Monday, March 22, 2010

diwaktu itu...bukan aku benci II

note: ini adalah kisah hidup yang lalu tiada kaitan dengan yang hidup mahupun yang mati kecuali aku...

"N...biar Man call balik..jauh nie"...aku mintak N letakkan call agar aku dapat call dia semula maklum la dia bukan call dari sebelah rumah tapi dari seberang. sudah tentu banyak billnya nanti. tanpa banyak soal N letakkan phone dia menanti aku call semula dari office (okay perbuatan menggunakan harta office demi kepentingan peribadi adalah tidak baik).

"Okay N..cerita ngan Man apa sebenarnya berlaku antara N dengan "dia".." aku terus meminta N menceritakan masalahnya sebaik aku membuat panggilan kepadanya.

"entahlah Man banyak yang tidak kena sekarang nie antara "dia" dengan N.."dia" bukan macam dulu lagi, "dia" sudah jarang call dan sms N. bila call mesti "dia" cakap "dia" sibuk, takkan malam-malam pun sibuk. bila berborak pun dah tak macam dulu tak ada nak panggil sayang tak ada kata rindu pun"..N mula bercerita pada aku..aduhh masalah kecil ajer tu pada aku. tapi aku memang sungguh faham dengan perangai N nie yang sering mahukan perihatian..hahahaha tu yang buat aku kantoi dulu.

"mungkin "dia" betul-betul sibuk kot, lagi pun mahal nak call N kat Semporna tu so tak boleh la nak call selalu..so N kena la faham"..aku cuba bagi simple nasihat

"alah bukan dia yang call..N yang call "dia"..kalau tunggu dia call memang tak adalah seminggu sekali pun tak ada, tahu tak Man pun call N seminggu sekali kat sini, rasanya Man lebih ambil berat pasal N dari "dia". tanya pasal N life N kat sini, tanya apa masalah N, tanya pasal kerja macam mana..tapi "dia" lansung tak ambil tahu"...N sudah mula bercerita masalahnya dengan dia.

"N ada beritahu "dia" tak yang Man selalu call N nie"..aku mula rasa bersalah mungkin sebab aku selalu call N menyebabkan "dia" rasa aku cuba merampas N semual..

"ada juga N beritahu "dia" tapi macam tu juga"..jawab N

"mungkin "dia" marah Man call N kot sebab tu dia tak call N"...aku cuba meneka, kadang-kadang rasa macam mengatal la pulak aku nie call N, tapi nak buat camner dah jadi kebiasaan, lagi pun aku call sebab N masih lagi kawan aku.

"Taklah dia tak kisah, lagi pun masa bukan sekarang nie "dia" jarang call dari dulu lagi, dari masa kat semanjung dia dah macam tu. masa N datang ker Semporna nie pun "dia" tak hantar N ke aiport cuma call ajer cakap selamat jalan, sedih N masa tu "dia" tak datang"...dan suara N sudah mula tersekat-sekat..aku tahu dia mula menangis.

"pernah juga N tanya dia kenapa dia jarang call dan banyak berubah sekarang tapi dia cakap tak ada apa-apa, bila tanya dia sayang N atau tidak "dia" cakap masih sayang N lagi macam dulu-dulu"..N menyambung kembali ceritanya

"sekarang nie N rasa seperti "dia" tidak pedulikan N lagi, terasa seperti "dia" cuba melarikan diri dari N, bila N tanya pasal masa depan dia cakap tak tahu lagi, tengoklah dulu katanya,"dia"...betul-betul buat N rasa kecewa sekarang nie"..dan suara N yang tadi tersekat-sekat kini mula berselang dengan tangisan.

"sabar la N..nanti Man fikirkan macamana, mungkin Man akan cuba call "dia" dan tanya sendiri dengan dia"..aku dengan sukarela menyusahkan diri dalam masalah yang bukan masalah aku. tapi sebagai seorang kawan aku harus tolong kawan. lagipun N pernah menjadi someone yang aku sayang dahulu.

