Tuesday, September 15, 2009

balik kampung oh ,oh balik kampung

"assalamualaikum mak...aman nie"...aku memberi salam sebaik sahaja deringan telefon di hujung sana berjawab

"mualaikumusalam...hah kau man kenapa"...segera dibalas oleh mak

"mak..saper yang dah sampai kat rumah tu"..tanya ku

"semua dah ada nie..ateh kau baru jer sampai dari JB.." balas mak

"aman mungkin sampai lambat sikit jalan jem nie"...kata ku pada mak walau tak ditanya

"apasal lak kau lambat..kau kat mana nie"..tanya mak lagi

"aman on the way nak balik kampung la nie...kat KL lagi nie"..jawab ku

"ehhh apasal ke sana lak kau pergi..bukan kau pergi kerja tadi"...tanya mak kehairanan

"yer la nie baru balik dari kerja la..jalan jem teruk nie"..balas ku

"bukan kau kerja kat melaka ker..yang kau pie KL buat apa"..mak masih kehairanan

"tak ada apa-apa sajer nak merasa balik kampung"..jawab ku dengan tidak bersalahnya

"kau nie buang tabiat ker apa...orang semua dah ada kat rumah yang kau pie ke KL buat apa.." mak meninggikan suara, mau tak orang lain dah sampai rumah aku pulak yang gatal-gatal ke KL dah tu petang raya pulak tu

"bodoh punya budak"...tiba-tiba ada suara menyampuk dari belakang

"kau nie gila ker apa, yang kau ke KL apahalkan dah stuck dalam jem"...si lawyer dah take over phone dari mak, nie yang aku malas nak layan..tapi walau dia suka marah-marah hakikatnya lawyer dan aku sangat rapat.

"hehehehe orang nak merasa balik kampung la"...jawab ku ringkas dan telephone aku matikan malas nak layan kang lecture dengan lawyer ni...

okay itu antara dilog ringkas aku semasa first time aku balik kampung satu masa dahulu. first time aku merasa bersesak di hiway bersama dengan ribuan kenderaan lain untuk pulang ke kampung tapi aku enjoy bila melihat orang lain tak sabar-sabar nak sampai kampung sambil melayan lagu raya...hehehehe terasa syahdu la pulak.

ya sepatutnya tahun itu aku memang sepatutnya betul-betul balik kampung beraya tapi hak aku itu telah dinafikan oleh dia pada tahun sebelumnya. tahun malang dan suram bagi seorang raja cinta dalam menyambut syawal. dan demi untuk memenuhi impian dan janji balik kampung masa raya maka aku tunaikan juga hajat hati biar itu kerja gila.

tepat jam 1.30 petang aku drive kereta dari office di Cheng Melaka menuju ke Shah Alam dan terus ke PJ sebelum menuju ke Sungai Besi untuk bersama-sama ribuan manusia dan kenderaan menuju ke selatan untuk balik kampung.
baru aku tahu seronoknya balik kampung cuma aku tak berteman raya tahun itu jika tidak mungkin lagi seronok rasanya.



p/s: baju melayu siap gantung kat belakang baru nampak real macam orang balik kampung untuk beraya.

37 comments:

ber_uwang said...

nak buat la nanti masuk tol nilai keluar simpang ampat

NuR said...

fuh... mengimbas nostalgia..
agaknya nur pun kena buat camtu kot.
dah kat sini,tapi rasa tak excited lak nak raya.. ok tak bro?

J@J@ / Bini The Rock said...

klu ber_uwang masok tol nilai kuar spg ampat....

aku nak masok tol Yong Peng keluar tol Pagoh..atau Tangkak....letak baju raya gantung kat belakang...

perghhhh!! sambil dgr lagu raya kat kete..

xD

A.K.U.D.O said...

