Tuesday, May 19, 2009

Sebuku Roti....Sekeping kad.....



Tiada yang istimewa pasal roti ni masih sekeping roti biasa berperisa kopi...
roti ini telah di belikan oleh staff aku tenggahari tadi pasal aku tak keluar lunch.
staff aku nie memang faham kalau aku meeting sampai waktu lunch tak keluar secara automotik mereka akan membelikan makanan untuk aku. Lagi pun aku memang biasa lunch dengan staff-staff aku nie.

Bila selesai meeting tadi aku masuk opis aku tengok roti dah atas meja siap dengan air di sebelah roti tu aku nampak ada sekeping resit dengan harga roti RM1.80 sebuku (resit tu tak la aku snap gambarnya atas sebab2 yang aku rasa perlu. Tapi yang menariknya tentang resit ini aku tengok siap dengan tanda tanggan dan tertera nombor kadnya dan total amount RM3.60 bermakna tuan punya kad ini membeli dua buku roti.

Aku terus panggil staf aku yang beli roti tu dan tanya dah makan lom sambil senyum dia jawab dah makan roti tadi. aku tanya lagi kenapa beli pakai kad dia tak jawab tapi senyum ajer so aku faham maksud senyum tu...terus aku ambil wallet aku tengok ada beberapa note bewarna merah aku ambil bagi kat staff aku....belum sempat dia cakap apa-apa aku tanya cukup tak sampai next week pasal next week dah gaji...dia cuma angguk kepala ajer.

Sekarang aku nak makan roti ni pun tak sampai hati.....aku terkenang zaman aku susah dulu masa tu mana ada kad hutang nie...tapi buku 555 ada la. Dalam hati ku berkata dalam zaman sekarang ni masih lagi ada mereka yang nak makan pun terpaksa berhutang cuma caranya lebih moden....apa pula nasib mereka yang betul-betul susah apa yang mereka makan....

Kerana sebuku roti ni aku tersedar dari mamai dan bersyukur bahawa aku masih dapat makan ....masih dapat menyara keluarga ku

17 comments:

Ikhtilaf said...

lu pnye lunch lg best dari gua..
gua telan roti kosong ngan teh ais jerk pkl 2 td..
2 pon hasil ehsah housemate gua..

mamai said...

Ikhtilaf:

Syukur masih dapat roti ngan teh ais...masih ada yang lom lunch lagi rasanya nie

kato said...

aku tak lunch pun... uwaaaaa...

sharamli said...

abes tu mkn ke x r0ti tu?

SRISUFI said...

saya pun tak lunch bro...makan pas azan maghrib je heheh


kabare?

abgBro said...

kamu mmg prihatin sokmo..aku hari dua kali lunch, mula2 kwn belanja pastu balik rmh balun lagii..urrbp
ekekekee..

zachatta said...

=)

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

uh...ada gak roti kopi...gua ini ari kul nam baru telan goreng ubi..

Sulela said...

Sebuku roti pun dah boleh menginsafkan diri ye Mamai.

Orang yang biasa hidup susah, dorang makan aje apa rezeki yang diberi. Ni orang yang suka pilih2 makan ni kekadang buat aku bengang...huhuhu

PJ selamba said...

aku lunch makan angin je...

Atan said...

hmm sedap roti tu..

eliza said...

aku tak sarapan pagi lagi ni...minta sikit roti..hehehehe

mamai said...

kato:
pastikan anda lunch hari nie..thanks for visit

Sha:
roti tu dah masuk perut aku....alhamdulillah

Sri:
elok untuk kesihatan dan muhasabah diri....

AbgBro:
kenapa tak ajak aku makan sekali...
bila lu nak belanja gua makan MU dah juara bro

zachatta:
thanks for visit

Pentoi:
sedap juag tu goreng ubi....terkenang masa dulu-dulu makan ubi bakar...

Sulela:
bila kita makan ingat-ingatlah selalu kat orang yang belum makan..

PJ Selamba:
Makan angin tak apa jangan buang angin hehehehe

Atan:
Roti dah abis tapi kat TESCO banyak lagi...

Eliza:
Roti tu dah masuk perut aku kalau nak roti bakar ada lagi nie..

IdaAnuar said...

sebuku roti sngat bermakna jika kita tidak ada wang di saku..aku dah rasa duk KL sorang-sorang dulu.makan roti cecah budu...

eliza said...

roti bakar pun jadi lah...lapar gila ni...hehehe

mamai said...

eliza:
dah malam nie baru kau nak mintak roti bakar tu....esok pagi ajer la..
kau pie makan nasi ngan teh o ais lebih hehehehe

eliza said...

esok pagi aku datang...ko sedia roti bakar banyak2 tau...aku ni kuat makan...hehehehe