Tuesday, October 6, 2009

alasan....

staff A: boss saya emergency leave balik kelantan nenek sakit
boss : baiklah, tapi ini nenek yang ke berapa, bukan bulan lepas kata nenek dah meninggal....

staff B: boss saya nak apply cuti hari ni,wife nak bersalin
boss : baiklah, tapi ini bini no berapa terror kau ramai bini boleh bagi aku petua....

staff C: boss saya MC hari ini, sakit kepala la
boss : baiklah, tapi kepala mana yang sakit...

staff D: boss saya pun nak cuti juga hari ini, penat kerja tak ada orang hari ini
boss : baiklah, tapi jangan lupa isi surat berhenti sekali dan tolong bagi tahu kawan-kawan sekali...

lepas ini saper-saper nak mintak kerja tolong pastikan anda ada alasan cukup kukuh kenapa anda perlu saya terima bekerja.

sebab boss anda tak kisah kalau kena buat kerja sorang-sorang....

p/s: ingatlah ramai lagi yang sedang mencari kerja di luar sana

32 comments:

Solehah said...

alasan ape yek yg paling sesuai selain mc..mc ja la yg pernah buat, tp mmg btl2 sakit..

T.u.Y.a said...

hehehhehehe..:-)
cikgu x leh minta mc banyak..sbb bebudak cuti sekolah sebulan,cikgu pun rehat nagajar sebulan..

bukan x keja,sekolah tetap kena g waktu cuti..cuma rehat ngajar ngadap bebudak je la..itu pun kalau..

selagi belum tutup mata..kerja..kerja..kerja..

fadzilah said...

setakat ni tak pernah amik mc..selagi terdaya...boleh berjalan..boleh bercakap pegi jgklah ke sekolah..cuti selalu nnt org bising pulak asyik relief class je.

sharamli said...

b0s..sy lapar..tp xtw perut yg mn yg lapar..hik3

J@J@ / Bini The Rock said...

bos..saya nak MC la sebab 'sakit mata'....tak tahan godaan dgn sale2 di K4....

xD

AbcdeFtyyhahh; said...

salam.
hehe kelakar la. hehe.
:)

niEna hailani said...

heheeeee...
standard laaa manusia..
hidup penuh alasan...

mamai said...

soleha:
MC kalau sakit betul-betul tak apa tapi kalau sajer buat sakit nayer la

YuYA:
bestkan ajdi cikgu heheheheeh dapat cuit panjang

fadzilah:
ya cikgu paling baik pasal tak ada MC

sha:
wah bagus alasan kau meh aku tolong makankan

jaja:
tolong belikan untuk boss sekali yer

ftyyhahh:
hang pa jgn dok nak buat plak yer

niena:
nanti taula bila alasan makan diri sendiri..hehehehe

sayu=pilu said...

hihihahahehehe..kahkah...lawak tapi memang benar... mcm2 alasan untuk tanak buat keje.. tpi napa dulu beria2 minta keje.. pk2 kan lah..

caluk@cencaluk said...

suruh boss kau buat mobile opis, leh buat kerja kat mana2 sambil bercuti he he

imHepPie said...

ermm..nak bgi alasan pe eh??

alasan pembantu umah lari buleh??hik3..

abgBro said...

bro, segala yg berlaku semua ade sebab musabab nyer...termasuk sebab malas, boring dan nak menipu...kahkahkah

The Hobbit Frodo said...

pekerja lalok: bos ~ nak MC ...


Sivaji D Boss: boleh jer


Pekerja lalok: tul ker ni?


Sivaji D Boss: semua aku bg cuti!!


Pekerja lalok: whoa apsal


Sivaji D Boss: cuti peristiwa


Pekerja lalok: peristiwa per bos?


