Thursday, September 17, 2009

bas kilang ke bas keling

suatu petang di bawah pohon cempedak berhadapan dengan sebatang jalan kelihatan sekumpulan budak-budak duduk melepak. menghabiskan masa mereka sementara menunggu waktu senja sebelum mak-mak mereka mejerit pulang atau diperhambat dengan batang senduduk atau getah paip.

bawah pohon cempedak itulah tempat alterantif mereka melepak setelah pondok sri tanjung diambil oleh orang-orang tua kampung untuk bersidang selain dari kedai kopi. buka tak ada tempat lain cuma bawah pohon cempedak itu segalanya telah sedia ada dengan pangkin dan meja yang dibuat dengan tujuan untuk dijadikan tempat menunggu bas. memandangkan tempat menunggu bas jaraknya sebatu satu.

"weh sami..kau nak pergi mana lepak la dulu" tegur seorang budak yang tinggi lampai dikalangan kumpulan budak-budak itu.

"aku mau pergi ambil susu la mana lagi...tarak nampak ka ini tong susu banyak besar"..jawab sami sambil memberhentikan basikalnya dengan menyeretkan seliparnya di roda. sah basikal tak ada break la tu..

"sami...susu kasi aku sikit boleh ka..aku mau minum la itu hari susu kau bagi tarak manis la sami"...sampuk budak yang berbadan gempal.

"kau ada taruk susu manis ka hijau...lain kali kasi taruk susu baru manis itu susu"...balas sami

tiba-tiba sebuah bas berwarna biru lalu di hadapan budak-budak itu.

"sami, sami itu bas kilangkan"...tanya salah seorang budak dari kumpulan budak-budak itu.

"deiii.. man itu bukan bas kilang da..itu bas keling"..jawab sami

"apasal pulak bas keling..itu bas tulis kilang la"..budak yang tinggi lampai mencelah.

"kasi tengok itu dalam bas semua orang keling...semua ada hitam...itu bas keling la"..jawab sami lagi

"abis kau keling la sami sebab kau hitam"...sampuk budak yang bertubuh kecil molek dan yang paling kecil dikumpulan budak-budak itu.

"cittt aku India la bukan keling"...marah sami

"tarak sama ka sami...aku tengok sama ajer..yang dalam tu hitam kau pulak gelap"...kali ini dicelah pula budak yang bertubuh gempal yang sejak tadi hanya tersengih.

"tarak sama..aku india sikit atas dari itu keling..bapak aku cakap"..jelas sami tidak puas hati.

"bapak kau kerja mandur JKRkan sami"..soal budak yang tinggi lampai itu.

"tarak sikit atas dari mandur"..jawab sami lagi

"Oooo manager la"..kata budak tinggi lampai

"bukan-bukan sikit bawah manager"..jawab sami bangga...

"mannnnnnnnnnnn kau tak pergi mengaji lagi yer...dah sami kau jangan layan budak-budak tu... mampus kau dibuli nanti"...tiba-tiba ada suatu suara perempuan menjerit dari atas rumah.

"weh blah la kang kena hamun pulak...aku nak pei menggaji nanti jumpa kat masjid"..arah budak yang berbadan kecil sambil berlari menyeret basikal sebelum kena hambat pasal tak megaji.


P/S: sekarang sami sudah jadi doktor...cayala sami

24 comments:

adibah said...

Selamat hari raya.. maaf zahir batin :-)

{lumut} said...

wah!salute gile kat sami..
comel plak ble trigt kisah dlu2 kan pakcik??
kenangan itu bermacam2...

fadzilah said...

selamat hari raya aidilfitri mamai..
hati2 memandu pulang ke kampung halaman.

maiyah said...

salam.. wah nostalgia nih :)

azzaliena suziantie said...

pergghhh...gile terer itu sami..
wa saluteee...
kenangan kenangan...

huhu

sayu=pilu said...

jemput la amek kad raya yea pakcik

mamai said...

adibah:
miss you lama tak nampak dah okay semuanya ker

selamat hari raya buat kamu adib

lumut:
kenangan dolu-dolu memang menghiburkan...sami memang pakcik tak sangka dia dah jadi doktor

fadzilah:
selamat hari raya kepada kamu juga

maiyah:
kenangan mengusik jiwa tu hehehe

ber_uwang said...

selamat menyambut hari raya buat mamai sekeluarga....

Che La said...

selamat hari raya mamai, jumpa lagi selepas raya ya...

mamai said...

azzalina:
nanti aku cerita pasal sami macam mana dia belajar

sayu=pilu
terima kasih nanti pakcik datang ambil yer

ber_uwang:
selamat hari raya buat kamu jemput beraya di melaka kalau ada masa

che la:
selamat hari raya lama ker cuti raya..blog jgn la cuti

aku said...

ini iklan raya ke iklan 1 malaysia..?
nostalgia tu..

Razman said...

kau ke sami yang dimaksudkan tu?haha

slmt hari raya

DaliaLiyana said...

bro mamai...
camat hari raye,,
wat open hse tak??
wat kalu, jemput tau..
pastu sediakan duit raye...
dalia nak at least RM50 tau...hehehe...
camat hari raye sekali lgi...maaf zahir..

Fatyyhahh :) said...

wah. hehe blog ni mamai, ku tgh mamai ni, xdpt pe sbnanye bnd ni. ble bace p/s br fhm sket. hhee.

sI tEDI said...

wah!!doktor sami.. kat mana dia keje tu.. aku nak ngorat lah..la la la

mamai said...

aku:
iklan satu negara nie

razman:
aku budak yang heret basikal tu

daliya:
open house tak ada tapi open door ada..nak duit raya datang la rumah hehehe

selamat hari raya buat kamu juga

fatyyahahh:
hahaha kena baca slow-slow tu

sItEDI:
sami dah pindah ker London lepas bapak dia mati...rumah dia pun dah roboh dah

T.u.Y.a said...

selamat hari raya sami..
ehhhh!!!bukan sami..bro mamai...

selamat beraya..kem salam kat sami..heheehhe

dkama said...

Kalau kat estet atas pada mandur orang panggil kerani... ehm bawah pada manager ade asisten manager ngan kerani... Selamat hari raya buat sami... PEACE... Bro sesenang amik la kad raya aku...

abgBro said...

aku ingat sami tu yg skrg jadi presiden MIC...wakakaaka

al-lavendari said...

basikal tak ada brek .... dulu brek basikal saya juga tak berapa "makan", saya pakai brek 3A. Smbil brek, sambil jerit ... eh.eh.eh ... tepi sikit, tepi sikit!

mamai said...

tuya:
selamat hari raya...beraya di mana

dkama:
tara la sikit atas dari kerani
selamat hari raya dan terima kasih pada kad raya

abgBro:
kalau sami MIC dah kaya aku hahaha

al lavndari:
sama la kita hehehe

J@J@ / Bini The Rock said...

Nasib baik kau kata sami dah jd Doktor....

Klu kau kata sami dah jd menteri.... aku tak kan baca N3 ni smpi habis...hehehhehe

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN yea mamai...jemput dtg rumah.

ubaidillah alqasam said...

rabbana taqabballa minni waminkum...salam aidilfitiri untuk broo mamai n keluarga......

Rozita said...

tahniah
kerana skrg
sami sudah menjadi
seorang dr india
bukan dr keling