Monday, June 22, 2009

Handphone vs Privacy

hari ini agak buzy kat office dari pagi sampai petang ada meeting.. banyak meeting pasal GM dan Boss aku tak datang office as usual dia monday akan spend masa kat TTDI, and unfortunatelly ada pulak visitor datang hari ini from ALJ Arab Saudi.

actualy aku bukan nak citer pasal how busy aku hari ini itu masalah aku sendiri. apa yang aku nak citer kat sini pasal handphone dan keperluannya vs kita punyer privacy...

Memang tak di nafikan HP amat penting dalam hidup kita masa kini tak cayer tanya budak sekolah yang HP mereka lebih cangih dari aku atau paling tidak cikgu mereka. ahaks bukan nak kutuk cikgu sekolah tapi budak sekolah yang guna HP tak kena tempat..

enough that not what I want to talk about, sebenarnya this thing happend to me this morning bila masa privacy aku diganggu, that time aku kat dalam bilik kecil kegemaran semua orang dan kita akan pergi ke situ no matter how busy we are bila hajat perlu ditunaikan.

sedang aku asyik menikmati saat-saat indah tetiba aku diganggu dengan deringan HP aku ciss gangguan betul aku cepat-cepat ambil HP supaya tak menganggu orang lain yang sedang menikmati masa privacy mereka di sebelah. Lucky my HP hanya dalam poket baju so tak ler susah, huh kalau kat dalam poket seluar haru beb..dalam hati berkata awat la aku tak silentkan atau off sepertimana selalu.

Sekali tengok boss da call, mau jawab atau tak. kalau jawab sure cakap tak boleh sikit dah tu sure orang kiri dan kanan dengar. Kalau tak jawab sure kena lecture...awat la dia call tak kena masa. So aku decide tak jawab tekan buzy mode dan terus off HP supaya dia tak call lagi.

Saat privacy aku diganggu menyebabkan mood hilang terus tunaikan kewajipan dan pastikan semuanya bersih seperti yang disyaratkan. On HP and call my boss back as expected memang akan kena punya

Boss: Why you not answer my call...its urgent

aku : sorry la boss I have ssomething urgent to do also and I dont think you will like it when I answer your call

Boss : why !! I have customer waiting here...

Aku : Boss as I said you will not happy if I answer your call futhermore your HP have 3G so do I.

Boss : what is the problem with my 3G and you 3G HP

Aku : Well boss I am in small room doing my important business which is more important then your customer.

Boss : hai yaa suwey lo....off your HP maa when you in the private room.

Aku : it's okay boss I am done, what I can help you

sorry conversation sampai sini sajer yang selebihnya pasal kerja. Boss aku nie memang selalu call aku tak kira masa. Kadang-kadang tengah malam pun call, weekend sure akan call aku. dah tu bukan citer pasal kerja tapi sajer nak borak ngan aku tak pun gosip pasal office.

I believe this thing not only happend to me but to you all as well. kadang-kadang rasa nak marah juga bila HP yang sepatutnya menjadi barang keperluan tapi lebih banyak memberi gangguan. Ini tak termasuk bila terima panggilan sesat waktu malam sedang kita syok tido dalam kehanggatan pelukan.....dan cakap macam kita nie awek or bini dia hampehhh

lagi sakit hati bila kau dapat call while aku driving, amat menyusahkan walau ada handfree.....

25 comments:

Atan said...

cuba try test satu hari tampa handphone?ada bran?

hakim said...

HP sepatutnya memudahkan bukan menyusahkan... tapi apa selalu kita beri kita akan terima jugak... sama gak cam kita call orang lain kan... hehehe PEACE...

haruan tasek said...

bukan apa boss ko rindu kat ko tu... tak dengar suara ko... dia tak senang duduk

GRuNGe said...

Wakakaka, memang susah kalau orang call masa tengah privacy moment. Lenkali, ko 3g jer dengan bos ko tu kalau dalam bilik termenung. Biar jadi macam cite laksamana do re mi, buat muka jessie jame sikit. Hahahaha.

mamai said...

atan:
aku tak rasa tenteram kalau tak ada HP...

Hakimi;
betul kata kamu tu...samething we did to other person

haruan Tasek;
itu buka rindu tapi sajer nak check aku ada kertak akt opis

Grunge:
huh tak sanggup aku...takut nanti masuk internet...

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

1st...aku paling benci traffic light

2nd...bunyi tipon....tak kira la...janji tipon..

miss GAZA said...

haha
bleh cancel lak kwajipan kamu tu di saat hpmu berbunyi..
=p



syukur bro nset kamu 3g bagai..
=)

Ikhtilaf said...

handphone 2 aper?..

J@J@ / Bini The Rock said...

mesti ko pernah call org yg tengah "melabur" di blk termenung...

mungkin inilah balasan nye....

hehehe... :)

mamai said...

akupentoi:
bro aku pun tak suka debgar bunyi tepon sakit tellinga....bunyi HP bukannya best pun

Miss GAza:
macam mana tak cancel ngah dok syok mengelamun tetiba diganggu...

Iktilaf:
Hp tu alat untuk bercakapdan membazirkan duit hehehehe

Jaja:
aku rasa pun camtu juga la...

ayampinko said...

nak buat cam ner..redho jerla..

SRISUFI said...

Bro..
banyak bencana akibat h/p tau..

sri kalau jengkel..kasi simpan je h/p dlm kotak semula..bila dah ok buka balik. terasa aura h/p baru. hehe

patungcendana said...

boss kau lelaki ke perempuan?

mamai said...

ayampinko:
camner nak redho...hajat tak sampai hehehe

SriSufi:
idea yang bagus simpan HP dalam kotak nanti nampak baru....

patungcendana:
boss aku lelaki yang dah berumur 65 tahun...

ije said...

haha. pandai boss carik masa sesuai~ =) ingat pesan boss. off hp when u r in the private room.

mamai said...

ije:

dia memang selalu call time yng tak sesuai....

Basuh Baju said...

kalaulah diangkat telepon tu masa kat dlm bilik kecil....haha

mamai said...

basuh baju;
kalau aku jawab call tu masa kat dalam private room suwey la jabawnya boss aku hahahahah

Sulela said...

Wakaka...cian kat ko. Aku penah kene camni masa tengah lepak ngan kuarga kat rumah. Bos aku yang hampeh tu call lak. Aku malas nak jawab. Lantak ko la...muahahaha. Esok tu buat muka poyo je datang keje...kekeke

mamai said...

sulela:
mmg tak seronok bila masa privacy diganggu dah tu call bukan pasal kerja

jebatsari said...

dulu hp aku pun 24 jam on, siap ringing paling kuat sekali. takut-takut ada kes bunuh ker kes rompak ker ape..

now? jgn harap.

hp aku vibrate 24 jam!!!!

(tak lama lagi aku nak lancarkan sehari tanpa hp... jom join!!)

patungcendana said...

campak je la handphone dalam laut cina selatan....hehehe

mamai said...

Jebatsari:

aku pun nak join kau lancar hari tanpa HP sedunia....

Patungcendana:
nanti aku balik Kuantan aku campak HP tu ker laut cina selatan hehehehe tapi yang dah tak boleh pakai ler

Redynne™ said...

salam mamai..

aiseeeyy.. skali bos awk sebaya ngn bos saya daaa...

bos sy klu b'ckp, x reti brenti..

sbb tu klu masuk 'bank' sy mesti off dulu fon.. hehe..

*1 ari tanpa henpon cap ayamku, terasa bagai hilang separuh nyawa..

mamai said...

redynne:
nasib kita serupa heheheh pernah off HP sekali lupa da nak on....