Wednesday, February 3, 2010

peronda keselamatan baru

"B, rumah yati semalam dimasuki pencuri"..kata jasamine pada aku, sambil menunding kepada rumah jiran kami yang sebaris itu.

"bila masa pencuri tu masuk....tak dengar apa-apa pun"..aku sedikit teperanjat kerana setahu aku tidak pernah kawasan kami itu ada kes kecurian.

"pencuri tu masuk waktu siang..ikut pintu depan lagi tu"...terang jasmine ku.

"wah terror pencuri tu masuk siang hari...banyak ke barang yang hilang"..satu soalan standard aku tanya macam polis dan wartawan dan orang kampung selalu tanya bila ada berlaku sebarang kecurian.

"entah la tapi kata yati barang kemas dan duit tabung anak dia hilang"...jawab confidence macam dia adalah seorang mangsa

"patut la malam tadi nampak rukun negara buat rondaan, awak tak nak joint rukun negara kat kawasan kita ke"...tanya jasmine pada aku.

"rukun negara, ada ke rukun negara buat rondaan kat kawasan kita"...tanya aku sedikit pelik sambil mengerutkan dahi tanda tak mengerti

"ada la tiap-tiap malam dia orang buat rondaan...awak ajer tak nak joint"...jawab jasmine dengan yakin.

"Ohhhh, rukun tetangga...tak apa nanti kalau saya joint saya bacakan rukun negara sebelum meronda"...jawab aku sambil tersenyum...



p/s: pada sesiapa yang ada joint rukun tetangga tu elok juga kalau baca rukun negara sebelum meronda sebab ramai yang dah terlupa.....

27 comments:

ikan emas said...

kalaulah ini bukan cerita merapu..
alangkah sedihnya. Siapakah si Jasmine ini ?

Mamai,
tolonglah supaya jasmine dan ramai lagi org kita tak mamai lagi!!!

enyheartsdiamond said...

hahaha..funny :)

eny afal rukun negara dr tadika lagi :)

Sharinginfoz said...

macam macam kan org suruh pi belajar tak nak.. kan jadi apa sekarang??

Siapa Nak Promo Blog???

Boleh Jadi Kaya if Tak Merokok????

Siapa suka makan kerang????

A.K.U.D.O said...

brengsetan lu.....

tunbegia said...

sungguh rukun negara,

salamm,

~~~ kay ~~~ said...

nasib baik bukan rukun iman/islam/haji....
hehehe
(^_^)

Precious said...

ekekeeee .. tetiap Senin angkat ikrar rukun negara kat perhimpunan.

ika. said...

rukun tetangga jd rukun negara? jauh tuu! hahaha.. mmg mamai agknye!! :)

yusuf mujahidin ™ said...

salam bro..

siang pn jdik...adoyai...

maiyah said...

hehe.. rukun negara le plak :D

mamai said...

ikan emas:
jasmine itu orang yang special hahaha

eny:
bagus itu sebaiknya uncle pun dah lupa

sharingfoz:
oh tersasula jer kot hehehehe

akudo:
hahahahahah betul la tu

tunbegia:
semanggat kenegaraan menebal tu

kay:
kalau rukun tu hehehehe alhamdulillah

precious:
hahahahaha dah lama tak buat tu

ika:
sah mamai

yusuf:
itulah yang peliknya ikut pintu depan lagi tu

maiyah:
hahahaha tersasul kot

Cik Afzan said...

minggu nih kalau xxde apa Cik Cookie join umh anak yatim.
hantar baju diorg.

patungcendana said...

akudo...pasal marah2 ni...:-)

re:..aku pun belum mahu mengalah dalam perjuangan untuk membunuh warewolf...hehehe

triple x malaya said...

rukun negare tu ape yea..?

♀.รﻨν.♂ said...

hahahaa.
pakcik jahat. memainkan kak jasmine.
ekekeke

Naz said...

hehehehe... selain tu, boleh jugak dibacakan rukun iman dan rukun Islam sebelum meronda... :D

dkama said...

kesopanan dan kesusilaan... hahaha PEACE...

told la hejauw said...

aiseyh..tersalah la pulak..hahaha

master teddy said...

o yeah...hehe,,rukun negara vs rukun tetangga

abgBro said...

selain tu jge mse ronda2 tu kene nyanyi lgu peronda jaket biru wings bru ilang mamai hehehe

mamai said...

cc:
pakcik nak ikut yer

patung cendana:
hehehehe dia marah pasal dia terasa la tu

triple x malaya:
wa pun dah tak ingat

siv:
hahahaha bila lagi nak kenakan dia

naz:
satu cadangan yang baik

dkama:
wah masih ingat lagi yer

hejauw:
confiuse kejap

master teddy:
lepas ni kita buat peronda baru

abg Bro:
layan bro kena lagu wing tu takut tak meronda nanti

precious said...

Aikkk ... rukun negara lagik! hihiiii

atie said...

salam....mamai..

Ada gak rukun negara gi meronda.. ha..ha.. cerita lawak... tapi kesian ye rumah kena masuk pencuri.....tu la pasal....sebab bukan rukun tetanga yg buat rondaan tapi rukun negara....

abe long said...

hahahaha

yg tuh pon leh tesilap lg antara tetangga ngn negara
wwakakkaka

cik EPAL said...

lepas ni boleh join rukun tetangga kat umah :)

aloy_paradoks said...

kelakar la akudo tu?

mamai said...

precious:
hehehehe lepas tu nyanyi lagu negara ku

atie:
susah betul sekarang nie...siang hari pun mereka sanggup mencuri

abe long:
tersasul la tu hehehehe tak pun confiuse

cik epal:
boleh juga

aloy:
yer la tah apa-apa la dia tu