Thursday, December 31, 2009

surat kepada tuan

kepada tuan
yang bergelar payung negara
usah kau lupa rakyat jelata
sebelum mereka menyembah derhaka

kepada tuan
yang bergelar pemerintah negara
usah kau pentingkan kaum keluarga
masih ramai rakyat yang sengsara

kepada tuan
yang bergelar pemimpin negeri
usah kau terus bermimpi
lena di atas empuknya kerusi

kepada tuan
yang bergelar pak menteri
usah aku pentingkan diri
silap hari bulan kamu tinggal gusi

kepada tuan
yang bergelar tun dan tan sri
kemewahan itu bukan untuk kamu miliki
tapi untuk kamu berkongsi

kepada tuan
yang bergelar datuk dan YB
ingat pada undi yang kami beri
jangan hanya nampak masa hari mengundi

kepada tuan
yang berjawatan tinggi
usah terlalu mendongak langgit yang tinggi
kelak lupa rumput di bumi

kepada tuan-tuan dan diri ku sendiri
ingat pesan mereka ini
hormat itu bukan dapat dibeli
hormat itu datang dari dalam diri



p/s: selamat tahun baru kepada kalian semua dan semoga diri kamu mulia selalu dibulan-bulan yang mendatang.....

44 comments:

~0~ said...

btol tue uncle...hormat dari diri sendiri...

Selamat tahun baru

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

kepada lu...selamat sejahtera..

J@J@ / Bini The Rock said...

Slmt tahun baru jua utk kamu....

enyheartsdiamond said...

selamat tahun baru uncle..
yg tua dihormati..
yg muda disayangi :)

al-lavendari said...

isi kandungan surat yang baik. jangan lupa letak stem dan poskan ye ! selamat tahun baru dan maaf zahir batin.

laki cikgu kimia said...

semoga peneraju semakin sedar..

selamat tahun baru!

Frodo Baggins said...

semoga tuan2 ini sedar diri ~


kepada tuan
rakyat yg menunjang tuan
rakyat juga bisa menjatuhkan tuan



>>_________<<


selamat tahun baru jugak bro mamai

beautiful_rose said...

sgt sokong kate2 ini!

slamat tahun br gak.....

Erna said...

selamat tahun baru..hormat lah diri kita sendiri..baru la orang orang akan menghormati kita..betul ke kata orang macam tu

abe long said...

wow!!! pedas nye

hisham said...

kepada tuan blog ini..sy harapkn ape yg tuan hajatkan akan terlaksana dan dipermudahkan sgala urusan dunia dan akhirat..tp yg pasti tuan..mlm ni akan hanguslah ribuan RM sbb pembakaran bunga api...salam

T.u.Y.a said...

selamat tahun baru bro..
heppi weekend..

bias® said...

hormat tak dapat beli ke? patut itu hari cari dekat 7-11 tak ada.

sayu=pilu said...

betul tuh sokong 100%.... jangan lupa diri hormat dr diri sendiri

mari lah kita belajar menghormati....
lama tak dtg komen sini.... tapi stiap n3 di baca itu yg penting,,,,

dtg blog amek kad...

ber_uwang said...

selamat tahun baru

fadzilah said...

happy new year bro mamai..

Koyuki said...

saya hormat pakcik
selamat tahun baru!!

maiyah said...

slmt thn baru..

abgBro said...

ucap selamat utk tuan mamai..:)

anaklaut said...

salam....bro mamai,


terima kasih singgah bagi ulasan di blog saya..

selamat tahun baru 2010 buat bro sekeluarga..

moga Allah swt memberi rahmat pada bro hendaknya..amin.

mamai said...

