Thursday, September 3, 2009

di hujung jalan



telah ku lalui jalan yang panjang
menyusuri denai berliku
meredahi onak dan duri
mengharungi tandus sahara
bersama kaki kematu
merenangi 7 lautan gelora
berbekal kudrat seribu

telah ku kecapi angin salju
talah ku nikmati manisnya madu
telah ku rasai pahitnya hempedu
telah ku lena di buai mimpi syahdu
telah ku jamah buah larangan
telah ku petik bunga idaman
megah ku berdiri 7 benua

kini ku di hujung jalan
pekat kelam kabut menunggu
persimpangan ku tak pasti
takut ke kiri apakah azab menanti
malu ke kanan bekal ku tak mencukupi
kaku menanti mengharap simpati...



p/s...otak aku kelabu sampah banyak membeku

32 comments:

anaklaut said...

salam...bro..mamai,

puisi yang sangat best..dan sangat mendalam maknanya..saya membacanya dengan penuh minat.

syabs bro..:)

azzaliena suziantie said...

best gile puisi nih..
jalan kite masih lagi panjang kan...
ntah ape yg kite akan lalui nanti...

thanks bro...
keep writting :)

sharamli said...

cuci pakai kl0r0x...

enyheartsdiamond said...

makin lama makin tajam bakat pak cik;)

yusuf mujahidin ™ said...

Aslmualaikum.

bro mmg minat sastera?
mendalam maksudnya ni

menarik gk puisi ni

=)

maiyah said...

salam.. sesuai gak ngan sy :)

Cik Skaf said...

salam en mamai,.. puitis sungguh puisi ni. semakin berusia, semakin banyak pengalaman ditempuh, dalam pejalanan itu, ada suka ada duka, semuanya mematangkan diri dan kebiasaannya mmbolehkan diri lebih rasional dalam mmbuat sbarg keputusan....

~~~ kay ~~~ said...

di persimpangan ini
ke manakah arah tuju kita,
ke kanan atau ke kiri?
yg lurus atau yg bengkok?

atau kita sekadar
hanya menurut hawa nafsu
tanpa pertimbangan akal yang waras
tidak didukung dgn IMAN yg kental

kita berdoa agar
jalan yang dipilih
walaupun sukar dan penuh duri serta ranjau
kita dapat tempuhinya
berbekal IMAN dan jiwa yg bersih
agar persimpangan itu
tidak mengecewakan kita
kembalilah kepadaNYA.

(^_^)

INTAN said...

buah larangan apakah yg telah ko jamah..

eiza in the house.. said...

nice puisi bro..=)

meningatkan amal kita didunia masih cukup ke tidak utk dipersembahkan disuatu waktu yg dijanjikan nanti..

J@J@ / Bini The Rock said...

sama persepsi dgn anak laut...
sgt best...

kakiku juga kematu...
sbb byk berjalan di PaRam...

kehkeh keh!!

**maaf merapu skt pagi2 nie...

IdaAnuar said...

salam mamai...puisi yang sangat indah...dah lama aku tak berpuisi macam kau sebab aku di landa tsunami.

mamai said...

anak laut:
terima kasih kerana membaca

azzalina:
Thank you...perjalanan kita masih jauh

sha:
berapa botol nak guna

eny:
alamak takut terluka pulak bila tajam nanti

yusuf:
w'salam...suka-suka ajer

maiyah:
untuk aku juga

cik skaf:
ya seharusnya kita gunakan dengan sebaiknya

kay:
cuma tak pasti cukup atau tidak iman itu tapi kita usaha

intan:
buah durian hehehehehe

eiza:
thank you...sama-sama kita beramal

jaja:
aku pergi PaRam depan rumah ajer ahaks

ida:
masih tak reda tsunami kau ker

ije said...

jeles ng bro mamai yg terror berpuisi.

Rozita said...

semua telah kau rasa
semua telah kau lalui

Fia Batrisya said...

salam bro mamai... bro neyh ade mirip
elly iskandar lak fia nengokk.

best puisi neyh..

penuh maksud yang mendalam ...:))

sI tEDI said...

sebelum memilih kanan atau kiri.. bekalan ilmu pastikan penuh di dada

mamai said...

ije:
tak terror la pakai hentam ajer

rozita:
sudah tiba masa untuk kembali

fia:
eh yer ker pakcik tak hensem macam dia ahaks...

thanks for baca

sItEDI:
tak tahu sudah penuh atau tidak

al-lavendari said...

Walau pun pepatah ada mengatakan "... sesat dihujung jalan, balik ke pangkal jalan" tapi masalahnya jam hidup ini mana boleh di putar ke belakang. Kita tiada pilihan melainkan kena maju ke depan dengan penuh kebimbangan dan harapan kepada ihsanNya.

nia said...

first time komen di blog owg setelah lame menyepikan diri..hahaha...walawei..pandai encik mamai menulis ye...5 bintang..

fadzilah said...

kenapa semua org nak berpuisi?
tapi puisi awk ni pun bagus jgk..
teruskan usaha lg menulis puisi.

ubaidillah alqasam said...

kehidupan ini memang satu perjalanan hidup... perjalanan menuju syurga atau neraka Allah...

sama ada sedar atu x kita sekarang di perhentian yang ketiga...

iaitu perhentian di dunia... akan menyusul perhentian2 seterusnya nanti....

perhentian di alam barzakh n alam akhirat... :)

mamai said...

al-lavendari
tiada masa untuk berpatah melainkan kehadapan...taubat jalan penyelesaian

nia:
terima kasih datang sini...

fadziah:
entah la tapi saya senang begini

ubaidillah:
ya kita sekarang di perhentian untuk permulaan juga

Precious said...

Wahduhh ... syahdu!!
Terlena haku dibuai puisimu ...

anaklaut said...

salam....bro

apa khabar?

en.beskot said...

salam mamai.

skali lg karya bermutu muncul..
penoh tersurat dan tersirat.
syabas!!10/10

p/s:bro,xmo jd sasterawan ke??ngan bakat yg ade,sgt elok tu.

{lumut} said...

itu die sasterawan negara..hehe
mamai,
kamu juge adalah kamu..
tapi, support la game aku buat neh..name game meneka ikut naluri.woohh!!

haha

chipsmore said...

kiri x boleyh kanan x boleyh..lalu tengah2x...ehehe ;)

seBokSebOK said...

seboksebok datang menyebok!

banyak betul arang berpuisi zaman sekarang

dari td seboksebok masuk blog puisi jer..

dari aiman, al lavendary, dan lain-lain!

miss GAZA said...

mantap tul puisinya!
suka ayat2 kamu bro.
=)



jomla kita sama2 balik ke jln yg lurus dan benar dlu sebelum mahu ke kanan itu..

Sulela said...

Tolong aku bersihkan sampah kat dalam kepala aku lepas kau dah clear kau punya...huhuhuuuu

mamai said...

precious:
jangan lena nanti lupa nak sahur

anak laut:
saya sihat sahaja

en.beskot;
sasterawan tu tinggi sangat jadi angksawan okay la

lumut:
dah au support tapi kau kena declare juga nati yang mana satu yer

chipsmore:
tengah-tengah tu gaung lagi cepat mati ahaks

seboksebok;
suka-sauka ajer

miss gaza:
jalan pulang tak boleh tapi mulakan jalan baru boleh

sulela:
aik kau pun banyak sampah juga ker