Thursday, November 5, 2009

salah boss ker

boss: Customer telah bersetuju untuk tukar delivery trip dari 4 ke 2 sahaja per day. ini bermakna tiada lagi OT pada waktu malam dan kamu semua akan kembali kepada normal working hours.

staff 1: tapi kenapa boss.

boss: customer mahu kita kurangkan kos barangan dan dengan ini juga syarikat dapat menjimatkan kos penghantaran dan kos operasi serta elektrik.

staff 2: boss kami akan menerima kesan jika OT tiada, gaji kami kecil boss.

staff 3: betul boss, bukan sahaja OT tiada elaun kerja malam juga tiada boss.

staff 1: boss kami ada banyak tanggungan, nak bayar kereta dan rumah lagi boss.

staff 3: ya la boss masa beli kereta dengan rumah kami dah budget kalau ada OT mesti cukup gaji kami.

staff 2: boss tak bolehkah berbicang semula dengan pihak atasan dan customer.

boss: saya telah membawa perkara ini ke pihak atasan dan juga berbicang dengan customer tapi telah di tolak. namun kamu tidak perlu risau kerana kamu semua masih lagi berkerja seperti biasa dan cuma OT sahaja akan berkurang.

staff 1: boss ini tak adil pada kami, boss jangan la sekat periuk nasi kami, kalau OT tak ada susah kami. boss tak apa gaji dah banyak ( dengan nada marah )

staff 2: ya boss lagi pun kami dah lama kerja kat sini.

boss : tiada siapa yang sekat periuk nasi kamu kecuali kamu sendiri yang menyekat periuk nasi kamu. kamu selalu kata syarikat tak adil, boss tak adil tapi pernahkah kamu berlaku adil pada syarikat dan saya. waktu OT malam kamu masuk lambat saya tak marah, masa OT juga kamu semua tidur siap dengan bantal dan tilam syarikat tak marah.
bila rehat kamu sering terlajak tapi bila gaji lambat masuk kamu memekak. itu tak kira lagi harta syarikat yang kamu guna untuk kepentingan sendiri. Van rosak kamu pandai komplen tapi kamu guna van buat catering, company tak dapat komisyen pun. kamu tak datang kerja ambil cuti pasal kedai buger tak ada orang jaga tak ada pulak saya kata tak boleh. kamu MC lebih dari 14 hari tak pulak company potong gaji. basuh kereta baru yang lebih mahal dari kereta saya pakai air company tak pulak company mintak bayar bilnya.

staff 3: susah kami macam nie boss banyak benda nak kena bayar nie.

boss: habis tu salah saya dan company ke. sudah saya katakan dari dulu OT bukan untuk kamu nak joli beli benda yang tak kamu perlu sebab OT belum tentu selalu.

staff 1: nampaknya kena cari kerja baru macam ni kalau boss tak boleh tolong.

boss: silakan saya tak halang kerana ada berpuluh ribu yang menanti tempat kamu.


dan hari ini staff 1 tak datang kerja. boss pun tak tanya dan malas nak cari bukan company nie tutup pun kalau dia tak datang kerja.

p/S; staff lain hanya tunduk membisu walau ada kelat di wajah tanda tidak setuju. nak buat macam mana kalau hidup terlalu nak bergaya

37 comments:

BuLaN iTu aKu said...

saya first lagi..

susah gak ye,..
hurmmm...
ni yang takot nak masuk alam pekerjaan ni..
tapi kita sebagai pekerja kene ingat kita punye etika

imHepPie said...

biarkan si luncai ngan labu2nya...ada dwet berjoli..xda bru nk bising

sharamli said...

sum0 staff tu laki ke pakcik?

