Thursday, February 4, 2010

drama tahun ini

skrip dan jalan ceritanya telah pun disediakan, pengarahnya telah pun dipilih dan memang amat terkenal dengan arahannya yang popular dengan cerita mongolia. katanya anak didik dari pengarah termahsyur tanah air yang menjadi pengarah terbaik selama 22 tahun. pelakon utamanya pegangang dua watak hero dan heroin al maklumlah muka ala-ala "jambu" gitu. pelakon tambahan pun ramai mungkin bayarannya agak lumayan. hanya watak penjahat masih pelakon yang sama seorang tua yang pernah biru matanya gara-gara tak puashati dengan pengarah dahulu.

secara ringkasnya drama tahun ini, pada aku adalah satu kesinambungan dari drama yang dahulu paling tidak pun hanya satu ulang tayang tapi dalam versi yang baru. seperti biasa kalau drama melayu kita sedia maklum akan akhir ceritanya walau tak tengok cerita sampai habis.

prinsip cerita melayu amat mudah, orang jahat mesti kalah mesti kena hukum walau dia tak ada bukti sahih, tapi apa ada kisah bukti pengarah boleh create. manakala hero a.k.a heroin tetap menang kerana dia berlakon ikut arahan.

malas la nak citer panjang-panjang kita ikuti ceritanya yang lebih hot dari drama nur kasih ( aku tak tahu pasal tak tengok nur kasih ). dan sebagai penonton kita nilai sendiri jalan ceritanya dan kalau rajin hayatilah dengan teliti setiap skirp dan lakonan, pasti akan terjumpa dengan kesilapan yang tidak disengajakan...... but kesilapan bukan satu penghalang unutk menjayakan sebuah filem...

25 comments:

Frodo said...

>>__<<

drama yg berulang ...
cuma ada pelakon baru
yg lebih gebuzzz...

wa pown x tgok nur kaseh
tapi tau pelakonnya kaki pukul.
errr pengarah drama terbaru ni plak
ada profile yg lagi dasyat ..


mmmm ~ wa berlapang dada
cernakan semua .. kebenaran
akan menjelma juga. tp atas
"bb2 tertentu" hati wa masih
percaya pd pengarah ... alahaii
(sambil garu kepala))


p/s: ske gilerr entry ni. huhuhu

notso_violet : seindah bunga seri pagi said...

ape tajuk drama nya uncle?

sI tEDI said...

bro,
kita tgk sapa yg menang bagi kategori masing2.. :)

Anonymous said...

uncle mamai...

hebat dowh...
gua suka citer nih...

tabik spring kat penagarah nye hebat n mantop...

perghhhhhhhhhhh

nak mnuduh manusia berzina atau meliwat kene ade 4 saksi kukuh n 4 saksi tu pulok ken a la nmpk dgn jelas bnde tu masuk dlm tu..bru blh sabit..

tapi skrip ni ..perghhh..

siap ade tanda kuat semayan g tu kat dahi..

nak tunjuk baik kah???

gua hairan..

tunbegia said...

sudah lama tB tidak menonton drama,

salamm,

AzuanBudakMemandai said...

drama melayu kalu tak pasal korporat tak sah huhuu...

abgBro said...

sebuah lakunan semula yg amat2 meloyakan...

lawan tetap lawan!

enyheartsdiamond said...

uncle tak folow sinetron eny? :)

dzul hafixi said...

yeay..
gua x phm..

fadzilah said...

saya tak faham..agaknya perlu ulang baca lagi sekali kut..huhuhu

~~~ kay ~~~ said...

... lalu setiap dari kita adalah pelakon di pentas dunia yg cuma sementara.

maiyah said...

drama kisah apa ni.. ingat en mamai yg wat drama tadik

mamai said...

frodo:
kita harap pengarah dapat baut perubahan

rai:
tajujnya aku yang bersalah

sItEDI:
hahahah tunggu anugerah oscar

anon:
yang ini tak perlu saksi

TB:
saya dah lama tak tengok berita

azuan:
oh citer melayu mmg macam tu

abgBro:
cerita sama cuma ada pelakon baru ajer bro...ya kita lawan

eny:
uncle follow citer gadis tu

dzul:
memang susah nak faham

fadzilah:
tak mengapa cikgu sebab ini kurang penting hehehehe

kay:
kita adalah pemeganag semua watak

maiyah:
nak juga merasa jadi pengarah

♀.รﻨν.♂ said...

betul.cerita melayu kite boleh agak ending die.

same macam cite industan.

baginda® said...

pengarah die sampai botak kepala memikir nak reka citer... kite gelak kan aje..? hhahaha nasiblah 7 keturunan pengarah tu...

told la hejauw said...

plg tensen tgk samarinda...sume nye korporat..realistik la cket..adeyhhh..

mamai said...

siv:
ye kan citer melayu tah apa-apa la bosan hehehehe

baginda:
botak kepala pasal pikir bini dia tu hahaha

hajauw:
ada orang tengok samarinda lagi ker

Cik Cookie said...

rasanya semalam dah tgk separuh episode kat Buletin Utama

Finaz said...

drama melayu - watak sebagai pencuci hotel duduk rumah mewah.. adoiiii alangkah tertipunya bila nonton

Solehah said...

muka x mcm jambu pun pakcik..

semoga alla htunjukkan kebenaran..

atie said...

Salam mamai..

cerita yang paling malas nak tengok sebab ending sama aje....dah termaktup walaupun buat le demonstrasi banyak mana pun.... hampeh

ayampinko said...

gua tak campur sangat..dan gua tak ambik port sangat..
tapi.. ikut statement surat kabar dier kata dier takut.. aik bongok aper.. takkan takut kot.. bukan acu pistol pun.. takkan nko macam lembu kene cucuk idung kot.. kalau tak nak lawan la.. apa masalahnyer.. biar mati dari jual maruah.. lagi pun nko bukan budak sekolah..

p/s : baik wa jaga diri dan keluarga gua dulu..
nie kes rela la nie.. kalau betul la..
kalau tak betul alhamdulillah..

aloy_paradoks said...

uncle citer apa ni?

Abcdeftyyhahh. said...

drama arab lg xbest~

master teddy said...

seyes xtgk pon nur kasih.bdk2 umah terpacak tgk nur kasih kt tv tu teddy layan blog lg best.ahaha..cte tu xdpt menarik minat teddy utk tgk