INGATLAH ORG TERSAYANG YG LAIN LAIN LAGI..

~~~ kay ~~~ said...

lain kali gantung ketupat ler....
hehehe...lagik real!!!
(^_^)

(malas tul nak bersesak kat jln raya...)

{lumut} said...

x bleh blah ah pakcik siap gantung baju raye tuh...

isk.nostalgia mmg best kalau diigt.tp xleh layan sgt.nnt sume mende xsiap.uhhh..

maiyah said...

salam.. adusss.. sronok nyer tgk kekorang nak gi balik kg beraya.. selamat hari raya ye, jalan baik2 huhuhuwaaaa!!! :D

yusuf mujahidin ™ said...

Aslmualaikum.

wahh..mood raya dh smpai..hehe
tk sbr gk nk blk raya jumaat ni..

bro balik melaka hati2

sy blk shah alam - selayang je
haha

imanshah said...

Hati2 ya balik kampung

mamai said...

ber_uwang:
kalau dah pie tolsimpang epat lajak la terus ke air keroh or jasin pastu terus ke merlimau boleh raya di kg aku

nur:
heheheh nur kena naik train la baru thrill

jaja:
jaja kau pun sama ngan beruwang dari kau masuk tol pagoh lajak ajer ke jasin boleh ker merlimau

akudo:
tak ada oran lain la masa tu

kay:
next time aku nak try gantung ketupat pasti masuk paper

lumut:
tak nak merasa balik kampung ker..book tiket kapal terbang cepat

maiyah:
jangan la sedih nanti aku pun sedih juga waaaaa

yusuh mujahidin:
wah untungnya dekat ajer

iman shah:
kamu juga berhati-hati jgn main mercun ye

Che La said...

kalau mamai nak rasa thrill balik kg try ke toll gombak jumaat ni sampai raub berapa jam.

sI tEDI said...

ha ha ha ha.. bestt ke weyyy??? aku nak buat jugalah.. kuar tol ayer keroh masuk simpang 4.. ekkeekekke...

jangan stuck sampai pasgi raya sudah.. ekkekeke

azzaliena suziantie said...

perhhh
tak leh bela siap gantung baju lagi
hehehe

ish ish ish sedey tahun nih tak balik raye...
huaaaa

azzaliena suziantie said...

tukar url tau...
new url
azzalienasuziantie.blogspot.com

mamai said...

che la:
aku pernah sangkut kat karak dari pukul 10 malam sampai 4 pagi dari karak ker gombak jem gila masa tu

sItEDI:
try la best wooo kau puntak pernah merasa balik kmapungkan

azzalina:
kenapa tak balik kampung jauh ker atau takd apat tiket hehehe

NuR said...

naik train?
tak mau..
tak thrill dgr lagu raya
kalo drive ok..
leh gantung ketupat,kuih raya, kerepek, baju raya, tudung raya kat blkg..
hikhik
meriah keta

HonEyBuNNy said...

balik kampung...hoohooh..balik kg...ihiihi..pak cik,,semagat npk gantung baju raya....da xsbr nak raya ek.,..hiihi

abgBro said...

ramadan bakal kita tinggalkan kini syawal menjelang tiba...slm eidulftri slm ukhwah...kim slm kt sultan melaka bro eh...hehehe

cuti raya brp lama ni?

mamai said...

nur:
wah tu dah lawan tokey namanya hehehehehe

honeybunny:
dah tak sabar nie baju raya dah ready dah cuma nak cari chapal ajer baru nampak macam oran melayu ahaks

abgbro:
nanti aku pie ziarah makam sultan melaka...

aku cuti semingu bro semnaggat raya nie

bias® said...

bes nya balik kampung...

NuR said...

hikhik..
sekali sekala nak menang juga..
=)

sharamli said...

eleh..nak tjuk bju raya la tu..hu3

patungcendana said...

selamat hari raya mamai. kau raya kat melaka ke?

kalau datang kuantan contact la aku...aku kasi phone number...0129323082. :-)

imHepPie said...

gantung la sampin, songkok, kad raya skali dlm keta..

bru cam meriah nak sambut raya..

jalak lenteng said...

aku mencelah bab len bley..

tahun depan dah bley bli jersey liverpool..kate nye dah takde carlsberg dah..YNWA..

selamat hari raya~~

Idalara said...

apakata tahun ni masuk tol nilai langsung ke BBST amik idalara dan kita balik kg sama2..heheheh..mesti gempaq..

p/s tahun tu tk berteman mcmne tahun ni..dah berteman tak?

cinta lea ixora said...

hehehe...leh plak mcm tu yer??
xpenat ke drive tgh2 jammed?? huhu

INTAN said...

aman....aman...kih3

ije said...

gantung aje? dah siap iron blom? haha. songkok jangan lupa. :P

mEiZ SHA said...

hehehhee
saje je xde keje cari keje nie...;)

keje kat cheng?
da dekat sangat da tue...

:P

J@J@ / Bini The Rock said...

ohhh...klu nak ke Merlimau tu..baik aku lalu Lebuh AMJ je..senang bukan..hehehhe

xD

Nnt aku dtg bwk sampul duit ye...utk diisi oleh tuan rumah merangkap tuan blog ini...

Solehah said...

hahaha..tak da motif la pakcik buat gitu..eh ..ade2..dpt rasa bengang da ntension masa jln jam...

mamai said...

bias:
kau tak nak balik kampung ker

nur:
abis la glamer bro cam nie

sha:
bukan nak tunujuk cuma tayang ajer

patungcendana:
tahun nie turn raya balik melaka tapi aku akan balik kuantan juga
sudah pasti aku call kamu

imheppie:
siap buka lagu raya kuat-kuat lagi tu

jalak lenteng:
wah betul ker boleh la aku booking baju nie

idalara:
nak pie BBST okay ajer tapi kereta dah penuh hehehehe anak bini nak letak mana

cinta lea ixora:
nak merasa balik kampung punya pasal...penat belakang kira

intan:
kerja gila yang pernah aku buat ahaks

ije:
tak yah iron orang tak pererasannya..sampin songket lagi tu

miez sha:
menambah kesesakkan jalan raya...
kamu kerja kat cheng ker atau tinggal di cheng

jaja:
dah betul la tu...kau datang yer aku tunggu nanti aku bagi contact number

soleha:
masa tu tak ada rasa tension seronok ada la tapi kalau la nie tak mau dah

zia said...

Selamat hari raya mamai..hati2 masa balik kg..hehehe

Precious said...

Ko ni macam2 lah! Kelako tak sudah ... Selamat ari raya yer ...

Anonymous said...

Ada sepasang kawan saya tu, kerja kat ofis Jalan Duta, tak pernah balik kg sejak berkahwin ... suaminya orang Kg Baru dan isterinya orang Kg Datuk Keramat, Wilayah Persekutuan, KL.

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam....selamat hari raya maaf zahir dan batin....semoga selamat beraya dikampung...