HonEyBuNNy said...

erm..xtau la nak salah sapa....sabo je la..hurm...

abe long said...

salah ke boss tu? xke boss tu pon mkn gaji jugak..bemakne syarikat tu bkn boss yg punye la..jd die pon kene ikut arahan bos kpd boss..huh..
bos aku slalu ckp..
bos is always right

miSs siv said...

eh cite betul ke nih pakcik?
cam kesian je.
tapi ape bos ckp tu betul.

p/s: pakcik nak join ke x tgk muvee?

abgBro said...

aduyai bro...susah jgak jd boss ni ye...bab piuk nasik ni sensetip ckit, bile OT dah xder mmg lari budget, gaye idup pun dh up grade...suh derang tmbah warung burger la...hehe

lg pun bile ank buah ramai ni mcm2 peel ade kan...tu blom kira yg aply cuti kes nenek kawen lg tu...wakakaka

PEJUANG KESENIAN EXTREME said...

siapa yang salah ni...hahah

Record terbanyak aq bekerja
Shift A=7am-3pm
Shift B=3pm-11pm
Shift C=11pm-7am
Semua ini dilakukan dalam masa 1 hari
Tapi shift c aku balik pukul 4am sal tak tahan ngantuk.
Jadi kira aku OT pada hari tersebut ialah 13jam
.
Jadi record bekerja 1 hari ialah 21jam..memperbaharui record 19 1/2jam..

Amacam

sayu=pilu said...

adeh sian nyer pokcik kat staff pokcik tuh..tapi nak buat camner kalo dah customer yg mintak tak kan nak paksa lak kan...erkk buat ler keje partime kan pokcik kan..

petangcondong said...

kekeke...
suruh dorang ukur baju biar dibadan sendiri..
sabar jer laa...

Liyana said...

hm..ni mesti kat tempat awak keje kan..

ije said...

haha. bagus boss tu. direct to the point.

adibah said...

mmm.. bila staff dah melayan OT sebagai pendapatan tetap.. boss yang pening kepala..!!

*big boss aku dah bagitau, esok ada meeting time dia tengah bad mood tadi.. abes la esok.. kena cari ayat melembutkan hati.. :-)

dkama said...

hahaha Diorang nih menggelabah la... Rezeki bukan di tangan Bos... Kalau dah rezeki takde OT pun idop... tapi kalau takde rezeki OT banyak2 pun tak guna... Bersyukur kan lebih baik... PEACE...

anaklaut said...

salam..

Boss dan pekerja saling perlu memerlukan..molek kalau ada tolak ansur..

tq singgah anaklaut bro.

Cik Cookie said...

suruh diorg jd bos.
br dia tau sshnya nak handle pekerja mcm diorg.

mier@merr said...

hah..hamek ko.... boss senarai serba satu...

~byk lg pintu rzki klu btol2 nak cari... yg pnting biar halal n cara yg baek...

arnamee said...

Salam pakcik;p

kena tolak ansur lah, tapi anem pernah jadi mcm staff satu, but now sedikit menyesal:)

maiyah said...

bukan boleh nak puaskan hati semua org :)

mamamin said...

hurmm..macam2 kan.. bukan perkara pelek dah senario camni.. terjadi di mana-mana ...

ber_uwang said...

orang kita memang macam tu .. janji bergaya .. kete nak baru .. bank suke, rumah nak besar bank suka..
isteri nak cantik .. mentua suke
kerja nak kurang ..bos yang berkerut dahi...

sI tEDI said...

aduhai.. kalau x datang kerja lagi x de gaji!

mamai said...

bulan:
kamu dah abis periksa ker..hehehehe cepat betuk tindak balas kamu yer..

tak perlu takut yang penting kita tahu mana tanggungjawab kita

imheppie:
masalhnya itulah tak pandai nak uruskan duit dah tu tak ada OT nak salahkan orang lain

sha;
ada 3 perempuan dan yang lain-lain tu lelaki

abe long:
benarlah akan kata kamu itu boss pun makan gaji juga

miss siv:
kisah benar yang terjadi
pakick nak ikut

abgBro:
kadang-kandag tu nak ajer aku tukar semuanya pada robot ahahaha

pejuang kesenian:
fuhhh hebat kamu yer 21 jam kerja tanpa henti, bagus pekerja macam nie aku nak cari tapi bukan tido waktu OT la kan...yang tu aku benci.

apa-apa pun kamu masih belum berkerja 24 jam lagikan....

sayu=pilu:
sudah di beritahu awal-awal tapi tak nak dengar bila dah susah mula menyalak..