O:
hormat diri maka orang akan hormat kita

pentoi:
salamse jahtera kepada kamu juga

jaja:
salam tahun baru jaja

eny:
kita saling hormat menghormati

al lavendari:
dah postkan tapi alamat tak ada

laki cikgu kimia:
harap juga peneraju membaca

frodo:
ya rakyat yang mempunyai kuasa menentukan nasib tuan

beuatiful rose:
terima kasih kerana bersetuju

erna:
betul la tu..jika kita tak hormat orang bagaimana orang nak hormat kita

abe long:
nak air ker

hisham:
sebab tu tak tengok bunga apa malam nie terasa macam poket terbakar ajer

tuya:
salam tahun baru tuya

bias:
tu la pasal kena pie giant kot

sayu pilu:
pakcik tahu kamu tetap baca walau tak komen tak mengapa...salam tahun baru buat kamu

ber_uwang:
selamat hari lafir dan selamat tahun baru

fadizilah:
salam tahunbaru buat kamu juga

koyuki:
terima kasih dan pakcik juga hormat kamu

maiyah:
selamat tahun baru juga

abgBro:
selamat tahun baru semoga bulan bercahaya malam ini

anak laut:
salam tahun baru terima kasih kerana sering mengunjungi laman ini

Naz said...

bukan mudah nak jd pemimpin ni... apa2 pun kena pimpin kena diri sendiri dulu sebelum nak pimpin2 org lain.. hehehehe

Sharinginfoz said...

memang bagus sangat peringatan kepada pemimpin.. selamat tahun baru

Wanita Itu said...

suka..
sangat-sangat kena..

hepi tahun baru!!

semoga tahun ini tahun yang bagus untuk kamoo ya!! :)

AzuanBudakPandai said...

kepada tuan punya blog..

selamat tahun baru ahaha

AKULALALA~~ said...

slmat thun baru..smoga hari2 mndatang bkal mmbawa sinar dlm hdup kta smua...amin...=)

A.K.U.D.O said...

nuyer.. dr puan kpd tuan

HonEyBuNNy said...

kepada tuan....

Selamat tahun baru..ihih

mamai said...

naz:
mmg tak mudah na jadi pemimpin sebab tu kena tahu kelayakan diri kita.buka main ikut suka

sharingfoz:
selamat tahun baru semoga pemimpin kita beringat

wanita itu:
selamat tahun baru

azuan:
selamat tahun baru kepada kamu juga

akula:
semoga hari mendatang membawea bahagia untuk kit asemua

akudo:
tahun baru dalam rumah

honeybunny:
selamat tahun baru juga

Naz said...

betul2.. aku tengok ramai pemimpin zaman skrg ni bernafsu besar utk dptkan title tu. huhuhu...

~~~ kay ~~~ said...

mamai,
byk kali try nak post comments kat your blog selalu x boleh...susah sgt2.. i have no idea WHY!

(selalu tuh duk tunggu2 sampai terlupa...)

master teddy said...

pemimpin pikul amanah yg sgt besar..

selamat tahun br pakcik..

azzaliena suziantie said...

hormat diri sendiri..happy new yaer uncle ;p

Razman said...

mari pangkah yang laen pula..haha..

slmt thn bau...eh, silap..baru...

cinta lea ixora said...

happy new year pakcik ;)

Liyana said...

selamat tahun baru pada pakcik mamai

jane said...

uncle..

selamat hari raya maal hijrah dan tahun baru buat uncle n family

surat yg sgt best!
hope surat ni dpt sampai dgn jayanya dan cmrlangnya buat mreka walaupon skdr ditiup angin kus kus


p/s : saya sgt kecewa dgn line yg mcm siput sedut ni uncle..ni sudah komen yg ke-3 saya tulis..tak masuk gak tak taulah..

babai...

caluk@cencaluk said...

selamat thn baru --> sambil tabik hormat he he

Cik Cookie said...

setuju.
HORMATI DIRI SENDIRI.
kalau kita xhormat diri kita,
org pun xkan hormat kita.

Solehah said...

kepada tuan dan puan2..harga gula dah naik lagi..

triple x malaya said...

gempak ayat ni..

~~~ kay ~~~ said...

RE:u try ambik PABRON-cough tablet
(non drowsy but relieves cough)

(^_^)

BuLaN iTu aKu said...

jgn tindas rakyat jelata lagi

happy new year uncle

baincardin said...

kepada Tuan tanah;

Selamat Tahun Baru! ^_^