"Tak apalah Man...biarlahkan "dia"...lagi pun Man dan banyak tolong N selama nie, cuma N yang tidak pernah hendak menghargai diri Man"...bodohkan N nie"..N mula meredakan tanggisannya..

"ala N semua tu cerita lama, kita manusia memang tak lari dari kesilapan. lagipun itu semua cerita lama yang penting hidup N sekarang. tiada apa yang Man tolong pun hanya sekadar mendengar sahaja"..aku cuba low profile takkan la pulak aku nak cakap memang dia bodoh...tak baikan..cakap orang bodoh.

"Man, tadi man cakap masih sayangkan N lagikan, kalau N minta sesuatu dari man boleh tak..itu pun kalau Man sudi, tapi N tahu mungkin tidak untuk kali ini"...ada nada simpati dari suara N di sana..

"N nak mintak apa tu..kalau boleh tolong pasti Man akan tolong"..aku benar-benar rasa tak best masa itu seperti ada sesuatu yang penting hendak N minta dari aku....

28 comments:

HonEyBuNNy said...

erm...manusia..mmg kdg2 cepat berubah....hati n perasaan...kdg2 dia perlukan perhatian yg seckopnya...hhehe..lau da ckp asyk bz jek..must b sumtin wrong kan uncle...ngeh3

siv said...

dia mintak hati ke?

Sharinginfoz said...

itulah dinamakan kehidupan...

mEiZ SHA said...

nanti kalau ninie jempot pak cik jgn x dtg sudaaaa tau...

majuk nanti..:)

Razman said...

ecece...dr luv siot..jiwang.

miEz haNeM said...

pakcik:)
agak2 ape yang N nak dari pakcik eh>>
huhu

ber_u_wang said...

man tu razman ke?

Daun Bidara said...

esok sambung

sharamli said...

kal0 xt0l0ng rasa besalah plk

lumut said...

yes!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
cerita ni disambung!!!!!!!!!!!

saya suke............

teruskan...
dah addict ngan cerita ni dr dulu lagi.
siap copy..
cerita ni bg saya sikit kekuatan ms saya sedih taun lepas..

admire man.=p

maiyah said...

apalah agaknya yg dia minta hurmmm

huj@n said...

die minta mcDonald...hahahhaa

sI tEDI said...

kenapa dia cari bila dia rasa org sudah tidak pedulikan dia?

Erna said...

kenapa..tang suspen nak disambong..teruskan la..sikit je lagi..akan ku tunggu..kesudahanya..kisah N...

hisham said...

salam bro..N nk minta ape ek?..suspen jer ni...

Hajah Nafisah bt. Haji Md. Noor said...

tunggu.... cepat sikit. tak sabar nak tau..

Solehah said...

ada sambungan eh pakcik...kalo saya pentingkan konsep setia..isk3..sedih pulak..

triple x malaya said...

so sekarang N tu dekat mane bro..x cube cari..

Aku Beskot™ said...

dia nk kembali eh mamai??
hehe..
kuang ajo razman..
bese r bunga² nih.haha..

zulhafixi said...

dia mintak maaf la tuh.. kan?

@tune® said...

"dia" tuh mmg begitu...masa nk bukan kemain..dah dapat...erm...xpernah nk appreciate...

kebanyakkan"dia" mmg begitu..but aku sure..kau bukan begitu

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

sapa N tu... bagi tahu kat dia saya ada lah Y

kimisai said...

suruh N tu kontek gua, gua bw tgok wyg free..hahahaha amacam bro???ahakz...


hati takkan tetap..mesti akan berubah..samada + atau - kan... jaga lah hati sebaik-baik harta... =)

azzaliena suziantie said...

sambung2...hehe

dkama said...

sebijik cam hero hindustan la bro... Cayalah... PEACE...

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam....mintak pa dia tu...

~0~ said...

misteri nie??

CRAZYBEAUTIFUL88 said...

akak stuju dengan statement "hidup ini bukan hanya tentang diri kita"