Friday, January 8, 2010

speed reading

pernah dengar pasal speed reading, rasanya dah biasa dengarkan, iaitu satu kaedah membaca buku dengan pantas tanpa ketinggalan isi-isi penting. aku pernah belajar kaedah ini dari cikgu aku masa aku in form 6 dulu, sebab kalau ambil form 6 nie ada banyak buku nak kena baca.

oleh kerana aku dah lama tak jadi student maka aku jarang baca buku lalu kaedah speed reading nie aku dah lama tinggalkan. tapi sejak aku terlibat dengan dunia blog nie aku kembali belajar menggunakan kaedah speed reading terutama bila melibatkan entry yang panjang-panjang.

tapi rasanya kurang sesuai untuk diaplikasikan di komputer, ini kerana speed reading memerlukan kita meletakkan jari kita dan membaca mengikut gerakan jari kita di sepanjang baris atau ayat. ( macam mana aku nak terangkan aku pun tak tahu ). tapi yang penting kita harus fokus pada setiap ayat atau perkataan yang penting sahaja dimana segala ayat atau perkataan yang tidak perlu kita harus abaikan. ( senang citer cari isi atau point ajer )

biasanya penulis buku, suka menulis dengan ayat yang melirik seperti membuat sebuah drama bersiri atau novel cinta agar buku mereka nampak tebal dan menarik, tetapi isi atau point hanya dua tiga kerat ajer.

setelah ada kenal pasti isi atau point maka catitkan atau buat nota supaya tidak lupa, dari nota ini baru kita buat ayat sendiri yang mudah kita faham. untuk lebih berkesan kita digalakan juga membaca summary dahulu atau sinopis bagi mendapat gambaran secara kasar tentang perkara yang diperkatakan atau diceritakan dalam buku tersebut.



p/s: speed reading amat berkesan pada mereka yang suka membaca dan rajin membaca, setakat baca blog aku tak ada faedah hahahaha

41 comments:

Daun Bidara said...

tunggu novel siri mamai mesti pakai kaedah ni

master teddy said...

blog pakcik utk dihayati bkn d speed reading.hehe., =)

panggiL guA siv. said...

tapi blog org tak ade sinopsis la pakcik.
ekekeke

J@J@ / Bini The Rock said...

klu buat speed reading utk baca n3 ..aku rasa mgkn banyak yg terlepas pandang kot!!
lebih2 lagi n3 dari kau ni mamai, sebab ayat2 kau ni ada point! lainlah klu n3 aku.....huhuhu!

Erna said...

kalau baca novel..tak best la guna cara ni kan..jadi nak senang..baca sinopsis dulu..kemudian baca bab akhir..dan akhirnya baru baca semua sampai habis..bolih guna tak cara ni..tapi baca blog kena baca dari awal.sebab semua dah nampak..tak de helaian macam buku

{lumut} said...

tp kalau dah minat tetap bace smp noktak terakhir..=)

abgBro said...

aku biase nye tgok mood jgak mmbaca ni...kdg2 yg pnjang bc smpai abis dan yg pendek pun kdg2 xabis bc...heheheh

pape pun blog kwn2 tetap dilawati kan mamai kan...

enyheartsdiamond said...

hehehe..mata eny tangkas..so eny bole buat speed reading via laptop ni :)

tu pon kalau tulisan cukup besar macam kat page uncle :)

master teddy said...

speed limit: 110km/h

hehe..jom reramai g mid valley sok.kte speed reading buku kt mph.,

=P

**tetibe rajiin lak komen n3 ari ney.hohoho..sgt ngade2..**

sharamli said...

kal0 penulis bl0g...sepatutnya hightlitekan isi penting...kui3

al-lavendari said...

saya kalau baca buku dlm k.terbang cukup laju. k.terbang tu lah !

triple x malaya said...

bace laju2...

adibah said...

aku belajar speed reading ni sejak 'terpaksa' membaca journal berkepuk2..

sI tEDI said...

aku baca entry ni puns ecara speed reading.. ha ha ha


tapi aku tak pernah dengar pasal speed reading ni.

tapi jujrunya, bila kau belajo amek spm dulu.. mmg baca cara tu.. kite tgk isi dan point jek.. tulis..

tak baca satu huruf satu huruf

anaklaut said...

salam..

sebagai soerang yg baru abis study,

cara-cara membaca spt ini selalu dilakukan..

cik EPAL said...

ada faedah apaaa :)

rda hot said...

