Thursday, October 8, 2009

politik

bolehkah hidup ini lari dari politik, sepanjang aku lihat politik ada di mana-mana bukan sahaja di dewan parlimen atau dewan rakyat atau di balai raya atau di kedai kopi, malah politik ada di office ada di rumah ada di makamah ada di supermaket dan paling tak best politik juga ada surau dan masjid. dan terkini politik di blog, di facebook di myspace dan apa saja bentuk dan medium pasti ada politik

politik juga ada dalam berbagai bentuk dan rupa, politik ekonomi, politik pentadbiran, politik kemasyarakatan dan politik kenegaraan, politik agama dan berbagai bentuk politik lagi. oleh sebab itu kita belajar sains politik masa di kolej dan universiti atau mungkin juga di sekolah menengah.

rasanya memang susah untuk kita lari dari politik dan hendak atau tidak kita hidup dengan politik di sekeliling kita. politik itu bukan tidak baik yang cuma pemahaman dan sifat fanatik individu itu buat politik jadi tak baik.

apa yang selalu kita lihat dan dengar dan buat angapan politik itu tidak baik ialah sasiah politik atau politik kenegaraan atau yang melibatkan pentadbiran. ilmu politik ini amat besar tapi kerap kita sempitkan pada satu perkara sahaja....

mitos atau fact "nak kaya jadi ahli politik" paling teruk pun YB adakah itu dogengan atau mitos atau memang itu satu fakta.

untuk membuktikan sama ada ianya hanya mitos atau tidak kita perlua buart analisis mungkin kita boleh ketemu kawapan. aku tak mahu ulas panjang nanti di kata aku "bias"...tapi memang aku bias pun rasanya itu lebih baik dari tak ada pendirian hanya di atas pagar.


p/s: hanya sampah politik tak ada ilmiahnya di sini

31 comments:

azuan said...

aku x suka politik3 nie..
tapi memang betol cakap bro..
politik ade kat mane2..

Koyuki said...

politik..satu unsur sejajar dengan ekonomi dan sosial..

jadinye...politik ini kehidupan

nak tak nak..kena ada

wujudnye sesebuah negara..kerana adanya politik..

Rozita said...

akak mmg buta politik

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

politik dimana2...

noorlara said...

politik buat diri jadi keliru, politik buat kita jadik harubiru

J@J@ / Bini The Rock said...

politikus...

aku baru 13 tahun..tak blh sebok hal politik..

xD

Sulela said...

Susah aku nak komen ni sebab aku memang tak suka politik walaupun aku tak boleh lari dari politik. Macam kau kata...politik ada di mana2... Aku lebih suka buat kesimpulan melalui pemerhatian dan logik akal aku...

BuLaN iTu aKu said...

