Wednesday, July 22, 2009

dewasa

dewasa di mana itu dewasa
berkata cendikiawan dewasa itu pada umur
telah tercatat dalam buku dewan
ku selak buku dewan tebal sebeban
katanya 21 itu dewasa
mengapa 21 aku terganggu.

aku bertanya pada pak tua
dia bukan seorang cendikiawan
tetapi seorang ilmuan
pak tua di mana itu dewasa
pak tua berkata cari di akal mu
tapi pak tua akal ku tak sampai suku

aku terganggu termanggu
pak tua benarkah 21 itu dewasa
seperti di buku dewan tebal sebeban
berkata pak tua siapa tulis buku dewan tebal sebeban
kata ku mereka itu cendikiawan
mereka belum dewasa ketika itu. kata pak tua.



tak ada motif lagi...DBP jangan marah, aku cuma terganggu dewasa ini.

aku mencari itu dewasa tapi tak seperti yang aku jumpa.

31 comments:

patungcendana said...

haru biru kau ni...kenapa?

kau pun pergi event MIMPI ya...ruginya tak dapat jumpa kan...takpe la...lain kali mungkin...:-)

ber_uwang said...

dewasa ini kita kecoh pasal satu malaysia.....

dewasa bila kita mampu membuat keputusan yang sewajarnya tentang hala tuju hidup kita

18sx dewasa juga...

aku mungkin belum dewasa sebab aku bukan ber_uwang ...he he he he

<< s| tED| >> said...

21 belum tentu dewasa. 21 juga belum tentu belum dewasa. Jika tidak masakan umur 16 rahun sudah tahu merogol gadis. Juga jika tidak masakan umur 21 tahun masih merengek-rengek minta itu dan ini,tanpa usaha sendiri.

Dewasa hanya tanya pada diri. Dewasakah aku untuk menempuh hari-hari yang penuh berliku tanpa menyusahkan kedua ibubapaku?

Mampukah aku mencari makna hidup di dunia dan akhirat nanti?

yang pasti bagi aku... dewasa bukan 21!! Tetapi tidak tahu pula bagi kamu...

joegrimjow said...

ku 21
dan ku masih budak!

sharamli said...

i'm 21..
tpi still xkenal dgn diri sendiri..
lagik la sedih..

laki cikgu kimia said...

berapakah dewasa? :D

abgBro said...

aduh mamai aku...aku sudah tuaa...

T.u.Y.a said...

dewasa..
adakah kita sudah cukup dewasa utk mengharungi cabaran dalam sebuah kehidupan yang cukup complicated ni???

isshhh!!!ape la Tuya merepek ni..
ape2 pun "dewasa" tu mmg banyak makna dan pemahaman nye..

mamai said...

patungcendana:
aku terganggu ajer ahkas
next time kita jumpa baca kau punya entry rasa macam besar kerugian aku tak dapat jumpa kau orang semua.

ber_uwang:
satu pandangan yang bernas

sItEDI:
satu penilaian yang berilmiah

joegrimjow:
thmak for coming...best juga jadi budak tak banyak masalah

Shah:
dah 21 yer..tapi bahaya tak kenal diri sendiri. baik cari cepat

laki cikgi kimia:
huhuh aku pun tak tahu..boleh guna cara kimia tak nak tentukan dewasa

abgBro:
bukan tua bro cuma berumur ajer hehehehe

tuya:
macam mana nakk dewasa yer supaya boleh harungi hidup yang complicated

GRuNGe said...

21 dewasa sebab leh mengundi. Tu jer kut.

enyheartsdiamond said...

im 19..
belum dewasa mungkin..
;)

me x brapa alert dgn current issues~

zachatta said...

Bila kita tidak sedar diri, kita lupa yang semakin hari kita semakin dewasa (tua)

insaf.. diri dah tua tapi masih seperti baru mula dewasa..

mamai said...

grunge:
ya mungkin betul dewasa bila kita dah boleh mengundi tapi kenapa 21

eny:
ini bukan current issue tapi sajer nak buat issue hehehehe

zachtta:
akhirnya kau bersuara dengan satu pandangan yang ikhlas

bias® said...

jiwa kacau ler tu.

anaklaut said...

salam..

anaklaut masih belum dewasa lagi..:))

tq bro..singgah blog anklaut

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

gua berdewasa diDBP..masuk pintu ikut kiri..ada banyak buku juga yg gua curi..sbb tu ilmu tak diberkati..

tapi apa gua peduli ngan DBP..waktu arwah rosli khamis berbalah ngan DBP...gua pun tumpang sekaki..

mamai said...

bias:
bukan setakat kacau dah bergelora hehehehe

anak laut:
yang ini aku nak mintak anak laut tolong carikan bila kita akan dewasa

mamai said...

akupentoi:
lu orang paling layak menyelesaikan konflik ini sebab lu ada pernah dengan DBP. itu buku lu kasi angkat ada lagi ka bro..

Naz said...

aku masih kanak2 walaupun dah lepas angka 21... hahahaha...

a.b geldofg said...

tua tk smestinya dewasa
hanya topeng
bahasa mjadi manisan

IdaAnuar said...

mamai..anak aku adam owen tanya.pakcik mamai kalau dah sunat tu kira dewasa lah ea...?cuba ko expalin kat adam owen aku nih...

@tune® said...

dewasa hanya pada bibir...
bukan dewasa terletak pada angka umur...

kau akan merasa dewasa bila kau dah bersedia menghadapinya...

**MIMPI??xketemu pula kita ya...nx time it will...insyaAllah

mamai said...

naz:
aku juga ingin jadi kanak-kanak
letih pikir masalah orang dewasa nie

a.b.geldofg:
kesian kat bahasa di pergunakan

ida:
bagi tau kat adam owen tu...kalau dah sunat tu cuma dewasa fizikal bukan akal hehehehehe budak tu nak kena sunat ker

@tune:
bila akan menghadapinya tak sabar...
aku juga tak sabar nak berjumpa kamu semua

s@yangh@sni said...

dewasanyer kita bila matang dalam kehidupan

zia said...

21 tu klu utk lelaki memang belum cukup dewasa tp bg perempuan dah cukup dewasa dah..hehehe

anaklaut said...

salam...bro mamai,

jika ada masa terluang, jawablah tag anaklaut..

tq

mamai said...

sayanghasni:
matang dalam kehidupan yes bagaimana yang dikatakan matang yer

zia:
buktikan hehehehe

anaklaut:
huhuhu ada tag ker...nampaknya kena jawab juga la hutang tag nie

HonEyBuNNy said...

waaa mamai??tol ke dlu u pnh cnta kontrak smpai 4 tahun??then apa terjd???

mamai said...

honeybunny:
itu cerita berbelas tahun dulu banyak yang manis tapi pahit akhirnya menanti dah namapun cinta kontrak

HonEyBuNNy said...

urm...tol gk kn...xpela....hurm...sedey r endg nantikn...tp xpe...i will try my besh...huuhuhuhu

Sulela said...

21 ye...aku rasa aku dah dewasa waktu itu. Tapi rasanya masih terkongkong dengan tuntutan hidup yang tak berkesudahan. Aku hanya meneruskan hidup aku... berdikari sambil mencari identiti diri...