petangcondong:
mereka ukur bajukan badan sendiri tapi selalu tersalah ukur

liyana:
ya betul

ije:
adakalanya mereka harus sedar bukan niat hendak menyusahkan tapi untuk menyedarkan

adibah:
aku pernah juga bagi OT tanpa ada sebarang sebab yang susah aku juga kena menjawab dengan top management

dkama:
kamu memang betul..kalau ada kekosongan mau aku ambil kamu bekerja

anaklaut:
setuju tapi kalua dah boss ajer yang selalu kena tolak susah jugakan

cik cookie:
aku pernah buat macam tu tak sampai satu hari baru suruh duduk akt kerusi boss ajer dah gabra bila dengar kena pie meeting

mier:
bila bagi peluang mereka mensia-siakan dan ambil kesempatan.

arnamee:
bila kita jadi pekerja jadilah pekerja yang baik bila kita jadi boss jadilah boss yang baik

maiyah:
memang benar tapi semua orang tak puashati susah juga

Sulela said...

Perkara macam tu pun berlaku masa aku keje dulu. Bila aku nak buat report dan tanya kenapa masuk lambat ke apa ke...siap tengking2 aku lagi tu. Sekarang otak aku dah tenang. Tapi bila baca entry ko neh, darah aku menyirap balik...ekekeke

Solehah said...

baru paham dilema hati seorang bos..

cinta lea ixora said...

kalo difikir2 tu betul jugak kan.... huhu

enyheartsdiamond said...

uncle seorang bos bekaliber;)

mamai said...

sulela:
aku rasa aku juga harus ikut jejak langkah kau la senang tak payah nak banyak citer penat lelah sendiri yang punya

soleha;
bukan senang nak jaga ramai orang nie ada banyak perangai

lea ixora:
memang betul yang penting kita kena tahu di mana kita dan tugas kita

eny:
thank you my dear sweetbutterfly nanti bila kamu sudah berkerja harus ingat akan tanggungjawab kita

Koyuki said...

kesian jgk mereka. Tapi nak buat macamana. Ada sesetengah perkara yang tak boleh nak untungkan kedua-dua pihak. Satu pihak kena labuh sauh jugak.

jebat_durhaka said...

ape punya staff, bos punya le baik ati tak ambik ape ape tindakan pun sebelum ni walau ada kesalahan dilakukan tp bile OT kene potong bos jugak salah...hampeh tul la diorang ni. Bro....sakal pala depa bg pihak aku waakakakakak

J@J@ / Bini The Rock said...

yea...aku setuju klu nak beli barang2 kebendaan ni, jgnlah bergantung harap pada duit OT..bila OT takde..mulalah nak salahkan bos! Tak elok tu...

TR dah byk kali ingatkan aku, klu nak beli brg secara ansuran ni jgn pikirkan duit OT..kang bila OT senyap, kau pon sangap!

:o

Precious said...

Dugaan. Errr ... dugaan bagi kedua2 belah pihak!

Mawar_berduri said...

susah kan? kesian boss tu sebab dpt staff yg selfish....

tu la lain kali jangan ukur baju kat badan orang lain..

fadzilah said...

jadi lah bos yg baik dan pekerja yg rajin..

mamai said...

koyuki:
mereka harus bersyukur kerana masih lagi berkeja tak terfikir ke berapa banyak yang kena berhenti kerja sekarang nie

jebat:
bukan aku tak nak sekeh pala dia orang tu tapi buat sakit tangan ajer pasal kepala ada banyak keras

jaja:
betul kata TR tu jgn harap duit OT. itu cuma bonus yang datang dan pergi

precious:
memang dugaan

mawar berduri:
boss dah pesan dah tapi degil tak mau dengar

fadzilah:
isyaallah

mamai said...

koyuki:
mereka harus bersyukur kerana masih lagi berkeja tak terfikir ke berapa banyak yang kena berhenti kerja sekarang nie

jebat:
bukan aku tak nak sekeh pala dia orang tu tapi buat sakit tangan ajer pasal kepala ada banyak keras

jaja:
betul kata TR tu jgn harap duit OT. itu cuma bonus yang datang dan pergi

precious:
memang dugaan

mawar berduri:
boss dah pesan dah tapi degil tak mau dengar

fadzilah:
isyaallah

mawar_berduri said...

Degil sangat babab je....ahax