Monday, November 2, 2009

puisi hidup ku

bukan sebuah potret indah
untuk kau tatap sepenuh rasa
untuk kau puji setiap masa
untuk kau letak disingahsana
bukan juga sebuah arca

hanya sekadar satu prosa
tafsirnya bernada melankolik
tiada juga bait-bait madah
tiada juga indah puitis bahasa
tiada juga erti dan makna

mungkin juga hanya sebuah metafora

30 comments:

Situasi X said...

puitis...anda pandai bekarya

salam..

sI tEDI said...

ye ye.. betul tu..

dai dah bersuara dah...

he he he

mamamin said...

melangkah degup degup
meniti ruang
denyut menjadi prosa
getar getar melankolik
berat dijemala metafora
meteora menggamit

life is such mamaiku :))

mEiZ SHA said...

metafora yg indah pada saya..:)

Anonymous said...

lama tak jenguk pokcik...rindu lak
kim salam aunty yer kang marah lak orang rumah sayu rindu pokcik...hehehe

betul tuh tapi rasa nya kisah hidup pokcik best... sang raja cinta yg penuh dengan puisi yg meruntun jiwa raga

sayu=pilu

imHepPie said...

alamak ckp pasal metafora..alaa fail la bm dlu huu..

mamai said...

situasi X:
terima kasih hanya sebuah luahan

sItEDI:
aku balik kg biasa la merlimau lain si awan biriua ku semput hehehe

rindu kat dak utih

mamamin:
benar itu mama

Miez Sha:
terima kasih semoga kamu juga mempunyai metafora yang indah

sayu pilu:
akan pakcik sampaikan nanti...hahaha raja cinta yang kecundangkan

imheppie:
sama lapakcik hampir fail BM masa spm dulu hehehe

enyheartsdiamond said...

uncle..ada buat puisi untuk wife uncle x??
mesty sweet;)

master teddy said...

tak terkata sy.heee...

mier@merr said...

bukan sebuah banglo mewah..
berdiri megah tersergam indah..
hanya...
sekadar pondok kecil di tengah sawah..
tempat berteduh melepas lelah..
mengait madah bersulam resah..
melihat jiwa yang hampir rebah..
hsmpir tersungkur mencium tanah..
bangkit semula takkan menyerah..
berdiri gagah takkan mengalah..
biar kecil dan tidak mewah...


hihik...cbuk jugak nak bermadah...

~saya budak belajar~

aloy_paradoks said...

kalau tak ada erti mcm mana?

BuLaN iTu aKu said...

kadang2 kita rasakan hidup ini tidak beerti..

~~~ kay ~~~ said...

sebuah puisi adalah luahan hati yang tertuang dalam tulisan..
bertabahlah selalu.

A.K.U.D.O said...

hidup biar ringkas tapi cukup sifat

al-lavendari said...

kenapa berjauh hati?

mamai said...

master teddy:
tak apa cuma perlu baca sahaja

eny:
lom buat lagi nanti uncle buatkan hehehe

mier:
wah best,best pandai kamu camnie pakcik lak nak belajar dengan kamu

aloy:
mati hahahaha

bulan:
bukan hidup takbererti cuma kita tidak mengerti

kay:
benar akan angapan kamu itu

akudo:
tak ada sifat macam mana nak ringkas

al lavendari:
tidak berjauh hati cuma merenung diri

caluk@cencaluk said...

metafora ker hehe

Solehah said...

hanya metafora?apa yeh..huhu..

Precious said...

ekekekeee .. si pemadah bermadah sudah!!

acap said...

hidup bagai sebuah potret.

Fia Batrisya said...

salam bro mamai..

pe kabar?? lame fia x singgah..
byk cerita fia d a ketinggalan neyh..
:))

xper2..
btw.. take care yer bro:)))
best puisi..melankolik n metafora..
:))

mamai said...

cencaluk:
hanya perlambangan

soleha:
perbandingan yang dibuat untuk mengambarkan sesuatu

precious:
dah lama berehat

acap:
yang sukar di tafsir

Rozita said...

salam mamai
jom makan...

Cik Cookie said...

dalam maksudnya...

sharamli said...

bkn anaf0ra kn..

Koyuki said...

suke2..

datang sini jer feeling memang bercampur baur lah..

hehe..

sayu=pilu said...

kecundang di awalan tapi bahagia di saat ini... itu yang penting.... ahahaha

mamai said...

rozita:
baru selesai terima kasih

cik cookie:
dalam tak dalam la sedang-sedang ajer

sha:
kerterlaluan itu untuk sebuah kehidupan hahaha

koyuki:
macam nasi campur ker hehehe

sayu=pilu:
semoga bahagia itu kekal

azzaliena suziantie said...

sori sebab private blog..
pape pon
tetap sokong pak cik ;)

c u dari jauh ;)

Aku Beskot™ said...

ade rs cm kesedihan je dlm tulisan nih..
pesal cm tersentuh je nih..
sobsob..