Sivaji D Boss: prtwa aku kawen lg dgn cik siti markonah jual kueh depan opis kita ni!! alahaiiiii ~


((sambil menari kongkang kegembiraan))



Pekerja lalok : ?? <____> (Senyap)

~~~ kay ~~~ said...

seharusnya kita bersyukur sbb ade kerja...
apa nak buat..mencari sesuap nasi.
(^_^)

Mawar_berduri said...

pandai btol cipt alasan..klau dah kena penyakit 'M' mule la datang kepintaran mencipta alasan tu ...huhuhu

suhaila-ab said...

aku penah jadi seorg kawan yg bongok dulu..masa tu aku mula2 jd seorang pekerja sambilan(omo 18thn)
Kawan aku : aku nak gi kuantan hari ni nak jln2, tp aku ambik mc tau..nanti ko cakap kat bos..

Boss : sue..si polan mana? tak dtg kije?

AKU : SIPOLAN MC..DIA PEGI KUANTAN JLN2...

mamai said...

sayu=pilu:
masa minta kerja semua boleh dah dapat kerja semua tak boleh

caluk@cencaluk:
aku juga berharap bergitu kalau boleh bior sebelah rumah aku

imheppie:
wah alasan bagus tu lom ada lagi yang pakai kat sini

abgbro:
aku nak bagi alasan kena pukul masa pilihanraya boleh ker heheheheh

the hobbit frodo:
weh boss kawin baru mesti best alasan tu

kay:
tapi masalahnya ramai yang tak menghargai kita la pulka nak kena cover depa

mawar berduri:
bab cari alasan mesti kreatis punya

azzaliena suziantie feisal said...

bos elaun saya belum masuk
tolong bank in ek...
saya kering daahh...
hahahaha

al-lavendari said...

waktu kerja ni berblogging ... tak ada kerja ke? saya lain lah ... kerja sendiri.

BuLaN iTu aKu said...

wah,..
terasa nye diriku ini

sI tEDI said...

x de keje cari keje. bila dh ada.. macam perangai!!

mamai said...

azzaliena:
bagi no akaun

al lavendari best la kerja sendiri..nie salah satu kesalahan juga tapi tak menggangu kerja dan dapat kebenar okay la tu

bulan itu aku:
alamak sorry tak sengaja pun

sItEDI:
depa nie memang cam tu bila kena marah cakap boss garang pulak tu

en_me said...

fuyoh terer bos leh ingat nenek staff A meninggal last month ghiteww.. ekeke

enyheartsdiamond said...

heheee..mcm alasan x datang skolah je;)

*uncle..cmne nak raih undi?

ber_uwang said...

esok nak MC la...he he he
sabar bro ..biasa la lepas raya ni

Che La said...

begitu lah kalau jadi boss..

Precious said...

Boss garu kepala ... Patutlah ramai boss kepala botak! ekekeke ..

nursarah87 said...

betul2..

tapi kalau kerja asyik curi tulang main facebook 3, 4 jam tak guna jgak..

bekerjalah dengan integriti..huhu

Sulela said...

Ni ko cite melalui pengalaman ye...hehehe

azuan said...

bos nie memang mesra la dengan pekerja dia haha..

{lumut} said...

hidup mmg x lengkap tanpa alasan..
sebb alasan tu menutup kelemahan manusia..
manusia pulak suke dengan kesempurnaan..sbb tuh gune alsan utk nampak sempurna..

ohh ape ni?

mamai said...

en.me:
staff tak ramai tu pasal boleh ingat semua

eny:
lasan biasa diguna untuk tak kesekolah dan ke pejabat

ber_uwang:
dah pertenggahan raya nie nanti tak datang kerja ujung bulan tak ada gaji

che la:
aku tak nak jadi boss la cam nie

precious:
ini yang buat aku takut nie kang botak la pala kena pakai sereban pie kerja

nursarah:
ya itu satu lagi masalah tapi kalau kerja siap okay...

sulela:
dah dua hari staff aku tak datang kerja geram aku nie

azuan:
mesra tak apa jgn ambil kesempatan sudah

lumut:
lama tak nampak kamu...ya manusia memang suka mencari alasan untuk menutupi kelemahan