Wednesday, July 1, 2009

Tak Terkata...

aku tak bisu
tapi lidah ku kelu
aku tak buta
tapi aku tak boleh membaca
akal ligat mentafsir
atau mungkin ilmu ku tak setinggi bukit
adakah kata-kata ini terlalu puitis
atau aku mengeja dalam rumi
atau mereka membaca dalam jawi
atau mereka orang-orang suci
yang mulia akal dan budi
yang punya harga diri
atau mungkin aku insan marhen
yang penuh dengan caci
tak punya harga diri
andai dari kata-kata
aku diletak sebegini
aku tak terkata.....


monolog sang pencari sampah......
mencari erti diri...
aku manusia yang tak mengerti....
bukan untuk dipuji...
tapi mencari ruang untuk berkogsi...

27 comments:

patungcendana said...

bicara tanpa berkata2
menangis tanpa airmata
menjerit tanpa suara...

dah baik sakit? :-)

zachatta said...

Sya suka mendiamkan diri..
Sesekali kena sedar siapa diri.. ;)

enyheartsdiamond said...

u pencinta alam?
bekerja kah?
dlm bidang?
umo?

Sulela said...

Akupun tak terkata lepas membaca entry ko kali neh...huhuhu

GRuNGe said...

Wah, mendalam sungguh kata-kata kau. Aku tak rasa ko pencari sampah la, aku rasa, ko seorang yang suka berkongsi ilmu.

NuR said...

bro..
minta izin nak link ke blog.
boleh ya?

mamai said...

patungcendana:
argh sadisnya....aku dah baik tapi hati jer sakit aduss...

zachatta:
diam itu baik untuk kita tapi jagn sampai dibuli bersuara bila perlu

enyheartsdiamond:
terima kasih kerana melawat
aku menghargai alam...
segala butir diri ada di profile tak tipu

sulela:
terimakasih kerana membaca...kalau kau tak ada siapa la aku

grunge:
kata-kata biasa ajer...aku cari sedikit keberkatan

nur:
terima kasih kerana sudi singgah..permintaan anda dibenarkan sat lagi saya melawat

@tune® said...

ade kate² yang tajam..
setajam mane?
bagaimana ia menembusi hati?

patungcendana said...

sakit hati....tak leh la aku nak tolong...huhuhu

mamai said...

@tune:
bergantung bagaimana kita mentafsirnya...

mamai said...

patungcendana:
aku ngah sibuk cari penawarnya..tapi susah pulak nak jumpa walau didepan mata

Atan said...

kerana pulut santan binasa
kerana mulut badan binasa

baik diam dari berkata kata

mamai said...

atan:
ada benarnya....
bukan semua orang suka apa yang kita kata..

rambut sama hitam hati lain-lain sebab hati tak boleh nak di calor

tapi diam jangan sampai dibuli

en_me said...

bahasa puisi yg indah..

J@J@ / Bini The Rock said...

Lebih baik diam dari berkata2....
Namun diam yang berisi...
bukan diam2 besi....
krn lama2 nanti besi menjadi karat...

:P

Basuh Baju said...

kenapa ni mamai?

ish3

miss GAZA said...

bro,
puitis betul puisi ni..
waaa
knapa kurasa feelingku skarang sama macam kamu bro..
huuuu

zachatta said...

Ok. Bro. Mamai hanya perlu bayar derma PIBG = RM25.00 walaupun ada 2orang anak.

Bayaran tambahan itu kena bayar RM37.00 setiap seorang anak.

Keseluruhannya RM25.00 + (RM37.00 + RM37.00) = RM 99.00

Sama-sama kasih.

patungcendana said...

kadang2 racun juga boleh dijadikan penawar... :-)

sharamli said...

masih ad samaph lgik?

aloy_paradoks said...

terar buat monolog/

a.b geldofg said...

hsome skrg mamat batu api tu...tukar wajah...tapi prangai tk tukar wtpe.......

mamai said...

en.me
terima kasih

jaja:
harap aku tak berkarat juga

basuh baju:
aku mamai sikit ahaks

miss gaza:
jangan ikut cam aku nanti kau mamai plak

patungcendana;
andai benar racun itu juga penawar maka aku rela menelanya

shah;
hey budak kau kembali juga yer ...yes masih ada sampah yang bersepah

aloy:
baru belajar...

mamai said...

a.b geldofg:
kau tahu apa yang aku tahu....
atau kita meneka dalam kesamaran

biar apa pun wajah dia aku tak perlu berprasangka...

gua stomek said...

hem....hebat lu berseloka beb..

noorlara said...

yuk kita kongsi cerita kongsi rasa biar sama gembira biar sama ceria walau diruangan blog.

mamai said...

stomek:
lu lagi hebat...

Noorlara:
mari kita bersama-sama berkongsi ceria jua...gembira kau ada disini