tak suka main politik

~~~ kay ~~~ said...

maap, aku x pernah jatuh suka dgn politik.

enyheartsdiamond said...

eny pon sedang berkempen ney..
pilihanraya tu politik jugak kan?

dush3x!
x rety la nk bermanifesto...

NuR said...

ya..politik ada di mana..
di sekolah di kalangan kanak2 ribena..

"kalo ko pilih aku jadi ketua kelas, aku bagi calonkan ko jadi assistant aku.."

"set!"

"teacher... saya pilih Abu utk jadi ketua kelas.."

"bagi sebab kamu"

"sebab... sebab dia ada ciri ketua yg baik..." sambil kenyit mata pada Abu...


=)

sI tEDI said...

politik? bagi aku politik bila pilihanraya baru nak tunjuk kasih sayang pd rakyat :)

mamai said...

azuan:
itulah hakikat hidup ini..

koyuki:
kamu benar itulah politik kenegaraan namanya

rozita:
lepas nie kena celik pasal ramai orang politik nie suka menipu

akupentoi:
politik ada dalam diri kita betul tak bro

noorlara:
itu sudah semestinya kalau tidak ia tidak di panggil politik

jaja:
la nie budak sekolah pun berpolitik

sulela:
itu adalah yang sebaik-baiknya

bulan:
jangan main politik tapi ikut perkembangan politik

kay:
ya aku juga begitu dulu dan kini tapi aku tak boleh di tipu.

eny:
ya pilihanraya itu sebagai satu cara berpolitik selamat datang ke dunia politik

nur:
cerah masa depan kanak-kanak ribena tu

sItEDI:
ya ini politik kangkong namanya

imHepPie said...

huhuu..seb bek x penah amik tau soal politik neh...

sharamli said...

masih bersampah?

Adjla Hafizin said...

politik xbest..
sgt complicated.

azzaliena suziantie feisal said...

politik bosann kan kan kan

fadzilah said...

pernah amik subject political science masa di universiti dulu..
tak minat sungguh!!!itupun sbb nak cukupkan credit hour je..

triple x malaya said...

aku hanye mahu politik kejujuran...

Aku Beskot™ said...

beskot x bp ske politik nih..
tp nk xnk kne amek tau gak perkembangan politik..
org politik tu sndri yg menyebabkn politik mnjd kotor..

mamai said...

imheppie:
oleh itu kita kena belajar sedikit untuk buat panduan

sha:
ya kamu tahu mana itu sampah datangkan

azzaliena:
nak buat macam mana bosan atau tak kena layan juga

fadzilah:
aku juga begitu tapi aku pelajari sesuatu

triple x malaya:
ya aku juga mencaribegitu tapi belum lagi ketemu

en,beskot:
kita kena ambil tahu sikit-sikit

chipsmore said...

x reti sangat nk berbicara pasal politik ni sebenarnya..sbb x cukop umo lg..haha :D

EISENHOUR said...

bias..hahaha..suka2

Nabil Fizri said...

everything is politic

abcdeftyyhahh said...

salam...
ermmm poliktik ku xsuke..same dgn azuan. hehe

erm ku da tuka link br :)

sayu said...

hurm tak sula r.. suma orang asik gaduh bab politik..napa orang melayu suka gaduh.. kan elok duduk bebaik ramai2 muafakat cam na nak maju kan negara kita di mata dunia... kalau kita gaduh2 apa pun tak dapat hanya penat ajer.. orang luar tengok sonok jer bertepuk bersorak meeka... kita mau di jajah kembali ka???

nak undi pun serba salah.. so undi pun tak pernah gi and the worse worse worse nama pun tak daftar gi.. tercicir lak.. nasib bek kot..hehehe

anaklaut said...

salam...politik malaysia?

setuju dengan noolara..keliru..

al-lavendari said...

mamai
memang kita tidak terlepas dari pengaruh politik. politik di tempat kerja lagi teruk. bagaimanapun saya tidak gemar memula atau membicarakan politk kepartian. maksudnya membicarakan tentang kehebatan atau keburukan sesebuah parti politik, kerana ia tidak akan ada penghujungnya. misalnya kalau saya memburuk2an parti X, maka pendukung parti X akan menghentam saya kiri kanan depan belakang atas bawah. dan kalau saya mengatakan parti X itu hebat pula, maka pendukung2 parti A,B,C,D, ....... Y,Z akan menghentamnya pula ... dan begitulah sebaliknya.
tujuan kita berblog nak berkawan, bertukar2 fikiran, tetapi akhirnya kita dapat musuh kiri kanan.

abgBro said...

makna politik dlm bhsa melayu adalah kaedah menggurus/mentadbir sesuatu, dlm bhsa arab disebut siasah...

kesan drp penjajahan ratusan thun dahulu telah memesongkan pemikran kita dgn memisahkan pentadbiran negara dgn Islam, hukum Allah diubah dan diketepikan maka berkewajipan bg kita dgn apa cara dan usaha bersama kepimpinan Ulama, jemaah Islam berjuang mengembalikan hak Allah di atas muka bumi tercinta ini...dan jangan lupa tujuan kita semua diciptakn sebgai hamba dan juga khalifah Allah di dunia ini...

mamai said...

chipsmore:
nanti kena ambil tahu juga kalau tak kita yang rugi

eisenhour:
tapi bias tak elok utuk negara

nabil:
ya segalanya dalam linkungan politik

ftyyhah;
pakcik dah link kamu

sayu:
sLm hudup ini kita harus buat keputusan siapa yang harus kita pilih. tak ambil thau hanya akan membuat kita tercicir

anaklaut:
politik malaysia memang kerap mengelirukan kita

al-lavendari:
bela berpolitik kita harus ada sifat terbuka memang dah jadi alat politk membicarakan siapa yang lebih baik.

cuma kita harus menerima kritikan dalam cara yang terbuka. ambil kritikan sebagai satu cara untuk memperbaiki sasiah politik kita.

aku setuju kita berblog untuk betukar pendapat dan memperbaiki diri bukan mencari musuh. perbezaan sasiah bukan halangan untuk kita bersatu dan maju. aku suka begitu

INTAN said...

x suka politik....ambik tahu saja