Friday, July 24, 2009

satu ketika dulu

abang! abang! saya...cepat-cepat aku capai hp, semua kepala memandang aku meeting terganggu sebentar.

"sorry guy's incoming message, Please continue with our discussion" kata ku. Sambil aku ambil kesempatan baca message tadi aku tak boleh tunggu nama yang tertera di skrin hp menggangu aku. Nama yang sudah lama aku cuba lupakan, nama yang aku bertekad nak padam dari senarai yang perlu dihubungi cuma tak berkesempatan atau keberatan.

"salam....aper habaq dan sihat ker?
N nak jemput kenduri kawin nie pada 9/8/XX
bertempat di Kelab darul ehsan, jam 2 ptg datang yer"

tumpuan aku terganggu bila membaca message ini, aku tak boleh fokus pada perbincang dalam meeting puas aku cuba.
banyak kali aku terlepas dan kantoi bila kena soal. lagi sekali semua mata memandang aku dengan pandangan yang curiga. Selalunya aku tak macam ni aku selalu fokus dengan semua meeting dan banyak bersuara.

fikiran aku melayang jauh... kembali pada suatu ketika dulu,
pada masa yang indah antara aku dan dia.
pada suatu ketika tiada seiapa dapat pisahkan kami berdua,
pada suatu ketika kami berjanji setia,
pada suatu ketika bunga itu harum semuanya,
pada suatu ketika kata-kata indah belaka,
pada suatu ketika dunia ini milik kami berdua
ya pada suatu ketika dulu.

dan pada suatu ketika itu juga semuanya hilang begitu sahaja.
dengan seketika sumua janji punah begitu sahaja tiada kata indah tiada bunga harum
dan ketika itu juga dunia ku gelap seketika.

hanya ketika itu hadir orang yang ketiga, merampas kebahagian yang aku miliki kebahagian yang aku idamkan untuk selama-lamanya. Lebih menyakitkan hati ku bila orang ketiga itu dalah orang yang akrab dengan ku dan memahami niat hatiku orang yang ku anggap sahabat sejati.

"Man,aku mohon kemaafan dari kau,aku tahu kau amat menyangi N dan amat mencintai N dan dia juga amat menyangi mu Man. Aku tahu Man kau lebih dulu memiliki N tapi aku juga amat menyangi N cuma aku tak seberani kau Man untuk meluahkannya".

kata-kata yang tak akan dapat aku lupakan...ciss kau memang hebat sahabat tapi aku lebih sayangkan persahabatan ini demi kamu aku undur diri.

"Man maafkan N, tiada niat untuk melukakan hati Man. N benar-benar menyukai Man tapi hati ini juga menyangi dia"

arghh mudah sungguh berkata-kata lidah tak bertulang apa nak kata...tapi aku rela agar kau lebih bahagia sayang.

demi sayang aku pada sahabat dan kekasih tak mungkin aku rela melihat kalian bersedih. kebahagian kalian adalah keutaman aku biar dibina di atas hati ku yang hancur.

itu satu ketika dahulu...pada ketika ini mampukah aku menghadirkan diri mampukah aku berpura-pura kala airmata tak lagi bermakna.

30 comments:

bias® said...

saya suka kan A, tapi B dan C menyukai saya. D tiba-tiba hadir dalam hidup ini. masakan E,F,G,H,I,J,K,L,M,N,O,P,Q,R,S,T,U,V,
W,X,Y dan Z akan berdiam diri?

sharamli said...

bkn j0d0h la tu..

anaklaut said...

best betul cerita tu..demi persahabatan, sanggup biarkan cinta berlalu..:))

<< s| tED| >> said...

dia bukan tercipta untukmu.. cheeewaahh!!

aku ikut kata sha.. bukan jodoh kamu!!

mamai said...

bias:
bertuahnya kamu..tumpang sekaki boleh

shah:
ya betul bukan jodoh

anaklaut:
bukan sekadar cerita tapi realiti

sItEDI:
jodoh pertemuan di tangan tuhan kita hanya merancang

Anonymous said...

nAjwa_bOogie
lewww...
aku xbape nak pandaila komen bab2 ni..kukukukuk

suhaila-ab said...

ayoyo...itu macam kah...manyak sinang itu orang...mau saya tolong kah?...ini macam bikin la kawan...nasi minyak tak mo makan itu rumah...nanti hati banyak sakit ooo lama2 boleh dapat itu "cancel"...datang melaka saya belanja yong tau fooo waa caaa!!!

T.u.Y.a said...

perasaan,naluri,kasih sayang bukan boleh dipaksa2..
mmg perit bila terpaksa berpura utk merelakan sesuatu yang kita x redha..
ape2 pun..hidup perlu diteruskan..
biarkan bahagia tu milik dia..

