Monday, September 14, 2009

learn to say no

satu hari yang sibuk hari ini rasanya lebih banyak menghabiskan masa di atas jalan raya berbanding di office hari ini. rasanya total hours aku berada ada di office cuma satu jam sahaja hari ini.

awal pagi rush ke KLIA untuk menyiapkan kerja yang tertangguh last week. pada awalnya tidak mahu pergi tapi memandangkan sudah tiada siapa lagi yang mahu ke sana terpaksalah gagahkan juga diri ini.

bila buat kerja dengan hati yang tidak ikhlas memang tidak menyeronokan. akibatnya kerja yang mudah menjadi susah dan memakan masa yang lama. otak aku jam hati menyumpah seranah. I should say no this morning since this is not my job, if the PIC can MC today and I should take MC too. senang sungguh mereka lari dari tanggungjawab, just make one phone call or sms "I am on MC today" that its.

wah MC masih boleh pergi klinik yer tapi tak mampu nak ke tempat kerja citt podah...asal isnin MC, bila isnin MC itu trend dah masak ler dalam kepala aku nie. tapi hari ini aku masih bersangka baik lagi mungkin kamu ke hospital or klinik nak check bila tarikh expired kamu kot maklumlah umur dah lanjut dah nak pencen...aku tak akan marah macam nie kalau tak nampak kamu di puchong sedang bershopping. just tell me the true may be I can consider it.

hanya kerana kau lari dari tugas I have to rush here and there today. rasanya aku drive kereta dah macam orang masuk rally tak pun dan macam driver F1. kalau setakat kereta Kimi or Lewis Helmilton sayur ajer aku overtake la hari nie provided mereka drive trough PIT lane la.

you know my friend from today onwords I learn to say no....unless really you need my help.


p/s: sorry guys...otak aku jem la pulak...looking for ice to cool it down.
ada sesiapa pernah tengok orang telan broadband tak...aku rasa macam nak telan ajer broadban nie...

31 comments:

sI tEDI said...

aku dah lama belajar cakap 'no' tu!!

telan tak best.. masak asam pedaslah lagi menjilat jari!!! ekekekekee

yusuf mujahidin ™ said...

Aslmualaikum bro..

nk raya ni..jgn tensen2..hehe


steady bro

p.s

dh jd budaya org kita..mc oh mc

ber_uwang said...

ingat blog tersayang..jangan telan.

azzaliena suziantie said...

sebelum telan ko pakai ape??
maxis ke celcom??
maxis pon lembab skang nih

imHepPie said...

huhu tuh la pasal kadang klinik lgik jauh dri tmpat keje tpi sanggup gak gi..apeda...

tgh bershuping??huh sekeh je

{lumut} said...

mestilah tgh bawak bini pergi shopping baju raya wwoooo...

selfish kot org mcm tuh.
tp kalau die btul2 sakit..doakan cpt sehat je la.
kalau x..kasi je telan buluh lemang!

maiyah said...

salam.. nape tuh.. beruk ban wat hal ker, sabar yerk!

akuduniaku said...

sabar yek gugugu mulan poser neyh...kang batal lak poser sb bebuka ngn boadband tuh hehehe

cinta lea ixora said...

pakcik... jgn jammed2 cmni... jemput amek kad raya kt blog sy yer..

** SiZuKa ChAn ** said...

pakcik mamai..
sabar2..
jln telan broadband tu...
nnti tercekik...
pas2 lak nnti xdpt nk update blog..
nnti sizuka nk bc ape..
isk3...

abgBro said...

sian kat ngko bro ek...ni kire jd mangsa buli ngan senior la nih, tp ingat 10 taun lg ko jgn jd mcm derang plak yerr...hehehheh

pasai brdband tu, klau rega dia sekupang dua, mau hari2 aku bg mkn ayam jer pasai acapkali dia jd hampeh nyior...wakakaaka

Rozita said...

eh...jgn mcm tu mamai
tolong lah dgn ikhlas..
amal kebajikan jugak
mungkin the old man tu mmg betul2 sakit.
jumpa dia pi shopping ke ???? heheheh

al-lavendari said...

kalau saya pun marah juga ... tak salah awak, tapi pahala puasa ada sikit kurang lah !

INTAN said...

smlm pun hari 'hangin' aku...ati panas je...dh rasa cam nk mandi kasi sejuk...towel plak tarak

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

asal m.c mesti isnin....asal isnin mesti mc...monday blues...

