Monday, December 28, 2009

yang ku idamkan


kalau kau menjadi aku, aku yakin kau mengerti




baru selesai membaca novel ini, sudah lama aku mencari rasanya last aku baca masa aku di sekolah menengah. rasanya tak ramai yang pernah baca novel dari kartunis ujang nie, sebab ini bukan novel cinta macam yang orang suka baca tapi aku tak suka...

walau novel ini tak setebal mana tapi isinya amat padat, bercerita tentang kasih sayang sesama saudara dan pengorbanan. cerita tentang hasad dengki manusia sesama manusia. bagaimana manusia sanggup berlaku kejam terhadap yang lemah hanya kerana ketamakan terhadap dunia. memang tak rugi baca novel yang tak sebarapa mahal nie.



sebenarnya sudah lama aku tak beli majalah gila-gila nie. rasanya sejak dari kartunis ujang keluar dari majalah nie. lalu menerbitkan majalah sendiri UJANG namun beliau telah dikhianati. dan bila ujang keluar dari MOY aku juga turut berhenti membeli majalah UJANG. dan bila dapat tahu kartunis ujang joint balik creative enterprise aku mula start beli semula majalah gila-gila, cuma amat sukar nak dapat majalah gila-gila di puncak alam ini menyebabkan aku selalu ketinggalan.

memang aku minat dengan kartun dan cerita ujang, seperti ABM,IBC,ACA and ATUK...


P/S: GEDUNG KARTUN kalau kamu semua beli dan baca pasti juga tak rugi......tak percaya tanya pakcik ZUNAR

40 comments:

anaklaut said...

salam.....bro,


selamat membaca..majalah2 mcm tu boleh menghilangkan boring..saya pun selalu baca jugak..

enyheartsdiamond said...

eny suka baca gila-gila jugak..
katun manjalong :)

{lumut} said...

saye bace jibam.suke ok,=)

imHepPie said...

paling suka tiga dara pingitan..slalu berangan jadi noi ahaha

Fatehah A. said...

jibam! best cter tu.lain dr lain

hisham said...

salam..sy paling suke kartun jaafar taib..kisah binatang..mmg cun lukisan dia..tp dulu igt x ade lagak A.Mahmud...haha,,sape lukis tu ek..?

Razman said...

ujang, feveret kot wtu kcik dlu..cme aku jnis xske mmbeli, ske bce ble abg aku beli..so die dh xbli, ak dh xbce..

Naz said...

aku pun minat kat kartunis Ujang ni. Jibam memang karya yg berkualiti. mistik, kekeluargaan dan moral berselang seli dlm novel tersebut. Aku Budak Minang versi drama bersambung2 ada di siarkan kat tv2. tp aku bnyk terlepas tengok...

cik EPAL said...

dulu salu jugak baca gila gila :D

abgBro said...

Perak Darul Kartun skrg sedang hangat dipasaran...

den pun lamo dh tak baco gilo-gilo neh...

al-lavendari said...

saya tak pernah miss baca katun pendek2 dalam surat khabar. ujang tu ada bot kat Kenyir.

jane said...

uncle........

cite JIBAM tu saya pernah baca
sangat sedeyh dan mnusuk hati...

huhuhuhu..
manusia mmg dasar!

huhu
ttbe teringt kekejaman dlm cter tu..huhu

Sharinginfoz said...

dah lama tak baca novel .....

http://sharinginfoz.blogspot.com/2009/12/apa-kata-survey-on-nuffnang.html

abe long said...

tpi skang nih.. rmai yang suke bace kartoon dr jepun. atau pun majalah kartoon seperti gempak..

jarang yg bace gila-gila or ujang

caluk@cencaluk said...

apsal x sound aku leh tolong belikan, dkt aje opis cesb tu dgn opis aku he he, gila2 skrg krg menyengat bandingkan dgn zaman2 80-90an

Noorlaila Mohamed Nor said...

sy pun baca masa sekolah dulu
sampai sekarang hafal lagi lagu yg bdk2 nakal tu nyanyi kat jibam
huhu

Daun Bidara said...

dan din don pun best sekarang dah tak ada

mamai said...