IdaAnuar said...

mamai...di sebab kan ko tuk guru aku.aku rasa aku dah pandai lah sikit bab ni...sahabat dan kekasih kedua nya penting bagi kita..entah tak dapat aku nak menyambung nye lagi..ish aku masih bute akan erti cinta itu..ish!ish!

zaira fitrah said...

xfhm btul la dgn prempuan tu. cmne blh brubah kasih sesuka hatinyer ye? huhhu..

enyheartsdiamond said...

sedeynya eny baca..huhu~

adibah said...

Kalau aku jadi kau, aku pergi je.. kan dah diundang.. boleh jugak jumpa dengan teman2 yang lain, kan?

abgBro said...

ni terkonang maso dolu2 la nie...hehe

buang yg keruh ambik yg jernih..:)

mamai said...

jwa_boogie:
ic my lovely niece macam tak biasa lak yer nomot...hehehehe

suhaila:
nanti aku balik melaka aku nak kau banjer makan tapi tak nak yong tau foo. tapi nasi ayam kat bachang tu best juga.

tuya:
aku harap mereka bahagia kerana aku juga ingin bahagia.

ida:
weh kau nie aku belum tamat lagi ler bab cinta nie.
apa pun aku rela hilang satu dari hilang kedua-duanya

zaira Fitra:
hati manusia mmg begitu...susah nak setia. tapi kau akan rasa lebih lega apabila kau merelakan
ianya pergi.

eny;
just sebahagian dari pengalaman yang di lalui apa pun kini aku bahagia.

adibah:
satu ketika dulu sukar juga nak buat keputusan tapi aku gagahkan juga.

~~~ kay ~~~ said...

memang lidah tak bertulang..
tak terbatas kata-kata
tinggi gunung seribu janji
lain di bibir lain di hati...
TAPI
kalau lidah bertulang...
"patah tulang lidah" hehehe

(^_^) have a lovely weekend!

patahati said...

alamak...sedih betol dapat jemputan macam tu, patahati lah jadinye...salam.

Fia Batrisya said...

salam bro mamai..

memg perit nak ditanggung tue...

tp kalu nak difikirkan balik mungkin tue bukan jodoh...

memg susah nak dilupakan...

but life must go on...

si dia da bertemu bahagia yg dia pilih, jgn pula dia bahagia, kita terus berduka...

chaiyok2...

GRuNGe said...

Owh, cerita yang sungguh tragis. Kalau aku, aku takkan mampu untuk pergi ke majlis tu. Tapi tu semua adalah semalam. Hari ni, lembaran hidup yang baru untuk kau sahabat.

mamai said...

abgbro:
jiwang jap bro layan politik pala boleh semak hehehe

kay:
itu keindahan kejadian tuhan betul tak

patahati:
salam bro terima kasih singgah cuma kenangan masa dulu2

fia batrisya:
aku pilih bahagia dalam duka

grunge:
terkenang satu ketika dulu. apa pun jua hati kena tabah bro

DaliaLiyana said...

dalia tak leh baca citer2 camni..mst sedih je...huhuu...takpe...tu maksdunyer..bukan jodohla..kdg2 kite tak tak tau yang baik utk kite tu sebnarnye tak bape baik utk kite.Allah MAHA MENGETAHUI....

Sulela said...

Ni cerita satu ketika dulu, kan Mamai? Errrr....ko pegi ke tak ke kenduri tu? huhuhu...

Baca kisah kau, aku ternyanyi lagu Sebak by Ukays...Ada persamaan la...
Sian kau... Tapi kau bahagia kan sekarang neh. Itu yang lebih penting...

INTAN said...

dan skrg...ko ada penganti yg jauh lebih baik kan....bkn kah itu hikmah

mamai said...

dalia:
tu yang malas aku nak cerita tu...

sulela;
ya cerita satu ketika dulu...
aku tetap pie sebab aku ada kawan lagi

Intan:
ya aku bahagia dan gembira sekarang

Redynne™ said...

memang luka dihati x semudah sembuh luka dijari..

tapi percayalah, apa yg berlaku pasti ada hikmahnya..

patungcendana said...

kau mampu... :-)

chipsmore said...

dalam hidup...
x sume yg kite nk kite dapat...
x sume yg kite dapat kite nk...

kita akn jumpe org yg salah dulu baru jumpe yg betol...

maybe xde jodoh..
chill bro..

btw,i folo ur blog..
nice blog ;)

anaklaut said...

salam..bro tq singgah anaklaut

mamai said...

redynne:
banyak hikmahnya...

patungcendana:
yes aku buktikan aku mampu walau hati menangis pilu..ahaks

chipsmore:
sekejap ada sekejap tak ada bila dah ada pasti bahagia

thank for visit

aisha said...

waaa...sdih bro..isk isk ala2 kau bina mahligai di ats air mata ku la gitu kn..

sesungguhnye N bkn trcipta utk bro tp skrg bro pn dh hepy dh de idup yg bahgia ngan wife so g jela wedding 2 n bwk wife skali:)

mamai said...

aisha:
itu suatu ketika dulu tika ini aku bahagia