Wednesday, July 8, 2009

Amah....Bibik ...Maid

Amah or Bibik or Maid
huh kecoh satu Malaysia bila Indonesia bekukan kemasukan rakyat mereka untuk bekerja sebagai amah or bibik or maid
kenapa ndonesia bekukan....
senang ajer alasannya kerana ada rakyat mereka yang bekerja sebagai amah or bibik or maid kat Malaysia nie kena dera.
disebabkan pembekuan itu ramai la rakyat Malaysia yang panik.
ada yang tak datang kerja pasal anak tak ada orang nak jaga
ada yang tak datang kerja pasal toilet tak ada orang nak cuci
ada yang tak datang kerja pasal rumah tak ada orang jaga
ada yang tak datang kerja pasal tak ada orang nak masak kat rumah

Kerana pembekuan juga timbul krisis rumahtangga
siapa patut jaga anak..laki bini nak kerja
siapa nak kemas rumah laki bini penat balik dari kerja
siapa nak masak pasal laki bini tak tau masak
siapa nak basuh baju laki bini alah kat sabun
siapa nak lipat baju lagi bini sibuk nak berparty

untung pembekuan ini kat siapa pula...
pertama sure kat amah, bibik or maid pasal gaji mereka dengar nak naik
tak cukup weekend dapat cuti lagi
kedua kerajaan Indonesia pasal duit kita habis kat negara mereka
Ketiga para perompak pasal rumah tak ada orang jaga tuan rumah sibuk bekerja..

Siapa yang jadi mangsa akibat pembekuan.
pasti semua tahu anak-anak yang jadi mangsa pasal tak ada orang nak jaga
sekolah entah kemana.
ibu dan bapa yang dah tua pasti kena hantar ker rumah orang tua pasal anak dan mertua kena kerja

bagi menggelakkan perkara ini terus berlaku maka Kerajaan Malaysia khabarnya telah merayu agar Indonesia pertimbangkan semula.

Tapi apa pulak cerita Kerajaan Indonesia bila ada rakyat mereka yang menjadi amah or bibik or maid yang mendera anak majikan tak cukup dengan itu curi harta majikan bawa balik Indonesia.

Bagaimana pula dengan tindakan kerajaan Malaysia dengan kes-kes macam nie...
tak mengapa kita rakyat Malaysia yang baik hati.



aku senang dengan hidup aku yang tak ada amah or bibik or maid bukan tak mampu tapi aku rasa reletionship aku dengan keluarga lagi erat.
tak apa aku kena lipat baju...
cuci toilet tak jatuhkan imej aku...
basuh berak anak bukan masalah...
kemas umah aku dan wife walau selalunya wife aku hehehehe
makan masakan wife sama macam masakan mak aku...

so perlukah aku ada amah or bibik or maid..........

18 comments:

sharamli said...

xperlu...sem0ga rumah tangga kam0o bahagia...hu3

enyheartsdiamond said...

stuju!cuci toilet x mencemar duli!

hehehe~

eny br cuci toilet 2 hari lepas!

@tune® said...

depends..
lain orang..lain keperluan n masalah...

kite..jadi diri sendiri

mamai said...

sharamli:
nanti cari hubby yang rajin cuci toilet yer ahaks

eny:
kamu anak yang bagus....

@tune:
mungkin juga kalau ada keperluan mmg patut ada maid kot

GRuNGe said...

Negara kita terlalu bergantung kepada pekerja asing. Bila jadi begini, mulalah kelam kabut. Lebih baik jaga rumah sendiri dari mengamanahkan kepada amah asing.

Dkama said...

gua setuju ngan lu brader...

a.b geldofg said...

si tak mampu blagak mampu

ber_uwang said...

nanti anak cakap lorat indo.. tak ke haru bapak

anaklaut said...

salam..

baru tahu amah, bibik tu penting ya..kes2 dera mcm yg disiarkan tu mencemarkan nama negara..

eeee..

Naz said...

eloklah mcm tu bro. aku pikir kalo x der bibik, makin mengeratkan keintiman dengan anak2 dan wife. kalo semua asyik bibik ajer, nanti anak2 akan cakap slang2 indon. hahaha... suami pula akan lebih sayang bibik esal selalu sngt makan masakan dr air tangan bibik. wife pula semakin malas.... hehehe...

mamai said...

grunge:
macama mana nak jaga rumah sendiri bro masing2 sibuk berkerjaya

dkama:
aku juga setuju

a.b gedofg:
ini lagi satu masalah...

ber_uwang:
belajar cakap indo ajer tak apa takut jadi anak indon

anak laut:
kesnya tak banyak tapi kecoh dia yang lebih

Naz:
kawin ngan bibik ajer la ahaks

misznarney said...

hehe... apak rajin lipat bju. x dinafikan...

mamai said...

nani:
my niece jangan citer lebih2 malu

niEna hailani said...

bgusnye kamu...

cz must bettre wat sendiri
bkn susah pon...

en_me said...

nak tambah satu lagi bibik .. volleee? ehehe

mamai said...

niena:
thanks for singgah...mmg tak susah pun cuma nak dengan tidak ajer

en.me
orang sibuk kena tambah lagi satu ahaks...

Sulela said...

Adehhh...jawapan untuk soalan ko tu, dah ada dalam entry ko tu...kekeke...

mamai said...

sulela:
bukan hanya untuk aku sebenarnya...