Macam menarik. Nak guna lah lepas ni. Konon rajin baca buku lah kan. Haha.

Good writing as well.

Biasa jadi silent reader je. :)

mamai said...

daun bidara:
novel heheheheeh kena tunggu la nampaknya

masster teddy:
terima kasih terharu pakcik

siv:
kena buat sinopsis tu

jaja:
entry kau juga best aku suka baca

erna:
betul tu pasal nak baca novel kena penghayatan kan

lumut:
hahahahaha betul betulbetul kalau dah minat

abg Bro:
ya blog kawan-kawan pasti kena lawat

eny:
sudah sihatkah....nanti uncle kecilkan saiz font tu hehehehe

master teddy:
wah bestnya ke MPH tapi uncle kerja la besok

sha:
okay nanti pakcik hilightkan hehehe

al lavendari:
hahahaha kapal terbang memang laju

triple x:
berapa laju

adibah:
tu yang baguskan bila kena paksa hahaha

sIteDI:
bagus baca ngan kaedah ini sebab jimatkan masa

anak laut:
boleh baca banyak buku lepas tu....

cik epal:
sikit ajer hehehehe

maiyah said...

my speed reading very selowww youu :$

hisham said...

salam bro...sy slow reading blog bro...hehe

master teddy said...

oh.oh..uncle keje xpe..speed reading kt opis je.next time ley join teddy speed reading kt MPH pastu speed eating kt scret recepi lak.hehe.,

beruwang said...

berapa had kaju nya..110 ke

imam said...

nak cuba gak la untuk blog pak cik mamai...
tapi rase tak boleh kot sebab cara penulisan pakcik agak berkias.
perlukan pemahaman..banyak maksud tersirat dari yang tersurat..

Cik Cookie said...

speed reading bila kena bg speech kat public.ngehngehngeh

caluk@cencaluk said...

mintak org baca kan lagi best he he

laki cikgu kimia said...

skidding n skimming la orang kata.. lebih kurang..

mamai said...

rda hot:
mari kita sama-sama membaca

maiyah:
slow itu selamat hahaha

hisyam:
pasal payah nak paham ker hehehehe

master teddy:
ya nanti kita speed eating kat secret recepie

ber_uwang:
110 kmj itu average speed

imam:
nanti bro tulis pakai point ajer hehehehe senangkan

cik cookie:
kst depan public biasanya jadi kaku

caluk:
macam bed time story tu ker

laki cikgi kimia:
ya lebih kurang macam tu la...

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

nasib baik gua mls membaca...hahahahaha...

Basuh Baju said...

speed reading mmg teknik yg bagus.

boleh dibawa ke mana2 shj..hehehe

zia said...

speed trap zia tahu..hehehe

AzuanBudakMemandai said...

aku pakai mouse x pakai jari huhu

HonEyBuNNy said...

xmint membaca..tp bila berblog jd minat membaca..hiihi

Sulela said...

Terus-terang cakap...aku tak suka speed reading. Hilang penghayatan aku nanti...ekekeke

Frodo Baggins said...

owh ... hahahahahha


>>_____<<


kenyataan yg sangat beneren bro mamai. study dulu kadang baca tajuk jer cam dah tau mende dalam, just nak sedapkan jiwa kononnya der baca! ... wakakakka ...

cik EPAL said...

ok la...blog pokcik ni..kalau blog epal...lagi la takde faedah pon..wakaka :D

bias® said...

speed limit samer jugak ke ek?

::cinta lea ixora:: said...

speed time drive th la.. hehehehe..
neway utk bace blog pon sllu speed jgk.. hehe

Precious said...

Berapa km/jam tu? Kih kih kihhhh ...

patungcendana said...

dah baik demam ke?

A.K.U.D.O said...

sy lambat faham..

Solehah said...

ooo..gitu caranya..nak cuba la.