lama tak main catur ni

A.K.U.D.O said...

selangkah jer terus chekmates...

nursarah said...

terernya uncle main catur ngan komputer leh menang..hehe

sharamli said...

silap langkah..kita yang susah

sharamli said...

silap langkah..kita yang susah

Sharinginfoz said...

apa kata jom kita main catur.. pi le register kat www.gameknot.com

Jom Jimat Air

Jom Assam Laksa.. Sedap

patungcendana said...

life's too short for chess...hehehe...

aku tak reti main catur sebenarnya...:-D

re:...jantung itu sekarang aku keringkan dan aku simpan dalam peti...

mamai said...

che la:
boleh la start main semula

akudo:
teruknya

nursarah:
tak terrer mungkin nasib

sha:
sebab tu kita mesti ada strategi

sharingfoz:
broadband slow tak best

patung:
apa kau sudah berjaya meragut jantung itu

master teddy said...

oh.oh..terkenang zaman kne marah2 manje ngn adk mse teddy blaja men chess ngn adk comel ku tu suatu mase dlu.. ;P

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

sumpah gua tak pandai main catur..

Mawar_berduri said...

permainan yang boleh mangasah minda

dah lame tak main ..tak de game ni dalam pc ..huhu

atie said...

Salam Mamai...

Tak pandai langsung main catur.... Selamat Hari Lahir semoga sentiasa dalam Rahmmat Illahi...Maaf lambat ucap lak semalam sibuk sikit langsung tak bukak komputer....

enyheartsdiamond said...

catur bestari pernah dgr x uncle???
cara main dia mcm jutaria..

notso_violet : seindah bunga seri pagi said...

main catur beginner lawan komputer pun kite kalah hahah.

caluk@cencaluk said...

main dam ular pun best gak he he

ayampinko said...

peberet gua nie..

pendapat haku..

catur adalah bagaimana untuk membunuh king lawan dalam masa yang sama menjaga king sendiri.. tak kira sapa terkorban yang penting menang..itulah hakikat kehidupan..

HonEyBuNNy said...

ngeh3.....ila xpndai main catur...huuhu

maiyah said...

erm.. betul tu.. sy suka gak main catur kat tenet nih

mamarempit said...

mama 1 hapah tk paham ttg catur ni..men dam aji pun tk terer....

crazy_labelle said...

ak suke dam aji..
bru la bercirikan samseng kg dusun...

mamai said...

master teddy:
aik main chess pun kena marah

pentoi:
lu ada skil lain bro

mawar berduri:
boleh install tak apa senang ajer

atie:
tak pandai boleh bekajar....terima kasih

eny:
tak pernah dengar la dear boleh la ajar uncle

rai:
cuba lagi lama-lama pandai

caluk:
hehehehe aku pun suka main dam ular

honneybunny:
nak pakcik ajarkan

ayampinko:
kamu hampir berjaya memahami maksud aku

maiyah:
bila boring best juga layan

mamarempit:
mama sanggat bz tu

carzy labelle:
oh samseng kampaung dusun main dam aji yer hahahahaha aku tak pandai selalu kalah

dzul hafixi said...

ade jugak org ckp..
org yg terer catur ni terer math..
owh.. gua wakil sekolah dulu..
tp math spm x credit pon..
add math 7..
aduh..

jane said...

saya suka main catur..
pling suke tang kuda..

kekekeke

AzuanBudakMemandai said...

dah loama kot tak main huhu..

Solehah said...

saya kalo main catur kat pc asyik kalah ja..takk ira la level apa pun..

NuR said...

tak reti main..
leh ajarkan x bro?

mamai said...

dzul hafixi:
aku juga sama fail mate hahaha

jane:
kuda boleh tunggang jauh sikit hehehe

azuan:
boleh la start main semula

soleha:
kena praktis lagi tu

nur:
boleh senang ajer