Friday, March 12, 2010

di atas garisan

berdiri di atas garisan
berjalan satu-satu
mencari benar dari yang palsu
kiri itu syurga menuju neraka
kanan itu duka di dalamnya cahaya
dosa dan pahala itu pilihan

berjalan di atas garisan
bertapak satu persatu
jejak bukan untuk hidup
tapi hanya satu persingahan
di belakang itu pengalaman
di hadapan itu cabaran

di atas satu garisan
hujungnya satu penentuan
kiri dan kanan jurang percaturan
depan dan belakang ranjau bukan pilihan
hati dan akal itu bekalan
nafsu itu bukan tuhan

25 comments:

Finaz said...

mamai, sajak tu awak ker yg cipta. Honestly terbaik! Saya suka sangat..

ber_u_wang said...

ikut nasfu jadi lesu. akal anugerah paling berharga . kena guna sebaik nya

Wanita Itu said...

nafsu itu bukan tuhan..

setuju..

caluk@cencaluk said...

garisan zebra ke he he

~~~ kay ~~~ said...

ehmmmm... meniti Siratul Mustaqim yang terbentang di atas permukaan neraka - perjalanannya mengambil masa 15000 tahun ---------->

enyheartsdiamond said...

as usual..thumbs up uncle~~~

nanti uncle lampirkan lah dengan gambar2 yg sesuai dgn puisi..

pasti lebih ada feel ! :D

yusuf mujahidin ™ said...

salam bro

bila start keje?
stori2 sket keje baru tu..hehe

moga sehat dn ceria slaloo bro

Erna said...

setiap kali singgah disini..saya berfikir..dari mana ye..datang nya ilham..sungguh indah kata kata..itu lah yang membuatkan saya selalu menanti...kata2 yang bermakna..dan peringatan bagi yang lupa...

sharamli said...

atas dan bawah p0n ada dugaan jugak

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

satu titik di garisan

Naz said...

bila berada di atas garisan... ada banyak jalan yang boleh kita ikut. gunakan hati dan akal untuk membuat pilihan. tersalah jalan akan sesal selama2nya...
~nice poem bro... :)

Frodo Baggins said...

wooohaaa ~
cool !!

jgn bertuhankan nafsu ..
setuju ~

mamai said...

finaz:
so far rasanya semua puisi dalam blog saya nie dari pemikiran sempit saya...kalau ada yang serupa mungkin itu tak di sengajakan...

terima kasih kerana suka...saya sekadar berbicara

beruwang:
ya akal itu sebaiknya tapi sekarang ramai yang suka ikut nafsu

wanita itu:
tapi nafsu itu sering kita utamakan

caluk:
zebra crossing kena berhenti dulu

kay:
satu perjalanan yang panjang tapi amat cepat...

eny:
uncle tak sempat nak cari gambar, update nie pun masa nak balik dari opis ptg tadi

yusuf:
insyaallah akan saya kongsikan

erna:
ilham datang masa nak balik kerja tadi...sekadar berkongsi rasa ajer

sha:
atas dan bawah kena naik kapal terbang

brutalsolo:
titik untuk permulan dari pengakhiran

naz:
ya sebab itu kita di kurniakan hati dan akal...thanks bro

frodo:
tapi kita selalu ikut nafsu hahahaha...thanks singgah

jane said...

ikut nafsu mati


















































jadi ...
mengapa manusia degil dan selalu ikut nafsu walaupun akal bijak?













































lebih baik buta mata supaya hati trus celik dalam pahala

siv said...

:)

sangat best.
uncle kreatip lah.

sekamar said...

salam..

puisi yg terbaik dari bro..
saya suka..

bias® said...

ada hujung ke? damned!

laila said...

dengan pengalaman tempuhi cabaran :)

beautiful_rose said...

maaf...
insan dlm entry smlm sudah pergi.tdk ada y akn berpanjgan.semuanya sudah lama terhenti sudah ternoktah tanpa episod seterusnya......

http://azieriezsrose.blogspot.com/2010/03/genab-6tahun.html

hisham said...

salam bro..ni leh wat lirik lagu ni..

eisenhour said...

bro leh keje kt ASWARA.hehe..

HonEyBuNNy said...

itula uncle..manusia plu gunakan akal untk megelakkn dr dr melakukan dosa2.....lbh baik berfikir untk byk melakukn pahala...;-)

maiyah said...

pd garisan tu le kita akan nampak hadapan

master teddy said...

lme x singgah sini.mmap ye.bz sket skang :P

tunbegia said...

puisi bahasa yang cantik,

salamm,