Solehah said...

erk..sabar..jangan sampai betul2 telan broadband tu..tp kalau btl2 buat, ambik gambar eh..opsss..sorry..banyak2kan bersabar ya..

sayu=pilu said...

betulbetulbetul.. ku tak reti nak say no bila orang minta tolong bcoz walau pun ku berhati batu tapi tetap ada rasa kasihan.. ku tolong mereka bila susah but when ku plak yang susah bleh plak mereka buat derk jea.. bkan aku nak minta pembalasan di atas pertolongan ku itu tapi waktu ku memang memerlukan pertolongan mereka... aku bukan la jenis yang suka nyusah kan orang lain... huhuhu

cookie devine said...

sometime yes sometime no.depend to situation.

A.K.U.D.O said...

yes , sir..

~~~ kay ~~~ said...

sabar2...
apa kata ko cipta sejarah telan broadband... aku boleh cover story tuh...kisah benar hehehe!
(^_^)

Precious said...

Haku belum pernah tengok org telan broadband. Ko nak start? Hiks!!

Aspalela said...

Biasalah....klu keje dah mengusutkan kepala, buat itu tak kena buat ini tak kena.....so, jln plg mudah....jumpa doc, mintak MC.

Tp yg kena takeover la yg teruk...
bawak bersabar la ye mamai...jgn kamu pulak yg MC..kang sapa lak nak Takeover...heheheh

Saya amek MC...tp beli kerepek & kuih raya..hahahah. Nasib baik tak kantoi ngan bos

mamai said...

sItEDI:
aku pun dah belaajr cakap no tapi adakala tak tahu nak guna

yusuf mujahidin:
budaya yang perlu kita tukar tu

ber_uwang:
tu yang uat aku terfikir nak telan tu

azzalina:
pakai baju dear hehehehehe guna broadband celcom

imhepie:
nak sekeh tapi tak sampai hati al pulak

lumut:
aku cuba mendoakan dia bila aku dah tenang nanti

maiyah:
ini beruk band celcom selalu buat hal

akuduniku:
terima kasih ziarah..buat berbuka posa okay juga tu

cinta lea ixora:
huh bestnya dapat kad raya nanti pakcik datang yer

sizuka chan:
tu yang buat pakcik tak jadi nak telan tu

abgBro:
harap aku tak buat macam tu...bruk hampas memang betul

rozita:
memula tu ikhlas tapi bila nampak dia bershopping tu terhilang ikhlasnya

al-lavenari:
rugi rasanya semalam...

intan:
hehehe kau shopping beli baju ajer ker towel tak beli

akupentoi:
monday blues ya betul bro

soleha:
pakcik tak jadi telan pasal nampak cam besar ajer beruk band tu

sayu=pilu:
kena belajar juga say no

cookie devine:
sometime...tapi manytime kena ahaks

fadzilah said...

jgn telan broadband pakcik..
nnt masuk paper pulak..
glamer 1 malaysia..:)

kimisai said...

huh...
takpe bro...
klu ckap yes utk kebaikan apa salahnya..

ader hikmah sebaliknya...

tp jagn jd mcm citer YESMAN..bahaya...

patungcendana said...

kau kena jadi rebel...macam aku...kalau aku tak nak buat...sampai habis dateline pun aku takkan buat...tapi tak boleh selalu sangat la...huhuhu

mamai said...

akudo:
bagus menurut perintah

kay:
kalau aku telan pasti aku akan minta kamu buat storynya

precious:
ngah pkir nie nak ke tak nak

apalela:
OOO aku bagi tau boss kau yer

fadzilah:
tak mau glamer malu..la

kimisai:
YES SIR

Patungcendana:
teringin juga nak buat macam tu tapi selalunya tak sampai hati

suhaila-ab said...

AKU SUKA MC GAK..TAPI MC DONALD...HUAHUAHUAHAUA....
pegi la umh aku..ada ucapan n kad raya...posmen kat melaka ni dah cuti raya...

shila said...

Sebenarnya senang saja say No!!! hehehehe.........dari abg man telan broadband tu baik sedekah kat I ahaks....

azzaliena suziantie said...

hahaha..
memang lah pakai baju kott...
wakekeke

pilih lah maxis
hahahaha

Monkey D Luffy said...

kadang2 kena berkeras sikit...

biasa org ambik kesempatan kalau selalu berlembut ni