anaklaut:
ya majalah macam nie mampu menenangkan fikiran

eny:
ya memang best baca gila-gila nie

lumut:
ya jibam memang bestkan...ujang orang kg kamu tu

imheppie:
noi yang brutal

fateha A:
ya jibam memang lain dari yang lain

hisham:
jafaar taib orang lama kartun binatang dia memang best

razman:
kau nie mmg la beli la baca baru best..boleh bertambah senget ko tu hahahaha

naz:
abm versi TV tu aku tengok smeuanya rasanya dah abis dah last week

cik epal:
sekarang baca apa...manga yer hehehehe

abgbro:
perak memang hanggat hahahaha

al lavendari:
ya ujang buat bot tu masa dia ngah frust bila kena tipu ngan kawan

jane:
ya citer jibam mmg sedihkan..sedih dengan sikap manusia

sharingfoz:
membaca nie bagus untuk pengetahuan tak semestinya novel kan

abe long:
tak suka kartun dari jepun tu tak ada nilai kemasyarakatan kita lansung

miSs s!v said...

last bace giler2 mase darjah berape ntah.
giler lame tak beli.
hehehehe

Rozita said...

akak pun dah lama tk sentuh majalah gila2 ni..
rasanya semenjak akk kawen he3x

Rozita said...

dulu2 akak suka baca 3 dara pingitan aje..yg lain2 lompat2 baca

mamai said...

caluk:
next time aku roger kau bila nak beli hahaha

bukan kurang menyegant tapi banyak persaingan kalau zaman 80an dulu mana ada majalah lain

noorlaila:
pontianak jibam jibam hahahaha lagu tu

daun bidara:
mungkin pelukisnya dah bersara

mis siv:
kau baca yang pakcik beli ajher la

rozita:
mungkin sebab kita dah ada komitement lain tu yang tak baca dah tu

J@J@ / Bini The Rock said...

buku Jibam ni dah lama keluar kan???
ker ada edisi baru??

Aku mmg suka baca mjlh Ujang..dan skrg aku minat pulak tgk TV2..Aku Budak Minang mlm selasa tuh!

sekurang2nya bila baca..kita blh ilangkan stress ye tak??

baginda® said...

salam mamai, majalah perak darul kartun ang ada? sy tak tau nak beli mane...

AiE bAhRi said...

wah...best kalau dapat baca gila2 tu..nnti ketawa sorang2 mcm org gila..teringat kisah majalah ni dirampas sewaktu di hostel...wakakaka

master teddy said...

teddy bc je pe yg adk teddy bli.hehe..

zia said...

owhh ye ke..zia minat baca ujang..tapi knp diorg still guna nama ujang utk majalah kartun diorg ye..hmm..

Cik Cookie said...

Cik Cookie rasa Cik Cookie ada baca.
tak silap ada kes yg meniggal tuh dia tanya nape yg laki tido lama.then nape tanam dia dalam lubang tuh.kalau xsilap laa.
tapi seerious laa sedih.

mEiZ SHA said...

ninie baca JIBAM tau...
jgn xtau pak cik...:)

sedih n padat sgt kan..cian dia..
nak pinjam baca lg sekali....kalu kite jumpe pak cik bw tau buku tue...;p

janji ek...

anN said...

hye! plz vote me kat

http://shawlsayucinta.blogspot.com/search/label/contest

no.3 ANNURAIN tq!

A.K.U.D.O said...

ank suman
jibam jibam...
dah baca time sekolah dulu, tp ulang baca juga hujung minggu tadi, 1 jam jer dah khatam...

maiyah said...

mmg dh lma x tgk gila2 kalo dlu slalu gak beli

Wanita Itu said...

gilak suka pada ujang..
sama la..bila dia start bukak ujang te ikut ke situ..
pastu bila dia kuar dari ujang..
dah tak ikut mana2 majalah dah..
n jibam..dah lama sangat dah baca..
dah lupa dah ending dia camni..
hmm kena pi cari ni..
nice entri..kenangan..

HIDUP BERANI UNTUK GAGAL Precious said...

Aku suka citer 'Jalan Pulang', lupa karya siapa sebab last skali aku baca masa aku sekolah menengah. Hih hiiii ...

mamma mia! said...

dulu akk atas aku kaki ujang / gila2
ade koleksi dari tahun bpe tah... siap kulit mjlh reput2 lg.. tp dorg dah kwin.. so dah xde supplier dah. lme x bce kartun dorg.. glak kaw2 pny

yg best nme2 kartunis nih byk nme tumbuhan/ buahan. padi, sukun, manggis, duku etc

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

wa follow ABM....ATUk n JIBAm...mariiiii....last2 terjun lubuk.net....hhhahahaha..

HonEyBuNNy said...

ila suka majalah gila2 pak cik..kdg2 ila pn jd gilak sekojap...ihihihi

sharamli said...

baca ujang je..jibam xpenah bc lagik..

aloy_paradoks said...

aku nak pinjam.

iva saionji said...

pakcik..iva juga minat baca "jibam" okeh....cerita yang leh buat i sedey n sentap...