Sunday, June 21, 2009

Go Green; Battery

Boring Sunday morning tak ada activity nak buat selain dari mengadap TV. Nak buat kerja rumah semua dah siap kain baju dah aku lipat lagi pun hari nie father day...

Idea nak tulis entry masa aku ngah tengok tv tadi, Al Maliq si bongsu datang bawa toy car dia yang aku beli semalam cakap car dia dah tak ada bunyi. Aku ingat pasal dia tak on tapi bila check rupanya battery dia dah week. Al maklum la battery cap ayam buatan china yang melambak kat pasar malam RM1.00 = 4biji tapi boleh guna max 2 jam kalau non stop. aku malas nak keluar pie kedai beli battery baru lagi pun aku memang anti battery buatan China ni. battery ini memang murah tapi kesan pada kita amat besar kemudian hari.

So aku panggil Al wafiq si sulung minta dia jemur battery tu kat ngah panas. perkara macam nie memang biasa aku buat masa kecil dulu. Korang tahu tak battery nie kalau kau orang jemur di bawah panas ia masih boleh digunakan lagi.



this is sample battery that always we use, what I would like to share here is about how we dispose our battery. Biasanya bila battery kita week kita akan beli battery baru dan yang lama terus buang either dalam tong sampah or dalam drain. dan lagi satu jangan buang battery dalam api atau bakar ianya akan mempercepatkan bahan kimia dalam battery itu mencemarkan alam sekitar.

Actual battery yang kita guna perlu di dispose dengan kaedah yang betul ini kerana battery ini mengandungi bahan kimia seperti akali dan some of them contain mercury. yang boleh mencemarkan alam sekitar. One more thing jangan benarkan anak-anak anda mengigit battery atau mengulumnya kerana ada kanak-kanak suka berbuat demikian, perbuatan ini amat merbahaya pada kesihatan.

Sorry tak dapat nak citer pasal battery ini takut panjang sanggat next time aku buat entry pasal battery sahaja, sebab aku nak perah otak untuk never ending story kalau tak battery aku boleh week nanti..

Kalau boleh aku lebih suka kalau orang ramai guna battery yang boleh di charge semula. Ianya memang mahal tapi in long term ia menjimatkan disamping tidak mencemarkan.

22 comments:

miss GAZA said...

ya betul kata incik mamai..
gunala rechargeable battery utk kpuasan brpanjangan..
=p



haha
saya kecik2 dulu pon jemur bateri,
besar2 ni pon gi jemur gak bateri.
dasar otak save..
=D

haruan tasek said...

aku pun suka guna battery recharge. aku rasa lagi jimat berbanding biasa tu

gee said...

apesal gee tak leh jumpa cinta sejati..-->baling mamai dgn bateri

GRuNGe said...

Wah mamai. This one a very informatic entry. Tak sabar nak tunggu kau tulis cemana nak disposed battery dengan cara yang betul. Aku ni agak pencinta alam juga.

Owh, selamat hari bapa pada kau.

mamai said...

miss gaza:
jimat tu perbuatan yang mulia lagipun boleh cepat kaya...hehehehe

Haruan tasek:
ya betul kata kamu mmg lagi jimat...

Gee si kecil molek
cinta lelaki sejati dah tak relevent lagi kat dunia nie heheheeh tapi bateri sejati ok...

grunge:

bersama kita kongsi pengetahuan...dan menjaga alam sekitar

Basuh Baju said...

bateri boleh basuh x? haha

mamai said...

basuh baju:
battery tak boleh di basuh tapi di erlukan untuk membasuh

patungcendana said...

mamai rules...ok...hehehe...

jgn la sampai habis battery fikir pasal neverending story tu...

anaklaut said...

salam..

betul apa yg anda nyatakan..terima kasih.

Precious said...

Haku guna rechargeable battery. Senang ...

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

guna bateri motor...

dkama said...

wow grinpisnyer lu bro... Tahniah2... mencintai alam sekitar as asign of PEACE...

mamai said...

patung endana:
demi permintaan hehehehe

anak laut:
kalau alam tercemar nelayan tak boleh ke laut nak tangkap ikan

precious:
tahniah....

Akupentoi:
wa tak ada motor tapi...battery kereta selalu kena jual ajer hehehehe

Dkama:
just jaga alam sekitar ajer

J@J@ / Bini The Rock said...

salam singgah..

yea..battery klu di jemur akan menghasilkan tenaga semula...

jaja pon kecik2 dulu rajin buat,skrg main lempor dlm dustbin..hehhe

noorlara said...

laaa citer je panjangpun takpe sebab ilmu tu baik untuk pengetahuan semua pe! Bateri sekarang ni mana ade yg murah semuanya mahal.

@tune® said...

tuh taktik mase skolah
mase xde duit nk beli batery walkman

skang bile da ade duit..lain plak caranya,.

oke!!
save the planet!!

mamai said...

jaja:
jangan buang battery dalam dustbin...

noorlara:
nanti aku sambung yer...battery aku dah week

tune:
ngah ada duit ni la kena save esok dah tak ada duit nak save camner hehehehe

Sulela said...

Hmmmm...akupun nak pegi carik rechargeable battery la... Selalu bateri yang dah habis aku lempar kat longgok sampah jek...huhuhu

mamai said...

sulela:
lain kali jangan buang kat tempat bakar sampah kau antar kat aku biar aku kitar semula

SRISUFI said...

Bro..

bagi pada nisa' aje bateri tu bro...hehhe

pencinta alam sekitar rupanya...bagus2...




~singgah minum air jap~

cintalaila said...

Pastinya dunia tidak akan tercemar dan kita akan terus hidup dengan tenteram...rasanya kalau dikumpulkan bateri yang dibuang pasti dah setinggi bukit badong sebelah sekolah aku...hi hi

mamai said...

srisufi:
yer la lupa kat NISA hehehe
jangan minum air battery yer

cintalaila;
itu yang bahaya tu...aku takut battery itu ada mercury ajer