Monday, March 29, 2010

susah dua dalam satu

biasa la hari sabtu dan ahad memang aku berhenti buat entry sebab hari itu unutk aku bersama keluarga dan rakan-rakan kecuali kalau ada kelapangan. so kira ini entry untuk cover saturday and sunday la.

saturday 27/03/09:
untuk kali terakirnya aku datang office, sebelum aku menamatkan kerja di company nie. aku datang sebab aku nak update semua procedure untuk ISO/TS16949 and ISO14001. next week 6-10 april 10 ada surveillance audit. rasa sedih juga bila procedure yang aku buat since year 2005 tu akan aku tinggalkan pada orang lain. bukan setakat procedure department aku tapi department lain pun aku review juga untuk ensure tak ada missing link.

cuma sedih bila masa dan tenaga yang kita beri itu tidak dihargai oleh orang lain, bila tiada siapa nak refer procedure masa buat kerja dengan alasan dah cukup pandai. kecuali bila dah ditimpa masalah, susah jadi manusia macam nie.....

kalau tak kerana BOSS dan GM aku yang minta tolong pasti aku tak akan attend masa audit day 6-9 april nanti. aku peduli apa kalau ada NCR/CAR masa audit nanti, bukan aku ada kena mengena dengan company masa tu. tapi aku kenangkan BOSS dan GM yang aku anggap sebagai kawan tu, aku promise untuk datang tolong dia orang masa audit nanti.

selepas tu terpulanglah pada mereka untuk run the operation,dan dia orang ada masa selama setahun untuk guna nama aku sebagai skip boat.....

ahad 28/03/2010:
aku bangun awal pagi, kerana hari ini ada majlis gotong royong di kawasan perumahan aku. seperti biasa aku dah melaporkan diri seawal mungkin kerana katanya program akan bermula jam 7.30 pagi. tapi malangnya jam 9.00 pagi masih tak start lagi..

menurut kata tuan pengurusi tunggu YB BN/UMNO datang rasmikan program, tunggu punya tunggu YB datang dengan muka tak bersalah buat aku rasa menyampah. sudah la datang YB datang lambat, yang aku tak tahan tu bila pengampu nie YB nie berebut nak salam YB. cuma aku dengan beberapa orang ajer tak bangun dari tempat duduk YB yang datang salam kat aku, dan rasanya itu memang wajar kerana dia harus belajar menghormati waktu dan rakyat.

alasan YB hari ini dia ada banyak majlis nak kena pergi....hahahaha dalam hati ku berkata YB, kau sememangnya tak cerdik. Kalau tahu ada banyak majlis datang la awal, dan program kami bermula jam 7.30 pagi YB oittt....

dipendekan cerita majlis bermula Jam 9.30 pagi setelah YB memberi ucapan yang tak related dengan program yang dirasmikan. susah betul la jadi manusia macam nie bila hanya tahu bercakap tanpa memahami apa yang dicakapkan.....

lagi susah rasanya bila tak semua orang yang ada dalam kawasan taman aku itu turut serta dalam majlis gotong royong, biar tika itu kami sedang membersihkan longkang di belakang dan hadapan rumah mereka yang semak itu. dan mereka lebih seronok berbaring di hadapan TV......

25 comments:

HonEyBuNNy said...

itula jnji melayu kan....kita dtg awl2 semagat sekali lmbt mula...mmg geram kn uncle...spoil mood jek..huuhu

yusuf mujahidin ™ said...

bg kaki ke bg yg pemalas mcm tu..hehe

sI tEDI said...

27/03/2001 bro..

selamat bertugas di tempat baru...

nama pun YB. kalau dia x datang bila puleek nak gotong royong tu gak nye!

~~~ kay ~~~ said...

tahniah!
tuh rezeki namanyer.. mungkin doa2 isteri dan rezeki anak2 kan. semoga tempat baru lebih baik dan adakalanyer berubah angin (berhijrah)tuh adalah yg terbaik.

Solehah said...

hehe..takda tokoh pemimpin pun gitu..takat sembur air liur buat apa..pastu org yg tak joint tu patut skip kawasan rumah dia..hehe..jahat btl idea..

zulhafixi said...

heh.. biasa lah..
yg xde name pon da cenggitu..
ni plak yg ade name..

tp pelik.. dah ade name..
kenapa tak jage?

Erna said...

gotong royong pun panggil YB..dasat jugak ye..
selamat bertugas kat tempat baru.'

triple x malaya said...

umno tu...

Finaz said...

YB tu tak tahu nak buat schedule kot hehe.. :D

fadzilah said...

sakitnya hati kalau kita buat keje tapi ada org yg senang lenang je goyang kaki depan tv..

mamai said...

ila:
sib baik YB tak kena sekolah gan pakcik heheheh

yusuf:
terasa juga nak kakikan ajer orang yang tak datang tu

sItEDI:
Thanks...hope tak ada banyak masalah kat tempat baru

kay:
alahmdulillah harap di permudahkan semuanya

soleha:
mmg tak adatokoh pun,ornag macam nie lebih pentingkan poket ajer

yang tak datang tu ikutkan nak skip ajer rumah mereka tapi tak baik pulak rasanya

zul:
manusia mmg pelikkan

erna:
tu yang susahnya..dah hajat pengurusi tu

triple X:
betul la tu

fadzilah:
rasa macam nak sepak ajerkan

finza:
dia tak tahu ok lagi PA dia buat apa...buat bodoh ajer

mEiZ SHA said...

biasa laa tu pak cik..x senang nak penuhi hasrat org lain..

jgn kite jd cam dorang sudaa

✖Maqruf Lim✖爱 你✖ said...

buat kali pertama cmmt kat sini..

assalamualaikum...

"yang hidup akan mati"
"tapi tak semua betul2 hidup"

"bercakap guna molot"
"tak sempat nak berpikir"
'molot rasa hebat"

jumpe nnt 10 /4 kat dtaran jam.

wassalam

meo188 said...

slm kenal...

ber_u_wang said...

lepas ni jadi bos besar la bro...

dkama said...

Kerja pertama tuh nampak iklas... tapi kerja yang kedua tuh cam kurang sikit jer bro.. PEACE..

maiyah said...

yb katakan..

Azuan said...

biasa la tue..naseb baek tetasmu kan..

siv said...

kalau sy kan uncle, mmg sy biorkan aje rumah org pemalas tu.
ceh!

atie said...

Salam Mamai..

Lain kali tak yah pangil yb .... gotong royong aje terus.. melambat kat program aje mereka tu..

mamai said...

sha:
hope tak jadi la

lim:
jumpa lu kat sana

meo:
salam ziarah juga

ber_uwang:
tak besar lagi bro

dkama:
kurang dah ikhlasnya

maiyah:
ya YB la katakan

azuan:
memang betul kata kamu tu

siv:
tak baik pulak rasanya...bior la dia

atie:
lepas nie memang tak ajak dah

J@J@ / Bini The Rock said...

huhh...

sungguh tak adil betol jiran tetangga kat tpt kau tu ye mamai...

klu aku, garenti aku ketok pintu rumah dia dgn cangkul time bersihkan longkang kat rumah dia tu...

Cahaya F. said...

gotong royong. lame xbuat keje2 cmni. kt msia byk je kan~

A.K.U.D.O said...

uih..rajin dan semangat lu join gotong royong.. yg semak samun dlm rumah jgn dilupakan ya..

tahniah dan selamat bekerja ditempat baru .kami doakan yg terbaik selalu..

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

UMARAK YANG CARI NAMA